Als Nederlandse in Duitsland

Typisch DuitsIk woon nu 5 jaar in Duitsland en ik kan 1 ding boven alles concluderen. Duitsers zijn keurige mensen. ln ieder geval de Duitsers die ik ben tegengekomen 🙂 . Ze zijn zeer opgeruimd, controleren alles, volgen de regels, schatten een autoriteit op waarde en als ze iets zeggen, weten ze waarover ze het hebben.

Ik zal het uitleggen: 

Opgeruimd

De Duitsers hebben keurig nette huizen en tuinen. Schoenen uit als je ergens binnenkomt!
De stoepjes zijn geveegd, de heg keurig op lengte, zowel binnen als buiten geen spinnenweb te zien en als er een blad van de bomen valt, staat men meteen met een bezem in de hand. Ga maar eens in de winter over de grens, de winterbanden zijn keurig onder de auto en bij sneeuw zijn alle stoepjes en opritten geveegd! Zo hoort het, dus zo doen we dat.

Controle

Duitsers blinken uit in het uittesten van alles. Als moeder word ik daar dagelijks mee verrijkt. Want voor alles, werkelijk alles wat je voor je kind wil kopen, moet je eerst de uitslagen bekijken van warentesten en dan koop je per definitie alleen de beste luiers, de beste kinderstoel, de beste wc-bril verkleiner en ga zo maar door. Het is ook wel een veilig gevoel, want als er een ienimieni beetje teveel gif in een biologische rijstewafel zit, dan staan de moeder-whatappgroepen roodgloeiend en krijgt geen kind meer een biologische rijstewafel.

Dus wie waarde hecht aan veilige, duurzame, gezonde voeding, kleren of speelgoed; Duitsland is the place to be!
Absichern is het toverwoord in Duitsland. Als je iets wil dan moet jij of de persoon van wie je iets wilt, alles zeker stellen. Zo moet je als je zwanger bent, zo snel mogelijk bij je baas een formulier ondertekenen, met bewijs van de dokter, dat je nog wil en kan werken. Voor de zekerheid! En toen ik mijn eerste zoon na 48 uur weeën, toch via een keizersnee moest krijgen, moest ik eerst 10 formulieren doorwerken en ondertekenen, dat ik het ziekenhuis niet aansprakelijk zou stellen als er iets mis zou gaan…voor de zekerheid!

Regels

Duitsers zijn over het algemeen relatief conservatief, traditioneel en hierarchisch. Men volgt liever de regels, want zo hoort het en dat is veilig. Zegt je baas, het moet zo, dat gebeurt het ook zo.
 Als een Duitser iemand op straat ziet, die buiten de daarvoor bestemde vakken parkeert, dan wordt die persoon daar niet direct op aangesproken, maar de blikken van afkeuring spreken boekdelen.
In Duitsland geldt nog in veel gevallen de regel dat je onder de 10€ niet mag pinnen. Bij de gemiddelde bakker kan je sowieso niet met een pas aankomen en als je het toch eens voorzichtig vraagt, krijg je een geërgerde en afkeurende blik. Je wilt toch niet de regels ondermijnen?

Autoriteit

Je baas is je meerdere, dus daar zeg je u tegen en die spreek je met eerbied aan. Je baas heeft niet zonder reden deze hogere functie, hij heeft ervoor geleerd en daarvoor verdient hij respect.
Autoriteit verdien je dus. Daarvoor kan je een opleiding doen en opleidingen heb je in Duitsland werkelijk voor alles. Wil je bij Aldi aan het werk, dan doe je eerst een opleiding. Wil je hogerop komen, dan studeer je verder.
Een uiterst prettige bijkomstigheid van deze sociale ordening en vaardigheid is dat als je in in Duitsland een instantie contacteert voor hulp of informatie, je daadwerkelijk hulp of de juiste informatie krijgt. Je wordt keurig te woord gestaan en als ze iets zeggen, dat weten ze ook waar ze het over hebben.

Nederlanders…

Nederlanders zijn toch best anders. Hier kloppen we de baas joviaal op de schouders en zeggen we: ‚Komt voor mekaar vriend!’ In huizen zie je vaker artistieke chaos, we leren onze kinderen hun mond open te trekken, zijn zelf allemaal betweters en als je een instantie belt, word je vaker van het kastje naar de muur gestuurd, dan dat je krijgt waarnaar je vraagt.

Zijn jullie echte Nederlanders? Of zouden jullie je meer thuis voelen over de grens?

 

Lees hier Als Duitse in Nederland.

Geplaatst in Een Nederlandse in Duitsland en getagd met , .

5 reacties

  • Zo is het maar net en je bent welkom! Maar misschien moet je eerst het stukje afwachten waarom ik toch een echte Nederlandse ben ??

 1. Goh, ik woon toch in een ander Duitsland dan jij. Waar tuinen en huizen niet altijd keurig zijn, waar mensen het niet eens zijn met alle regels en waar de baas niet per sé respect verdient,, maar wel krijgt, omdat dat nu eenmaal zo gaat hier.

  • Ha Maartje!
   Dank voor je reactie. Leuk om te lezen dat het in Duitsland dus ook zo verschillend kan zijn. Waar ik kom en waar ik woon is het altijd zo op orde en volgens de regels. Niet omdat mensen het eens zijn met de regels, maar gewoon omdat het hoort ze te volgen. Niet omdat de baas het respect werkelijk verdient, maar omdat hij dat op papier verdient en dus volgens de Duitse omgangsnormen wel krijgt.
   Zo zie je maar dat we op het opgeruimde huis en de keurige tuin na, het toch met elkaar eens zijn!
   Liefs!

 2. Wat ik merk, is dat je het gezag en de regels dient te weerspreken om respect te verdienen. Het kan dus ook zonder opleiding maar door een (nog) grotere mond of een nog norser gezicht te trekken. Gelijkwaardigheid gaat niet, nimmer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *