Alleen slapen, maar ik ben bang!

slapend kindjeSlapen moet je leren. Maar hoe doe je dat als je kind weigert om alleen in bed te blijven of bang is om naar bed te gaan?

Met de nauwkeurigheid van een ware James Bond op missie probeer je de in slaap gevallen baby vanuit je armen in het bedje te leggen... Sluipend verlaat je de kamer van je dreumes en probeer je krakende traptreden te vermijden... Je probeert je kleuter te verleiden, te dreigen of om te kopen om het maar alleen te kunnen laten in bed... Maar je faalt wanhopig! Je kind kent alle liedjes van verlangen om jou bij zich te houden.

Slapen moet je leren

Pasgeboren kinderen moeten nog leren in slaap te vallen en door te slapen. In de buik van mama was alles heerlijk warm, zacht en geborgen. De bewegingen van de moeder wiegde het kind in slaap. Buiten de buik heersen compleet andere omstandigheden, het is goed te begrijpen dat zo’n minimensje nog niet alleen in een bedje wil of kan slapen. Logisch dat een kind dus het meest gelukkig is in de warme armen van mama of papa.

Het leren slapen is een flinke klus voor ouders! Helaas kan je goed leren slapen niet afdwingen. Slapen is loslaten en dat kan alleen als je je geborgen voelt. Lees maar dit artikel. Met het groeiende vertrouwen en de groeiende zelfstandigheid van het groter wordende kind neemt ook de zelfstandigheid in de nacht toe. En helaas, naast het basisprincipe van rust en regelmaat voor het slapengaan, bestaat daar geen recept voor, want elk kind heeft andere behoeftes in dit proces.

20 tips voor kinderen die (uit angst) het moeilijk vinden om (alleen) te gaan slapen.

1. Laat een kind niet alleen met zijn/haar angsten. Een kind heeft jouw geborgenheid nodig om groot en dapper te worden.

2. Besef je dat volwassenen angsten hebben voor reële gevaren, kinderen daarentegen hebben vaak irreële angsten voor spoken en monsters.

3. Ga niet mee in de angst maar benoem wat je hoort en stel het kind gerust.

4. Probeer de angst te begrijpen. Verklaar kinderen nooit voor gek maar neem de angsten serieus.

5. Sommige kinderen zijn opeens bang voor de dood. Stel kinderen gerust. Probeer kinderen niet het leven en de dood te verklaren, maar vraag op een rustig moment hoe het zelf denkt wat er gebeurt als iemand sterft. Kinderen hebben zelf meestal de mooiste, bevredigende antwoorden op dit soort levensvragen. Er zijn ook prachtige prentenboeken over de dood zoals: Een boom vol herinneringen van B. Teckentrup.

6. Straffen en beloningen om een kind alleen in bed te krijgen zijn niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Al kan je slaapproblemen er mee af trainen, het is goed om te beseffen dat het een oplossing voor de ouders is, niet voor het kind.

7. Leer je kind anders om te gaan met angsten, door bijvoorbeeld aan iets fijns te denken. Vertel bijvoorbeeld zo’n fijne gedachte… Stel je voor we lopen samen over het strand…. Zingen is vaak ook een ideaal medicijn tegen zorgen.

8. Maak het donker iets leuks. Speel in het donker, wandel buiten in het donker, maak een mooie donkere hut.

9. Zorg voor een klein slaaplampje in de kamer. Wij hebben een fijn nachtlampje hangen, dat als de kinderen in slaap zij gevallen uit gaat. Is het fijn als de deur open of juist dicht gaat?

10. Bestrijd samen monsters door een anti-monsterspray van water en lavendelolie te maken. Zeg een spreuk die al het goede in huis gaat, gooi het raam open om alles wat niet binnen hoort naar buiten te laten gaan.

11. Maak om het bed een klein hemeltje van een mooie doek of hang een klamboe op. Ook oudere kinderen vinden dit vaak nog fijn en kunnen zich zo meer geborgen voelen.

12. Zoek een fijne knuffel of pop uit. Mijn middelste zoon loopt vaak overdag met een mini tijgertje in zijn zak, het geeft hem moed als hij iets spannend vindt.

13. Lees voor het slapen gaan geen spannende verhalen meer voor en kijk het liefst in de avond geen tv. Beelden van tv blijven bij kinderen vaak lang hangen. Misschien zijn onschuldige filmpjes toch spannender als je denkt?

14. Een fijn vast bedritueel is rustgevend en helpt het kind in de juiste stemming te komen. Lees het artikel Goede gewoontes voor het slapen gaan.

15. Kinderen die overdag stevig in hun schoenen staan, voelen zich in de nacht ook zekerder. Kijk of je overdag nog wat kan werken aan zelfverzekerdheid. Geef je kinderen vertrouwen, moedig ze aan iets alleen te kunnen, neem niet teveel klusjes op je en leg nadruk op wat goed gaat en wat ze al zelf kunnen.

16. Hoe groter de kinderen worden, hoe meer kinderen doorhebben dat ze hun ouders voor zich kunnen winnen door de trukendoos open te trekken met probleempjes zoals dorst, honger, een knuffel of bang zijn. Kinderen die daadwerkelijk een angststoornis hebben, zullen doorgaans overdag ook meer angstig of vermijdend gedrag vertonen. Het is goed je af te vragen wat je kind werkelijk nodig heeft. Heeft het werkelijk angst? Zoekt het nog geborgenheid om los te kunnen laten? Of wil het gewoon gezelligheid en jou om zich heen?

17. Hou de grens in de gaten tussen werkelijke angsten en “ik ben bang” gedrag. Leg nadruk op “jij kan dit, dat weet ik zeker!”

18. Zorg ervoor dat de slaapkamer een fijne plek is waar het kind zich op zijn/haar gemak voelt. Zorg dat er niet te veel speelgoed is en ruim voor het naar bed gaan samen de slaapkamer op. Laat het kind onder het bed of achter de gordijnen nog even wat opruimen. Een opgeruimde, rustig ingerichte kamer, geeft rust.

19. Dromen en nachtmerries passen in de ontwikkeling van het kleine kind. In de nacht verwerken mensen emoties en ervaringen van overdag. Hoe rustiger de dag hoe rustiger de dromen; hoe groter de spanning en stress overdag, hoe groter de kans op heftige dromen. Merk je dat je kind (of jijzelf) veel angstige dromen heeft, ga dan na waar de stress of onzekerheid vandaan komt. Is er een lastige situatie thuis of op school? Spelen er ingewikkelde emoties waar jullie als ouders mee rondlopen? Kan het zijn dat je kind geplaagd wordt door kleine of grote trauma’s die het heeft opgelopen?

20. Wil je je kind stapsgewijs leren dat het alleen in moet slapen, dan kan je ervoor kiezen om steeds iets verder van het bed te gaan zitten. Ik ging vaak de was vouwen in de slaapkamer of op de gang zodat de kinderen mij nog konden zien. Dat gaf hen een veilig gevoel. Als je zegt dat je even naar de wc gaat of even wat gaat halen (zodat het kind leert even alleen te zijn), zorg dat je altijd weer terug komt, ook al slaapt het kind. Aai het nog even, geef het een kus of trek de dekens recht. Zo voelt het kind onderbewust dat het op je kan vertrouwen.

Mocht jij rondlopen met zorgen rondom een slecht slapend kind, hoop ik dat ik je heb kunnen helpen met een paar van bovenstaande tips. Meer lezen over slapen? Lees dan volgende artikelen:

Waarom is in slaap vallen zo moeilijk?
Baby's slaapje is heilig, maar waar?
Goede gewoontes voor het slapengaan. 

Een fijne nachtrust gewenst!

 

 

 

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Slapenstijd en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *