Als Duitse in Nederland

Typisch NederlandsNu ik ervaring heb met het wonen in Duitsland, kan ik met een andere blik kijken naar de Nederlander. En ik kan 1 ding boven alles concluderen. Nederlanders zijn alles kenners! ln ieder geval de Nederlanders die ik ben tegengekomen 😉 .
Nederlanders zijn open, joviaal, ze weten overal het fijne van, zijn internationaal en doen over het algemeen heel normaal want dan doen ze al gek genoeg.

Ik zal het uitleggen:

Open of flapuit?

Nederlanders zijn over het algemeen behoorlijk extravert. Men kan over alles praten en er zijn geen no-go areas. Je mag spreken over of vragen naar politieke voorkeur, hypotheekkosten, salaris, je soort anticonceptiemiddel en je opvoedkundige missers. Nederlanders houden van smalltalk, maar men deelt met hetzelfde gemak intieme details of persoonlijke overwegingen.

Nederlanders zijn de 'braafste leerlingen van de klas' als het om nieuwe technieken gaat. Komt er bijvoorbeeld een nieuwe app voor je bankzaken, dan heeft binnen een week iedereen dat vol vertrouwen gedownload en in gebruik. 5G? Regelen we!
Veranderingen zijn leuk en we willen natuurlijk wel een beetje voorlopen op de rest.

Joviaal of respectloos?

Iedereen in Nederland is je beste vriend. Kennen we iemand 1 minuut dan krijgt die persoon meteen 3 zoenen en is het afstandelijke handen geven verleden tijd. Iemand met u aanspreken doen we met moeite nog voor de oudere generatie, maar eigenlijk vinden we dat al helemaal niet meer van deze tijd.
Zelfs je baas is een vriend. Hij of zij mag dan wel een hogere functie hebben, maar dat betekent niet dat hij of zij beter is. We slaan de baas amicaal op de schouder en steken onze mening niet onder stoelen of banken.

Allesweters of betweters?

Iets beter weten, dat kunnen de Nederlanders als de beste. Nederlanders zijn ware alles kenners. Vraag je ze iets over een onderwerp; 100% kans dat diegene daar een duidelijk mening over heeft. Goed argumenteren is natuurlijk een ander punt, maar laten weten dat je de klok hebt horen luiden, is een must.

Dat zelfvertrouwen krijgen kinderen al met de paplepel ingegoten. Het is van belang daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen, dus gaan de kinderen met een leeftijd van ongeveer 10 weken oud naar de crèche. Daar wordt dagelijks geoefend met zelfstandigheid en weerbaarheid. Daarnaast laten Nederlanders hun kinderen in het dagelijks leven heel vrij. Laat kleintjes maar lekker zelf op ontdekkingstour gaan, want er zal wel niks gebeuren en het vergroot de zelfstandigheid.

In de winter lekker luchtig gekleed naar buiten, want we hoeven onze kinderen niet te betuttelen en dat maakt ze ook nog eens weerbaarder. Is het grut ziek? Hop zetpil erin, we gaan ons niet aanstellen vanwege een beetje koorts.

Op school mag je de juf best tegenspreken. Lukt dat nog niet dan komen de ouders dat nog even en plain public voordoen, zodat de school en de kinderen weten dat je echt niet over je heen hoeft laten lopen!

Internationaal

Nederlanders spreken een flink woordje over de grens. Het accent is van mijlenver te horen, maar ze doen het wel.
Films en series worden niet nagesynchroniseerd, maar krijgen hooguit een Nederlandse ondertiteling. Dat maakt dat eigenlijk alle Nederlanders wel enigszins in het Engels uit de voeten kunnen komen. Naast het Engels is men ook niet te beroerd iets in het Frans, Duits of Spaans te zeggen als dat nodig is.
Het lijkt ook wel alsof over de hele wereld Nederlanders zijn verspreid. Een stukje koloniale geschiedenis is daar natuurlijk oorzaak van, maar nog steeds ontdekken veel Nederlanders de wereld en exporteert Nederland veel producten en kennis over onze mooie aardbol.

Doe maar normaal of beetje erg nuchter?

Normaal doen kunnen de Nederlanders goed. En dat hoort ook zo. Als je een beetje gek wilt doen, dan word je daar echt op aangekeken. 
De nuchtere houding, maakt dat mensen ook tegen een stootje kunnen. Zonder poeha stappen de Nederlanders in wind en weer op de fiets. Een helm? Niet nodig! Doe normaal joh!
Arts bezoekjes doe je alleen in uiterste noodzaak. Een baby kan je nog thuis krijgen, bevallen doet men veelal nog zonder verdovende middelen en is de baby op de wereld dan kan je meteen naar huis.

Eten gaat ook zo heel normaal. Het GVA’tje (groente, vlees en aardappelen) staat bij bijna elke echte Hollander regelmatig op tafel. Naar je werk neem je een plastic boterhamzakje mee met 2 bammetjes met kaas of een krentenbol zonder iets. Stampotten zijn gezonde kost en de saus is luxe.

Duitsers….

Duitsers zijn toch best anders. Hier zijn we wat introverter. Ieder huisje heeft zijn kruisje en we respecteren de intiemsfeer van de ander. Het gezinsleven staat centraler en de kinderen mogen langer kind zijn. We poetsen voordat de schoonmaakster komt, want het is belangrijk om alles op orde te hebben. We houden vast aan dat wat we kennen, nieuwe dingen moeten eerst uitvoerig getest en als iets functioneert, heeft het ook geen verandering nodig.

Zijn jullie echte Nederlanders of voel jij je meer thuis onder de Duitsers? Zijn de Nederlanders jou te bot en te nuchter of waardeer je juist de luchtigheid en openheid’?

 

Lees meer:
Hoe het is om als Nederlandse in Duitsland te wonen? Lees het hier!

Geplaatst in Een Nederlandse in Duitsland en getagd met , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *