Jaartafelinspiratie voor beginners

Jaartafel voor de herfstZet jij met kerst een kerstboom neer om een gezellige kerstsfeer in huis te halen? Hou jij van een mooi gedekte paastafel met paastakken? Wij wel! We doen dat alleen niet uitzonderlijk met kerst of pasen. Wij hebben een klein plekje in huis waar het altijd feest is, namelijk op de jaartafel. Meer uitleg nodig? Lees verder!

Een jaartafel, wat is dat überhaupt? 

Wegens verhuizing van deze website is dit artikel met handig jaartafel maandoverzicht nu HIER te lezen.

 

Geplaatst in De jaarfeesten, Elke dag een mamadag, Vrije School en Antroposofie en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

5 reacties

 1. Mag ik vragen waarom ze er alleen naar mogen kijken? Ik vind zelf de interactie zo mooi. Het zelf zoeken naar wat de natuur ons geeft en dit ook zelf weer een plek mogen geven. Maar ook verhalen mogen verzinnen en uitbeelden met de gevonden schatten. Onze tafel ziet er elke dag anders uit. Elke dag wordt er een avontuur beleefd. Voor mij is het dan een onderdeel van ons als gezin ipv een statisch gegeven. Ik ben dus vooral benieuwd naar het waarom het bij jullie vooral een kijk tafel is.

  • Ja, dat mag je zeker vragen! Ten eerste denk ik dat het belangrijk is dat iedereen daar zijn eigen vorm in mag vinden.
   Waarom wij kiezen voor een kijktafel, heeft meerdere redenen. Ten eerste leven we in een tijd waar kinderen veel meer alles mogen. Veel ouders kiezen voor het natuurlijk ouderschap waarbij de ouders het kind volgen in plaats van, zoals vroeger de kinderen de ouders. Ik vind het belangrijk dat binnen die tendens kinderen leren dat er dingen zijn waar je niet meteen naar toe rent en alles aanpakt, maar dat je even tot stilstand komt en gewoon kijkt! Die terughouding is meteen een prettige les voor bezoekjes aan winkels en museums; ik vind het belangrijk dat mijn kinderen en zekere mate van terughouding leren.
   Daarnaast geeft het alleen maar kijken naar een jaargetijdentafereel, kinderen de gelegenheid een beetje weg te dromen. Dat is echt anders dan als je er direct mee aan de slag gaat.
   Ten derde en vierde nog twee praktische punten. Veel jaartafelfiguren zijn zeer kwetsbaar, die zijn niet gemaakt om mee te spelen. En ik vind het fijn als tenminste 1 plek in huis niet rommelig wordt, ik weet niet of ik zo goed georganiseerd zou zijn om het elke dag weer op te ruimen 🙂

   Ik maak de jaartafel af en toe samen met de kinderen. Dan mogen ze me helpen alles mooi neer te zetten. We zoeken materialen in het bos en daar is dan vaak zoveel van, dat er ook nog genoeg is om mee te spelen. Met die gevonden schatten en met al het andere speelgoed dat ze hebben, hebben ze genoeg materiaal voor fantasievol spel.

 2. Dank je wel voor je uitleg! Het is idd belangrijk om ook een zekere rem bij kinderen te kweken. Daar hebben ze zoveel baat bij ook later. Dat doen wij dan weer bij bijvoorbeeld museumbezoeken. Leren luisteren en kijken. Ik moet zeggen dat ik mij ook vaak zeer verbaas over dat er bij sommige opvoeders totaal geen kaders of grenzen gegeven worden.

 3. Pingback: Walpurgisnacht – Beltane - Meifeest | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *