Help mijn kinderen maken ruzie!

Met broers en zussen kan je flink wat ruzie makenHeb je meerdere kinderen dan zal dit thema zeker in jullie gezin voorkomen. Strijd om speelgoed, gedoe om wie als eerste iets mag, waar wie mag zitten. Kinderen kunnen het zo gek niet verzinnen of je kan er ruzie over maken.

Ruzie hoort erbij, maar hoe dan ook, dat geruzie van je kinderen kan de sfeer behoorlijk beïnvloeden en het kan ons als ouders af en toe flink wanhopig maken!

Ruzie hoort erbij en zo zou je ermee om kunnen gaan.

Er zijn fases dat je kinderen meestal gezellig met elkaar kunnen spelen, er zijn fases dat ze niet bij elkaar in de buurt zijn te vinden en er zijn fases dat ze elkaar om de haverklap in de haren vliegen.
Natuurlijk verschilt het ook nogal per leeftijd en wat het leeftijdsverschil is, hoe de kinderen ruzie maken en hoe jij ermee om kan gaan. Maar als basis hier een paar tips.

Inlevingsvermogen is het eerste. Je kan je proberen voor te stellen dat je als kind opeens hoort dat er een broertje of een zusje bij komt. Hoe moet dat voelen om opeens de liefde van je ouders te moeten delen?
Iemand beschreef dat eens als volgt aan mij. Stel je voor dat je partner op een dag thuis komt met de boodschap dat hij/zij een nieuwe liefde heeft waarvan hij/zij net zoveel houdt als van jou. Die nieuwe liefde komt morgen meteen bij jullie wonen en mag alles gebruiken en krijgt net zo veel liefde als jij. Wat zou jij doen?
Wat een ellende! Ik zou alles uit de kast trekken om te laten merken dat me dat niet zint!

Broers en zussen; daar heb je het maar mee te doen. Ze kunnen knap lastig zijn, maar ze kunnen ook je allerbeste maatjes zijn, met geluk maatjes voor het hele leven. Een ding is in ieder geval zeker, ze geven je de beste sociaal-emotionele training die je je maar kan wensen.

Dat broers en zussen ruzie maken, hoort erbij. Door deze uitstekende leerschool leren kinderen hoe het is om problemen uit te lokken, voor zichzelf op te komen, iets op te lossen. Ze leren om te delen, te wachten en omgaan met emoties zoals jaloezie.

Hier 10 tips om geruzie in goede banen te leiden:

1. De basisregel in huis is dat we elkaar geen pijn doen. Probeer een kind op tijd tegen te houden, door rustig ertussen te komen en te zeggen dat we elkaar geen pijn doen. Probeer dit zonder oordeel of emotie te zeggen. „Wij slaan niet, want dat doet pijn.“

2. Leer kinderen positief met elkaar om te gaan. Leer ze dat ze hun behoeftes en grenzen duidelijk mogen maken en hoe ze zich kunnen uitdrukken. Leer ze dat het belangrijk is naar elkaar te luisteren. Goed voorbeeld doet volgen!

3. Durf toe te kijken hoe de kinderen samen ruzie hebben en het proberen op te lossen. Probeer niet altijd de oplossing te willen aandragen of scheidsrechter te zijn. Jij zal niet altijd in de buurt zijn om met een passende oplossing te komen. Beter is als ze er samen van leren, met jou in veilige reikwijdte.

4. Erken de gevoelens van de beide partijen. Kinderen voelen zich begrepen als je zegt wat je gezien hebt. Bijvoorbeeld: „Ik zie dat je verdrietig bent omdat je nu niet met die auto mag spelen.“

5. Soms zal het je kinderen toch niet lukken om zelf tot een oplossing te komen, dan hebben ze hulp nodig. Word je er dan toch in betrokken, probeer dan als een soort buitenstander de situatie te beschrijven alsof je verslag legt van een voetbalwedstrijd, zonder je oordeel daarin door te laten klinken.

6. Los de problemen niet op, maar luister naar de kinderen, erken de gevoelens en de behoeftes van alle partijen. Ideaal is als het je lukt om de kinderen zelf tot een oplossing te laten komen. Stel bijvoorbeeld de vraag: “Hoe kunnen jullie dit oplossen?” of “Hoe kunnen jullie nu weer samen verder spelen”.

7. Is een verstandig en rustig gesprek niet mogelijk, haal de kinderen dan even uit elkaar en laat iedereen tot rust komen. Wij lezen dan samen even, om samen de gemoederen weer te laten bedaren.

8. Vergelijk je kinderen nooit met elkaar. Zowel positieve- als negatieve vergelijkingen dragen niet bij aan een gelijkwaardige verhouding tussen alle gezinsleden.

9. Probeer elk kind met zijn of haar eigen kwaliteiten en vaardigheden te zien en lief te hebben. Het werkt heel positief voor je band met de kinderen als je geregeld tijd vrij maakt voor 1 op 1 contactmomenten.

10. Mocht je zelf het een keer zo zat zijn en ondanks je goede pogingen uit je slof schieten, denk er dan aan dat jij ook een mens bent. En ook die menselijkheid mogen kinderen leren.

Dikke vriendenIk probeer zen te zijn, maar schiet ook nog wel eens uit mijn slof!

Wij hebben 3 zoons. Tussen de eerste twee zit maar 1,5 jaar en daarom groeien ze bijna als een soort tweeling op. Onze jongste zoon is nog weer 3 jaren jonger. Hij deelt af en toe onwetend een klap uit en moet af en toe een iets te hardhandige actie van zijn broer verdragen. Verder is hij nog geen onderdeel van geruzie.
Maar die twee oudste maken flink wat ruzie samen. Ondanks dat ik in de theorie weet hoe ik met ruzies om moet gaan, is de praktijk vaak anders. Ook bij ons thuis is er al heel wat gebeten, getrapt, geslagen, geduwd, geschopt en ga zo maar door. En al probeer ik altijd rustig en onpartijdig te zijn, toch ben ik ook maar een mens. Ik roep veel te hard dat ze niet moeten schreeuwen, ik verzucht woedend dat het nou eindelijk eens opgehouden moet zijn met dat ellendige gekibbel, ik trek ze te abrupt uit elkaars haren en ik word te boos. Ook ik heb nog een hoop bij te leren en ik hoop dat mijn kinderen in de tussentijd leren dat ook moeders boos worden, verdrietig zijn, zich geen raad weten en onterecht uit hun slof schieten.

Leuk is om te zien is dat bij onze jongens ruzies nooit lang duren. Het knalt even en terwijl ik nog aan het bijkomen ben, zijn zij weer de beste vrienden en spelen alsof er nooit wat gebeurd is.

Hoe is de band tussen jouw kinderen? Kunnen zij ook goed ruziemaken? Heb jij nog goede inzichten of een ideale tip om ruzies te beslechten?

Liefs!

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Opvoedvraagstukken en getagd met , , , , .

2 reacties

  1. Pingback: Moederschap in ontwikkeling | Everyday Mommyday

  2. Pingback: Zingend door het leven | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *