Gezond gehecht én zelfstandig, zo doe je dat!

Kan jouw kind op jou vertrouwen?Waarom doe jij zo moeilijk over crèches? Hoezo wil jouw kind niet bij Sinterklaas op schoot zitten, is toch leuk?! Waarom laat je je baby niet gewoon even in zijn bedje boven huilen, als hij moe genoeg is valt hij zo in slaap. Zit je niet een beetje te veel op je kinderen? Geef je ze wel genoeg ruimte om zelfstandig te worden?

Komen dit soort vragen je bekend voor? Het zijn vragen die mij gesteld worden, waar ik zo diplomatiek mogelijk op probeer te antwoorden. Van binnen vraag ik me af: waarom is een natuurlijke hechting voor ons westelijke mensen zo onnatuurlijk geworden?

Lees verder

Jaarfeestenoverzicht (voor de vrijeschool)

Het hele jaar staat bol van de feesten. We kennen allemaal de grote feesten zoals Kerstmis en Pasen, maar er zijn ook meer onbekende feesten zoals Maria Lichtmis of Sint Jan. Er zijn feesten die voortkomen uit oude tradities en gebruiken die door de eeuwen zijn doorgegeven, sommige feesten hebben een godsdienstige oorsprong en weer andere feesten zijn eigenlijk pas sinds korte tijd populair geworden. Veel feesten die wij tegenwoordig in Nederland vieren, zijn een potpourri geworden van tradities, gewoonten en gebruiken uit verschillende culturen en religies.

Lees verder

Opvoedkundigadvies: mom-shaming of inspiratie?

Moederschap en onzekerheidOuders (vooral moeders) zijn vaak niet mals voor elkaar. Oordelen vliegen als onzichtbare bommetjes door de lucht en innerlijk kent elke moeder wel die gevoelsuitbarsting: Ik doe het niet goed genoeg!

We weten natuurlijk dondersgoed dat dat onzin is! We werken ons allemaal drie slagen in de rondte, geven ons allerbeste en ik durf te beweren dat iedere ouder die dit leest vol overgave en liefde zich ontfermt over de kinderen. Jij bent dus een goede moeder/goede vader!

Lees verder

Kan het een beetje minder? – De vastentijd –

Jheronimus Bosch, De Zeven Hoofdzonden, Eind 15e eeuw. Museo del Prado, Madrid.

Jheronimus Bosch: De Zeven Hoofdzonden

Deze tijd van het jaar is het uitstekende moment om eens onverzadigbare gewoontes onder de loep te nemen. We groeien hier in Nederland op in weldaad en kennen eigenlijk niet zo goed schaarste. Zijn we nog in staat die veelheid te waarderen en kunnen we nog zonder? Vasten of diëten wordt natuurlijk meteen in verbinding gebracht met het geconditioneerde ideaalbeeld om dun te zijn. Maar diëten kan je op veel meer gebieden!

Lees verder

Alleen slapen, maar ik ben bang!

slapend kindjeSlapen moet je leren. Maar hoe doe je dat als je kind weigert om alleen in bed te blijven of bang is om naar bed te gaan?

Met de nauwkeurigheid van een ware James Bond op missie probeer je de in slaap gevallen baby vanuit je armen in het bedje te leggen... Sluipend verlaat je de kamer van je dreumes en probeer je krakende traptreden te vermijden... Je probeert je kleuter te verleiden, te dreigen of om te kopen om het maar alleen te kunnen laten in bed... Maar je faalt wanhopig! Je kind kent alle liedjes van verlangen om jou bij zich te houden.

Lees verder

Alarm! Het gaat niet goed met onze kinderen!

Kind weet niet waarheen met de emoties

Terwijl ik naar mijn 2 jarige zoontje kijk die dicht bij mij op de grond zit en voor de zoveelste keer een knikker in de prachtige knikkerbaan van Grimms stop, lees ik een artikel over hoe slecht het gaat met de kinderen. Ik kijk nog eens naar mijn stralende zoontje en vraag me af wat kan er dan in hemelsnaam niet goed gaan?

Het is een behoorlijk zwaar stuk, maar ja, ik herken de zorg zeker wel. Sterker nog, regelmatig schrijf ik er zelf over.
Daarom deel ik met jullie hierbij mijn interpretatie van het oorspronkelijk Duitse artikel (zie originele tekst onderaan dit artikel):

Lees verder

Haal je feestneus van stal want ’t is Carnaval!

Carnaval op CuracaoHet is weer (bijna) carnaval! Het uitbundige verkleedfeest voor de vastentijd, waarmee we boze geesten wegjagen zodat de natuur tot leven kan komen.

Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je wil weten over dit feest. Ook geschikt voor diegene die helemaal niiiiiks met carnaval heeft 😉! Misschien wel juist voor hen...Nieuwsgierig? Lees verder!

Lees verder

Verbinding als medicijn

Spelenderwijs hechten en verbinden

Heb jij ook weleens het gevoel dat je kind en jij elkaar niet begrijpen? Ik in ieder geval wel! Mijn kind is stuurs, gedraagt zich raar, zoekt ruzie, wil me zelfs slaan of iets in die trant en ik word te snel boos en hoor mezelf alleen maar negatieve onzin uitkramen.

Met de jaren is het me steeds duidelijker geworden.

Lees verder

Geboorteverhalen – een levensvoorspeller?

In verwachtingBevallen is het meest heftige en het meest bijzondere wat ik in mijn leven heb meegemaakt. Mijn jongste zoon is deze week 2 jaar oud geworden! Met weemoed kijk ik terug naar de drie keer dat ik het leven gaf aan mijn zoons. Zouden die momenten waarop mijn zoons hun eerste adem haalden mij iets kunnen vertellen over hun levensweg?

Lees verder

Je kind verliezen en toch gelukkig zijn, is dat mogelijk?

Moederschap in ontwikkeling SusannahSusannah is getrouwd met Mark en is moeder van 4 kinderen: Arend, Emil, Olaf en Iduna. Arend mocht maar 5 jaar oud worden. Hij stief 4 dagen voor de geboorte van Olaf.

De dood van een kind overleven vind ik maar moeilijk voor te stellen. Susannah en Mark doen dat echter en deelden in de laatste jaren hun verhaal openhartig met de wereld. Het is een weg van verlies, nieuw leven, verdriet, vreugde, verwerken, kracht vinden, bij jezelf blijven, leven voor je andere kinderen, rouwen en weer opstaan, gelukkig zijn en verder gaan.

Lees verder