Antroposofie voor beginners

Antroposofie een kennismakingIedereen kent ze wel die ideeën over ‚antroposofen’: Ze dansen hun namen, knuffelen bomen, hebben alleen maar houten speelgoed en poppen zonder gezicht, dragen altijd geitenwollensokken, paarse jurken en doen niet aan vaccineren. O ja en ze gaan allemaal naar de vrijeschool.

Maar wat is de antroposofie nou echt?
(Luister dit artikel via mijn YouTube of Spotify Podcastkanaal) 

Wil je meer lezen over hoe de antroposofie te zien is in het vrijeschoolonderwijs of wil je meer lezen over de antroposofie vertaald naar het dagelijks leven? Lees dan de veelgestelde vragen over het vrijeschoolonderwijs of mijn blog over mijn persoonlijke band met de antroposofie.

Dit artikel gaat over de technische kant van de antroposofie. Waar komt het vandaan en waar zijn antroposofische gedachtes en gewoonten op gebaseerd? Een blog hierover schrijven is geen sinecure, dus van de lezer is een beetje geduld, een 'open mind' en doorzettingsvermogen gevraagd. Veel plezier daarbij!

Rudolf Steiner

De antroposofie is gestoeld op het gedachtengoed van Rudolf Steiner (1861-1925). Rudolf Steiner was een Oosterrijkse filosoof en (natuur-) wetenschapper. Geïnspireerd door het werk van Goethe en Nietzsche was Steiner op zoek naar een soort wijsheid; een inzicht naar de mens levend in dit universum vanuit 'hedendaags' bewustzijn. Daaruit ontstonden zijn boeken Theosofie (1904) en De wetenschap van de geheimen der ziel (1919). Die boeken zou je de basis kunnen noemen van Steiners geesteswetenschap, die ook wel antroposofie wordt genoemd.

Antroposofie is geen religie. Je bent dus niet een antroposoof zoals je een boeddhist kan zijn. Je leeft met (aspecten van) de antroposofie of je hebt de antroposofie als inspiratiebron. Uit het gedachtengoed van Steiner ontstonden verschillende initiatieven, deels door hemzelf vormgegeven en geleid en deels door anderen verder ontwikkeld.
Belangrijk voor Steiner was dat in de antroposofie absoluut geen plaats is voor sektarisme of dogma’s. Steiner zag dingen, beschreef dat gedetailleerd en zette die om in praktische adviezen. Daarmee wilde hij niet dat mensen hem volgen en nadoen, maar dat inzicht zelf bewust omzetten om ermee aan het werk te gaan.

Een mens van zijn tijd

Rudolf Steiner en zijn geesteswetenschap AnthroposophieBij het verdiepen in de antroposofie is het belangrijk dat je je beseft dat je gedachtengoed leest uit het begin van de 20ste eeuw. Grote verschuivingen op maatschappelijk gebied, maakten dat vanuit verschillende hoeken vernieuwingsimpulsen kwamen op het gebied van de kijk naar de mens en de maatschappelijke samenhangen.
Rudolf Steiner was een mens van zijn tijd. Zijn woordkeuze, zijn gedachtengangen of begrippen passen bij de ontwikkelingen begin 1900. En al mogen dingen van wat gezegd en geschreven is niet meer letterlijk in deze tijd passen, op veel gebieden was Steiner naar mijn mening zijn tijd vooruit.

De mens op weg

Het woord Antroposofie is samengesteld uit ‚anthropos’ en ‘sophia’, twee Griekse woorden die mens en wijsheid betekenen.
Als basisaanname moet je weten dat wij mensen volgens de antroposofie leven in een materiële en een immateriële werkelijkheid. De incarnerende mens is op weg om, in vrijheid, door zelfkennis en kennis van de wereld te komen tot bewustwording van zijn menszijn.

In makkelijkere taal? Wij mensen leven in een fysiek menselijk lichaam. We ontwikkelen ons in dit leven en na ons sterven komen we in een niet materiële wereld, om later wijzer, opnieuw geboren te worden.

Wat houdt de antroposofie in?

De antroposofie is zeer uitgebreid beschreven door Steiner. In mijn beknopte uitleg voor beginners zal een groot deel onbeschreven blijven. Hieronder een paar artikelen over een paar basisonderwerpen binnen de antroposofie:
(Nu alle artikelen ook via YouTubeSpotify en andere aanbieders als podcast beschikbaar.) 

Leven met de antroposofie.
Het 3- en het 4- ledig mensbeeld
De zevenjaarsfasen
De 12 zintuigen

Waar vind je impulsen van de antroposofie?

In de maatschappij zie je de antroposofie op verschillende plaatsen terug (klik op de links voor websites die een uitgebreide uitleg geven):

1. Vrijeschoolonderwijs: Onderwijs waar kinderen zich mogen ontwikkelen vanuit het hoofd (denken), het hart (voelen) en handen (willen). Wat maakt de vrijeschool uniek? Lees hier!

2. Biologisch-dynamische landbouw en veehouderij waarbij er meer nog dan bij alleen biologisch landbouw en veehouderij gekeken wordt naar de natuur in grote verbondenheid.

3. Gezondheidszorggéén alternatieve- maar een intergratieve geneeskunde waarmee hoogopgeleide deskundigen zoals artsen, psychiaters, specialisten, therapeuten en verpleegkundigen zorg verlenen.

4. Medicijnen en cosmetica. Producten op natuurlijke basis van fabrikanten zoals Weleda, Wala en dr. Hauschka.

5. Ouderenzorg. Waar als aanvulling op de reguliere therapieën behandelingen en medicijnen worden aangeboden op antroposofische basis. En in de laatste levensfase, het stervensproces wordt begeleid vanuit de antroposofische gedachte dat het fysieke leven ten einde komt, maar de geest voortleeft.

6. Gehandicaptenzorg. In de kern (geest) is elke mens gezond en daarom wordt bij mensen met een beperking altijd gekeken naar groeimogelijkheden. Zorgboerderijen waren van oorsprong een antroposofisch initiatief.

7. Antroposofische architectuurWaarbij de volgende punten belangrijk zijn: natuurlijke materialen, aan de natuur ontleende vormen, milieubewust en integratie met de omgeving.

8. Beeldende kunst (zoals euritmie) en literatuur (uitgeverij Christofoor).

9. De antroposofie als basis voor de religieuze beweging bij de Christengemeenschap

10. En in verschillende economische-, sociale initiatieven en in de algemenere organisatiekunde waar antroposofische impulsen terug te vinden zijn (Bijvoorbeeld Triodosbank of de, zelfs tot over de Duitse grens bekende dm drogist).

Meer lezen?

Wil je graag lezen welke impulsen van de antroposofie mij in het dagelijks leven inspireren? Lees mijn blog: Everyday Mommyday en het sausje antroposofie. Wil je de 30 meest gestelde vragen lezen over het vrijeschoolonderwijs, lees deze blog. Andere blogs over de antroposofie vind je hier.

Hou deze site in de gaten of meld je HIER aan als abonnee en ontvang mijn artikelen in je postvakje.

Als je denk dat iemand baat heeft bij het lezen van deze blog of interesse heeft in dit onderwerp, ben je vrij dit artikel te delen.

The Challenge of Rudolf Steiner

Geplaatst in Ouderschap algemeen, Vrije School en Antroposofie en getagd met , , , , , , , , , , .

23 reacties

 1. Leuke blog! Word graag door je meegenomen in hoe je het antroposofische gedachtengoed op je eigen manier kunt verweven in het moderne dagelijkse leven 💚

 2. Mooie uitleg! Blij dat je in de eerste alinea al meld dat er geen ruimte zou moeten zijn voor dogma’s of sektarisme en dat Steiner een modern, vooruitstrevend mens is, want als er naar mijn ervaring iets is dat antroposofie in een kwaad daglicht stelt, is dat het handhaven van dogma’s en sektarische neigingen. Ik heb een zeer gelukkige jeugd gehad als vrijeschoolkind, maar dat kan niet zonder ook te maken te hebben met een bepaalde ‘antroposofische elite’. Een die neigt ouders dikweils de les te lezen op het gebied van vaccinatie, levensmiddelen/medicatie, gebruik van technologie of over wat en hoe te eten. Dit gaat vaak in de naam van Steiner, die het nou juist stimuleert hier een eigen, gezonde weg in dit soort zaken te vinden. Dit, met de wetenschap van 1900, dus dat er enige scepsis of terughoudendheid bestond over bepaalde ontwikkelingen is begrijpelijk. Voor veel van deze ‘elite sofen’ is deze scepsis, naar mijn idee, doorgeslagen in een algeheel wantrouwen tegenover moderniteit of reguliere wetenschap, met volslagen kwakzalvers en fantasten als Patric Wolfe als gevolg. Die laatste is een uiterste, maar ik kom nog altijd ouders tegen die hun kinderen alsnog geen volledig biologische dynamische pannenkoeken laten eten, omdat het beslag met een electrische mixer is bewerkt. Ik huiver bij deze denkbeelden, omdat ik denk dat het de rest van de wereld ook afschrikt van een gezonde en brede ontwikkelingsmethode voor hun kinderen. Antroposofie zou zich moeten gaan toeleggen op moderne equivalenten van hun eerder bedachte methoden; hoever ligt eurithmie nou daadwerkelijk af van yoga, of mindfullness. naar mijn idee zijn dit volkomen inwisselbare disciplines die hetzelfde bewerkstelligen. Het is maar net waar je, je goed bij voelt. Ik heb ook nog altijd een antroposofisch huisarts, maar wel een waarmee ik afspreek dat ik voor dubieuze huidplekken geen rozenkwartztinctuurdruppels hoef te slikken.
  Om maar een eind aan mijn monoloog te breien; ik ben nog altijd niet helemaal zeker of ik ook mijn kinderen op de vrije school wil laten rondlopen… hoewel ik mijn kinderen niet de geborgenheid, liefde en praktische ontwikkeling wil ontzeggen die ik in mijn jeugd heb gehad, wil ik ze ook beschermen tegen dogma’s en soms zelfs totale vervreemding van realiteit die er bij sommige doden in sluipt. Ik kan mijn kinderen immers ook zelf leren timmeren, smeden, breien, naaien, toneelspelen, zingen, boekbinden, mandenvlechten, en op een gebalanceerde manier leren omgaan met hun innerlijk. Ik denk dat je een kind in zijn opvoeding tekort doet als zij niet de kans krijgen ook dit soort talenten ook te ontwikkelen.

  • Dank je voor je uitgebreide antwoord en het delen van jouw opinie en zorg. Ik ken je gevoel, ik ben net zo’n vrijeschool kind geweest als jij en ken die wereld maar al te goed. Dat is één van de redenen waarom ik begonnen ben met dit blog. Ik hoop op een hedendaagse manier, zonder dogma’s, te laten zien en te bespreken hoe je vorm kan geven aan bewust ouderschap met de antroposofie.

 3. dank voor je reactie en; goed werk! ik lees nu dat ik over Patrick Wolfe schrijf, dat is een zanger en geen hele slechte! Dit had David ‘avocado’ Wolfe moeten zijn! 🙂

 4. Pingback: Everyday Mommyday en het sausje antroposfie | Bientjes Everyday Mommyday

 5. Ik voel me vaak een buitenbeetje in de vrije school, want ik ken veel gebruiken en tradities niet. Ik weet niet of dit snel over gaat. De uitleg is, alsof je naar een politicus luistert. Veel woorden, maar nooit to the point.
  Jouw blog geeft gelukkig heldere tekst en uitleg. Dank daarvoor.

  • Dat moet geen fijn gevoel zijn. Ik ben blij dat ik je een heldere uitleg kan geven. Heb je vragen, schroom dan niet me aan te schrijven, ik help graag!

 6. Pingback: Advent | Bientjes Everyday Mommyday

 7. Pingback: De meest gestelde vragen over de Vrijeschool | Everyday Mommyday

 8. Pingback: Warmte, de menselijke bron van energie | Everyday Mommyday

 9. Pingback: Advent | Waldorf Inspiration

 10. Pingback: Natuurlijke ontwikkeling: gezonde hechting én zelfstandig | Everyday Mommyday

 11. Pingback: Antroposofie voor beginners - De zintuigen | Everyday Mommyday

 12. Pingback: Geweldloze communicatie | Everyday Mommyday

 13. Pingback: Euritmie, helemaal zo gek nog niet. | Everyday Mommyday

 14. Pingback: Nieuwsbrief Everyday Mommyday juli 2019 | Everyday Mommyday

 15. Pingback: De mooiste winkels van Nederland | Everyday Mommyday

 16. Hallo Bientje,

  Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat Antroposofie wel een sekte is.

  Ik heb zelf op de Vrije school gezeten en heb van dichtbij meegemaakt dat er verschillende mechanismen werkzaam zijn binnen deze organisatie die sterk lijken op sektarisme.

  Als je je er dan nog in verdiept in de teksten van R. Steiner dan weet je het zeker . Een gezond ,helder denkend en voelend persoon zal nooit zijn of haar kinderen naar deze school sturen hoe leuk sommige aspecten ervan ook zijn en hoezeer deze aspecten ontbreken in het reguliere onderwijs.
  Er klopt gewoon van alles niet .
  Maar als je het mooi vind om je achter een geestelijk leider te scharen die beweerde dat er kabouters in je keuken wonen als je je huis maar goed schoon houd dan vind ik dat eigenlijk schandalig.
  Mensen die onzeker zijn en op zoek naar veiligheid en warmte maar ook angstig zijn en bang voor hun gevoelens kunnen bij zulke groeperingen terecht komen en zodoende is dit een copingmechanisme, om de harde realiteit te
  ontlopen. Want echt als je niet in de pas loopt hoor je er niet meer bij.
  Als iemand binnen deze organisatie misbruik maakt van zijn / haar positie zou een geestelijke vertrouwenspersoon je kunnen troosten door te zeggen dat deze persoon na de dood wel zal ervaren welk kwaad hij heeft aangericht.
  Hè het leven in the real world valt ook niet mee en dat lijkt soms ook op een grote sekte , maar je kunt daar wel je eigen ideeën opdoen ,mensen leren kennen die verschillende dingen denken en geloven en voelen.
  Dat je Antroposofie voor dummies hebt gemaakt laat weer even zien hoe ontzettend voorspelbaar en dogmatisch alles is.
  Alles wat je schrijft ken ik van binnen uit en ik kan iedereen aanraden Mensen, zoek je eigen leven uit , maak je eigen geloof want het is een super illusie !!!

  Veel liefs en 🌟 kte.
  Wytske

  • Ha Wytske,
   Dank je voor je moeite om deze toevoeging te doen. Ik zal je bericht natuurijk als reactie op mijn site zichtbaar maken. Ik ben wel heel erg benieuwd in hoeverre je een ervaringsdeskundige bent en welke boeken je dan van Rudolf Steiner hebt gelezen. Welke jaren zat je op de vrijeschool en waaruit heb je moeten concluderen dat alle mensen die leven met de antroposofie als inspiratiebron allemaal, onzeker, bang en sektarisch zijn?

   Balen voor je dat je zo’n negatieve ervaring hebt gehad. Zelfs Rudolf Steiner zei al dat er mensen zijn die te graag antroposoof willen zijn en dan dogmatisch worden. Maar zo is het nooit bedoeld. Ik heb het persoonlijk ook anders ervaren. Ik was zelf, net als jij, een vrijeschoolleerling en ik heb juist geleerd dat ik niets moet doen omdat het ‘zo hoort’, maar altijd alleen dat moet doen waar ik achter sta.

   Ik begrijp dat antroposofie dat voor jou niet is. Prima toch!

   Het mooie van je eind advies is grappig genoeg heel antroposofisch. Ik raad mensen ook aan hun eigen leven uit te zoeken en hun eigen geloof te maken. Je kan je door van alles laten inspireren. Haal dat eruit wat voor jou past, dan ben je als mens pas echt vrij. Super tip!

   Liefs, Eveline

   Ps. Ik zag dat je je als abonnee had aangemeld voor mijn site. Deze website is inmiddels verhuisd naar everydaymommyday.com Mocht je nog steeds mijn berichten willen lezen, meld je dan gerust daar nog een keer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *