7 tips om speelgoed te minderen

Beperk je tot mooi speelgoed

 BESTAAT TEVEEL SPEELGOED? 

Wie van jullie vindt dat het huis overgenomen is door de kinderen? Wie baalt er ook wel eens van de constante chaos van overal kinderspeelgoed?

Wij hebben het geluk dat we een echte speelkamer hebben voor de kinderen. Maar als we eerlijk zijn spelen de kinderen niet eens met een kwart van het prachtige speelgoed wat daar te vinden is. Nog erger, ik vind dat de kinderen zo verwend zijn met al hun speelgoed, dat ze niet eens meer instaat zijn écht met zorg om te gaan met hun spullen. Het bracht mij bij het thema 'ontspullen'. Inmiddels staan 6 grote kisten speelgoed op zolder en is een hoop speelgoed uit huis verdwenen. Wat een ruimte en rust!

Wie heeft er nog meer behoefte om wat meer rust in huis en in de kinderkamers te creëren?

Ik vroeg Marie van 'hutje in de stad' om tips . Hoe gaat zij om met teveel speelgoed? Lees het hier!

7 tips om speelgoed te minderen

Het is tijd om speelgoed te minderenBen je doodmoe omdat je voor de zoveelste keer struikelt over een lading Duplo?
Ben je bezig met ontspullen en weet je niet hoe je de hoeveelheid speelgoed moet aanpakken?
Puilt je huis uit van al het speelgoed en ben je er gewoon helemaal klaar mee?

Iedere vader of moeder kijkt wel eens om zich heen en denkt: hoe komen we ineens aan zóveel speelgoed. En denkt tegelijkertijd: hoe komen we er weer vanaf? Hier 7 tips om om te gaan met je behoefte speelgoed te minderen:

De Doos

Zet een doos neer waar je kinderen niet bij kunnen en vul die met speelgoed waarvan jij denkt dat het weg kan. Laat deze vervolgens een maandje staan, hebben ze nog niks gemist? Dan kan de doos naar de kringloop/naar vrienden/op Marktplaats. Wil je je kinderen meer meenemen in het opruimproces? Dan kan je ook samen deze doos vullen en wegbrengen. Hangt natuurlijk maar net van je kinderen af en in hoeverre het een heel groot meeslepend drama wordt 😉

1 erin, 1 eruit

Nu je de collectie iets hebt uitgedund is het van belang dat die niet in no-time weer is aangevuld. Dus hanteer het ‘1 erin, 1 eruit’- principe!

Minder speelgoed begint bij een wegrende opbergplek voor speelgoed

De Kast

Een andere manier is 'De Kast'. Wij hebben een speelgoedkast, daar moet alles in passen. Als het daar niet meer in past.. dan is er gewoon teveel speelgoed. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat we ook speelgoed hebben dat überhaupt niet in die kast past, zoals een Wobbleboard, maar bijvoorbeeld ook loopfietsjes en hobbelpaarden passen wat lastig in een lade. Ook hierbij kan je zeggen: dat stukje woonkamer/schuur is ervoor bedoeld.

Hebben of gebruiken?

Over loopfietsjes gesproken. Wij wonen in een bovenwoning, dus wat heeft Tibbe (onze oudste, 1,5 jaar) aan een loopfietsje? Natuurlijk vindt hij het super leuk! Dus wanneer we naar de kinderboerderij gaan dan raced hij in het rond. Dat komt natuurlijk ook omdat hij daar de ruimte heeft om rond te rijden. Die ruimte heeft hij thuis niet, dus hebben we een fiets daar niet nodig. Er is speelgoed dat ontzettend leuk is op een bepaalde plek, dus maak er daar lekker gebruik van, je hoeft iets niet te hebben om er lol aan te beleven.

Uitwisselen

Er is speelgoed waar kinderen op een bepaald moment zat van worden. Maar om nu telkens bij te kopen? Wissel het door met vrienden, het speelgoed waar bij hun thuis niet meer mee gespeeld wordt kan bij jullie met gejuich worden ontvangen en andersom.

Type speelgoed

Minder speelgoed maar meer hoog kwalitatief speelgoed waar langer mee gespeeld wordtKies voor speelgoed dat lang meegaat. Zowel qua materiaal als qua type. Vaak is dit speelgoed met niet 1 duidelijke functie. Dus dingen als blokken, houten dieren, de welbekende bogen van Grimms. Onlangs maakte ik pittenzakjes voor de jongens.. daar kunnen ze ook lang mee toe. Het is ook een type speelgoed dat creativiteit stimuleert doordat het je kinderen niet verteld hoe ze ermee ‘horen’ te spelen. Een voorbeeld met blokken: Tibbe vindt het super leuk om daar nu meer in het rond te 'gooien' en wanneer hij wat groter is kan hij er hele bouwwerken meer fabriceren.

Cadeautjes

Natuurlijk is het super leuk om af en toe iets te geven, en net zo leuk voor je kindje om iets te krijgen. Maar heeft je kindje 10 cadeautjes nodig? En is het nodig om om de haverklap cadeautjes te krijgen? Tegen familie en vrienden hebben we gezegd: cadeautjes bij verjaardagen en een keer in december is prima. De rest van de tijd liever niet. Zo hopen we dat Tibbe en Jip leren dat wanneer bijvoorbeeld hun tante langskomt, dat het dan gaat om de gezelligheid.
Voor verjaardagen kan je (samen) een verlanglijstje maken of met iedereen één groot cadeau geven. Of vraag de opa’s en oma’s om in plaats van spullen bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin/zwembad/museum/samen appeltaart bakken te geven, leuk voor de kinderen en voor opa en oma!

Marie van Hutje in de stad

Marie van Hutje in de stadGraag stel ik jullie voor aan Marie.

Marie is 30 jaar en woont samen met haar man en twee zonen Tibbe (maart 2017) en Jip (april 2018) in Groningen. Marie houdt ervan het leven simpel te houden. Ze wil zich niet druk maken over spullen, over geld en wat anderen van haar vinden. Marie is voorstander van het - less is more - principe.

Deze week schreef zij voor Everyday Mommyday 7 tips om minder speelgoed in huis te hebben.

Voor meer blogs van Marie ga je naar haar website hutjeindestad of volg @hutjeindestad op Instagram! Meer lezen over Marie, kijk hier!

Geplaatst in Gastblog en getagd met , , , , .

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *