Antroposofie voor beginners

Antroposofie een kennismakingIedereen kent ze wel die ideeën over ‚antroposofen’: Ze dansen hun namen, knuffelen bomen, hebben alleen maar houten speelgoed en poppen zonder gezicht, dragen altijd geitenwollensokken, paarse jurken en doen niet aan vaccineren. O ja en ze gaan allemaal naar de vrijeschool.

Maar wat is de antroposofie nou echt?
Wegens verhuizing van deze website is dit artikel over de basis van de antroposofie nu HIER te lezen.

Geplaatst in Ouderschap algemeen, Vrije School en Antroposofie en getagd met , , , , , , , , , , .

12 reacties

 1. Leuke blog! Word graag door je meegenomen in hoe je het antroposofische gedachtengoed op je eigen manier kunt verweven in het moderne dagelijkse leven ?

 2. Mooie uitleg! Blij dat je in de eerste alinea al meld dat er geen ruimte zou moeten zijn voor dogma’s of sektarisme en dat Steiner een modern, vooruitstrevend mens is, want als er naar mijn ervaring iets is dat antroposofie in een kwaad daglicht stelt, is dat het handhaven van dogma’s en sektarische neigingen. Ik heb een zeer gelukkige jeugd gehad als vrijeschoolkind, maar dat kan niet zonder ook te maken te hebben met een bepaalde ‘antroposofische elite’. Een die neigt ouders dikweils de les te lezen op het gebied van vaccinatie, levensmiddelen/medicatie, gebruik van technologie of over wat en hoe te eten. Dit gaat vaak in de naam van Steiner, die het nou juist stimuleert hier een eigen, gezonde weg in dit soort zaken te vinden. Dit, met de wetenschap van 1900, dus dat er enige scepsis of terughoudendheid bestond over bepaalde ontwikkelingen is begrijpelijk. Voor veel van deze ‘elite sofen’ is deze scepsis, naar mijn idee, doorgeslagen in een algeheel wantrouwen tegenover moderniteit of reguliere wetenschap, met volslagen kwakzalvers en fantasten als Patric Wolfe als gevolg. Die laatste is een uiterste, maar ik kom nog altijd ouders tegen die hun kinderen alsnog geen volledig biologische dynamische pannenkoeken laten eten, omdat het beslag met een electrische mixer is bewerkt. Ik huiver bij deze denkbeelden, omdat ik denk dat het de rest van de wereld ook afschrikt van een gezonde en brede ontwikkelingsmethode voor hun kinderen. Antroposofie zou zich moeten gaan toeleggen op moderne equivalenten van hun eerder bedachte methoden; hoever ligt eurithmie nou daadwerkelijk af van yoga, of mindfullness. naar mijn idee zijn dit volkomen inwisselbare disciplines die hetzelfde bewerkstelligen. Het is maar net waar je, je goed bij voelt. Ik heb ook nog altijd een antroposofisch huisarts, maar wel een waarmee ik afspreek dat ik voor dubieuze huidplekken geen rozenkwartztinctuurdruppels hoef te slikken.
  Om maar een eind aan mijn monoloog te breien; ik ben nog altijd niet helemaal zeker of ik ook mijn kinderen op de vrije school wil laten rondlopen… hoewel ik mijn kinderen niet de geborgenheid, liefde en praktische ontwikkeling wil ontzeggen die ik in mijn jeugd heb gehad, wil ik ze ook beschermen tegen dogma’s en soms zelfs totale vervreemding van realiteit die er bij sommige doden in sluipt. Ik kan mijn kinderen immers ook zelf leren timmeren, smeden, breien, naaien, toneelspelen, zingen, boekbinden, mandenvlechten, en op een gebalanceerde manier leren omgaan met hun innerlijk. Ik denk dat je een kind in zijn opvoeding tekort doet als zij niet de kans krijgen ook dit soort talenten ook te ontwikkelen.

  • Dank je voor je uitgebreide antwoord en het delen van jouw opinie en zorg. Ik ken je gevoel, ik ben net zo’n vrijeschool kind geweest als jij en ken die wereld maar al te goed. Dat is één van de redenen waarom ik begonnen ben met dit blog. Ik hoop op een hedendaagse manier, zonder dogma’s, te laten zien en te bespreken hoe je vorm kan geven aan bewust ouderschap met de antroposofie.

 3. dank voor je reactie en; goed werk! ik lees nu dat ik over Patrick Wolfe schrijf, dat is een zanger en geen hele slechte! Dit had David ‘avocado’ Wolfe moeten zijn! 🙂

 4. Ik voel me vaak een buitenbeetje in de vrije school, want ik ken veel gebruiken en tradities niet. Ik weet niet of dit snel over gaat. De uitleg is, alsof je naar een politicus luistert. Veel woorden, maar nooit to the point.
  Jouw blog geeft gelukkig heldere tekst en uitleg. Dank daarvoor.

  • Dat moet geen fijn gevoel zijn. Ik ben blij dat ik je een heldere uitleg kan geven. Heb je vragen, schroom dan niet me aan te schrijven, ik help graag!

 5. Hallo Bientje,

  Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat Antroposofie wel een sekte is.

  Ik heb zelf op de Vrije school gezeten en heb van dichtbij meegemaakt dat er verschillende mechanismen werkzaam zijn binnen deze organisatie die sterk lijken op sektarisme.

  Als je je er dan nog in verdiept in de teksten van R. Steiner dan weet je het zeker . Een gezond ,helder denkend en voelend persoon zal nooit zijn of haar kinderen naar deze school sturen hoe leuk sommige aspecten ervan ook zijn en hoezeer deze aspecten ontbreken in het reguliere onderwijs.
  Er klopt gewoon van alles niet .
  Maar als je het mooi vind om je achter een geestelijk leider te scharen die beweerde dat er kabouters in je keuken wonen als je je huis maar goed schoon houd dan vind ik dat eigenlijk schandalig.
  Mensen die onzeker zijn en op zoek naar veiligheid en warmte maar ook angstig zijn en bang voor hun gevoelens kunnen bij zulke groeperingen terecht komen en zodoende is dit een copingmechanisme, om de harde realiteit te
  ontlopen. Want echt als je niet in de pas loopt hoor je er niet meer bij.
  Als iemand binnen deze organisatie misbruik maakt van zijn / haar positie zou een geestelijke vertrouwenspersoon je kunnen troosten door te zeggen dat deze persoon na de dood wel zal ervaren welk kwaad hij heeft aangericht.
  Hè het leven in the real world valt ook niet mee en dat lijkt soms ook op een grote sekte , maar je kunt daar wel je eigen ideeën opdoen ,mensen leren kennen die verschillende dingen denken en geloven en voelen.
  Dat je Antroposofie voor dummies hebt gemaakt laat weer even zien hoe ontzettend voorspelbaar en dogmatisch alles is.
  Alles wat je schrijft ken ik van binnen uit en ik kan iedereen aanraden Mensen, zoek je eigen leven uit , maak je eigen geloof want het is een super illusie !!!

  Veel liefs en ? kte.
  Wytske

  • Ha Wytske,
   Dank je voor je moeite om deze toevoeging te doen. Ik zal je bericht natuurijk als reactie op mijn site zichtbaar maken. Ik ben wel heel erg benieuwd in hoeverre je een ervaringsdeskundige bent en welke boeken je dan van Rudolf Steiner hebt gelezen. Welke jaren zat je op de vrijeschool en waaruit heb je moeten concluderen dat alle mensen die leven met de antroposofie als inspiratiebron allemaal, onzeker, bang en sektarisch zijn?

   Balen voor je dat je zo’n negatieve ervaring hebt gehad. Zelfs Rudolf Steiner zei al dat er mensen zijn die te graag antroposoof willen zijn en dan dogmatisch worden. Maar zo is het nooit bedoeld. Ik heb het persoonlijk ook anders ervaren. Ik was zelf, net als jij, een vrijeschoolleerling en ik heb juist geleerd dat ik niets moet doen omdat het ‘zo hoort’, maar altijd alleen dat moet doen waar ik achter sta.

   Ik begrijp dat antroposofie dat voor jou niet is. Prima toch!

   Het mooie van je eind advies is grappig genoeg heel antroposofisch. Ik raad mensen ook aan hun eigen leven uit te zoeken en hun eigen geloof te maken. Je kan je door van alles laten inspireren. Haal dat eruit wat voor jou past, dan ben je als mens pas echt vrij. Super tip!

   Liefs, Eveline

   Ps. Ik zag dat je je als abonnee had aangemeld voor mijn site. Deze website is inmiddels verhuisd naar everydaymommyday.com Mocht je nog steeds mijn berichten willen lezen, meld je dan gerust daar nog een keer aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *