Advent

Donker is de aarde, de bomen zijn nu kaal.
Voor het kwaad bewaar’ ons de dapp’re Michael, de dapp’re Michael

Heilige Sint Maarten, hij schonk ons offerkracht
Advent is nu gekomen en heel de wereld wacht, en heel de wereld wacht

Nicolaas wil helpen een beter mens te zijn
Opdat het kerstlicht strale in onze harten rein, in onze harten rein.

AdventskransDe adventstijd

Nadat we moedig geworden zijn door Michaël, eerlijk hebben leren delen van Sint Maarten en onszelf in de spiegel hebben durven aankijken door Sint Nicolaas, is het tijd dat we ons opmaken voor het kerstfeest.
De herfst met het onstuimige weer komt tot rust, de kracht van de natuur keert langzaam in zichzelf terug en buiten wordt het elke dag donkerder. De stille tijd begint, waarin ook wij mensen naar binnen gaan. Met de start van de adventstijd, kan langzaam het innerlijke licht weer groeien.
Het woord advent komt uit het Latijns. Adventus betekent komst; de komst van het licht op aarde.

De adventskrans

Vanuit Duitsland is de traditie van de adventskrans overgewaaid. Een krans met 4 kaarsen siert gedurende de adventstijd het huis en elke adventsweek mag er een kaarsje meer ontstoken worden. Een nieuw ontstoken kaarsje staat symbool voor een nieuwe adventsweek. Op die manier groeit de verwachting en het komende licht van het Kerstkindje dat in de kerstnacht geboren wordt. Het licht staat symbool voor de hoop en verdrijft het boze en overwint de donkerheid.

De Germanen zagen deze tijd van het jaar als nieuw begin, de natuur bereid zich voor op een nieuwe cyclus.
Vanuit antroposofische traditie worden de adventsweken opgebouwd naar het beeld van de schepping (het 4-ledige mensbeeld). Dat beeld van de schepping kan een mooi plekje krijgen op de jaartafel (voor inspiratie kijk hier).

Het eerste licht van Advent is het licht van stenen.
Stenen die leven in kristallen, schelpen en botten.

Het tweede licht van Advent is het licht van planten.
Wortels, stengel, blad, bloem en vrucht waardoor wij leven en groeien.

Het derde licht van Advent is het licht van de dieren.
Dieren van boerderij, veld, bos, lucht en zee. Allen wachten zij op de grote geboorte.

Het vierde licht van Advent is het licht van de mensheid.
Het licht van liefde, het licht van gedachte, om te geven en te begrijpen.

Het adventstuintje

AdventstuintjeOp Vrijescholen begint de adventstijd voor de kleine kinderen met het lopen van de adventsspiraal. Vanuit de stilte lopen de kinderen de spiraal naar binnen. Zijn ze helemaal naar binnen gekeerd en aangekomen bij de kern, dan steken zij daar hun eigen lichtje aan. Door het groeiende aantal kaarsjes in de spiraal, groeit het licht.
Traditiegetrouw lopen de kinderen met een appel waarin het kaarsje is gestoken. De appel verwijst naar de appel die Adam en Eva aten waardoor ze uit het paradijs werden verdreven. In de appel zelf verschuilt zich in de pitjes het nieuwe leven en een Pentagon; een wiskundige vorm die symbool staat voor het niet goddelijk en het mens-zijn door de verdrijving uit het paradijs. Door de komst van het Kerstkindje is de weg naar de hemel weer even open. Door de persoonlijke verinnerlijking op weg met de aardse appel in de spiraal en de komst van het groeiende licht, kan er een nieuwe impuls ontstaan die het menselijke met het goddelijke verbindt.

De grotere kinderen krijgen op een Vrijeschool bij het begin van de adventstijd het paradijsspel zien. Het paradijsspel is een eenvoudig theaterstuk waarin de verdrijving uit het paradijs wordt nagespeeld. Tijdens dit spel staat de appel van de boom van goed en kwaad centraal.

De adventskalender

Op weg van de eerste advent naar kerstmis hebben steeds meer mensen een adventskalender. Die kalender kan er verschillend uitzien. Soms is het een weg op de jaartafel waarover Maria, Josef en het ezeltje stapsgewijs richting de stal lopen. Soms is het een transparant op het raam of mooie plaat waarvan elke dag een deurtje opengaat waarachter mooie plaatjes te zien zijn. Soms is het een engelenladder, waar een engel met het Christuskindje stapje voor stapje de ladder naar beneden gaat en soms bestaat de kalender uit bijvoorbeeld een snoer of een doos met verschillende zakjes of vakjes waarin iets kleins verstopt zit. Je kan zo'n vakjeskalender natuurlijk kopen met snoep of iets commercieels, maar leuker is natuurlijk om het zelf te maken.
Er bestaan zoveel mooie manieren om 4 weken lang te genieten van elke dag een stukje dichtbij kerstmis. Leuke tips nodig? Kijk onderaan deze blog.

Een fijne, verstilde en verwachtingsvolle adventstijd gewenst!

Meer lezen en zingen?

Koekjes bakkenVoor andere jaarfeesten klik hier.
Wil je meer lezen over hoe je een jaartafel kan maken, kijk hier.

Hier een link naar YouTube. Ik zing Adventsliedjes zodat jullie bij interesse mee kunnen zingen en ze zo kunnen leren. Succes!

Bij Waldorf Inspiration vind je inspiratie voor de jaartafel. Kijk op Facebook of Instagram.

Adventsspreuk

Tijdens de adventstijd zeggen wij een adventsspreuk van Lena Struik terwijl we de kaarsjes aansteken voor bij het eten.

Donker wordt de aarde,
Duister overal.
Maar ons hart bewaarde
Licht, dat blijven zal.

Dat het helder brande,
Lichten mag heel ver,
Dan zal eens de aarde
Worden tot een ster!

De Sterrendaalders

Geschreven door de Gebroeders Grimm

Er was eens een klein meisje. Haar vader en moeder waren gestorven en zij was zo arm dat zij geen kamertje meer had om in te wonen en geen bed meer had om in te slapen, en tenslotte helemaal niets meer, behalve de kleren aan haar lijf en een stukje brood in haar hand dat iemand met een medelijdend hart haar had gegeven.
Maar zij was vroom en goed en omdat zij zo alleen op de wereld was trok zij -vertouwend op de goede God - het veld in. Daar ontmoette zij een arme man die zei: "Ach, geef mij iets te eten, ik heb zo'n honger". Zij gaf hem het hele stukje brood en zei: "Moge God het zegenen", en ging verder.
Toen kwam er een kind dat liep te jammeren en zei: "Ik heb het zo koud op mijn hoofd, geef mij iets waarmee ik het kan bedekken". Het meisje zette haar muts af en gaf dit aan het kind. En toen zij nog een tijdje gelopen had, kwam er weer een kind, en dit kind had geen borstrokje aan en had het koud. Toen gaf zij het kind het hare; en nog een eind verder vroeg er een om een rokje en dat gaf zij toen ook weg.
Eindelijk kwam ze in een bos, het was al donker. Toen kwam er nog een en die vroeg om een hemdje en het vrome meisje dacht: De nacht is donker, niemand die het ziet, je kunt je hemd best weggeven, en zij trok het uit en gaf het weg.
Terwijl zij daar zo stond en helemaal niets meer had, vielen er opeens de sterren uit de hemel en dat waren louter klinkende zilveren daalders en hoewel zij juist haar hemdje had weggegeven had zij nu een nieuw hemdje aan en dat was van het allerfijnste linnen. 
Daarin vergaarde zij de daalders en was voor haar hele leven rijk.

Tips voor het aftellen tot kerstmis

Adventskalenders kunnen er totaal verschillend uitzien (kijk maar eens hier). Ze hebben als overeenkomst dat ze alle dagen vanaf de eerste advent tot en met kerstmis aftellen. Waar kan je aan denken?

 • Stukjes van het verhaal van Maria's kleine ezeltje, Het licht in de lantaarn of een ander mooi kerstboek.
 • Een sterrenstickertje voor in de hemel boven de jaartafel of gewoon op het raam.
 • Minicadautjes zoals knikkers, zelfgemaakte dingetjes, knutselspulletjes, kaarsjes, enz..
 • Een mooie kerstpuzzel waar elke dag een mooi stukje van gelegd kan worden.
 • Kaarsen trekken; elke dag een stukje meer voor de grote kerstkaars.
 • Allemaal stukjes in een adventskalender van een cadeautje waarvan ze op Kerstmis het 'grote' cadeau krijgen. Denk aan spulletjes voor het poppenhuis, Lego- of Duplo stukjes, diertjes voor bij de boerderij, enz.
 • Tips met dingen die je voor een ander kan doen, zoals een boodschapje doen, een lied zingen, koekjes bakken, eten langs brengen, de stoep vegen, een verhaal voorlezen, samen een spelletje spelen, enz.
 • Leuke doe-dingen voor de familie. Dat doen wij! En wat er dan in zit:
  1. Vandaag mag de eerste adventskaars aan.
  2. Schoen zetten
  3. Maak een winterse wandeling
  4. Chocolaatje
  5. Vandaag in het Sinterklaas
  6. Naar het zwembad
  7. Vandaag mag de tweede adventskaars aan.
  8. Bezoekje aan de kerstmarkt
  9. Chocolaatje
  10. Rij in het donker door de buurt en zoek het mooist verlichte huis
  11. Elk kind mag een mooie kerstbal uitzoeken
  12. Een kerstboom uitzoeken
  13. Samen luisteren naar een mooi verhaal
  14. Vandaag mag de derde adventskaars aan.
  15. Chocolaatje
  16. Kerstfilmpje kijken
  17. De lichtjes mogen in de kerstboom
  18. Kerstkaarten schrijven
  19. Kerstkoekjes bakken
  20. Kerstpresentjes langsbrengen bij onze dierbaren
  21. Vandaag mag de vierde adventskaars aan.
  22. Warme chocolademelk bij de vuurkorf
  23. Chocolaatje
  24. Vandaag is het de dag van kerstavond, de boom mag versiert.
Geplaatst in De jaarfeesten, Elke dag een mamadag, Herfstfeesten en getagd met , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *