De onvolprezen, multitaskende moeder

Moeder in actieMoeders zijn de hardwerkende helden van deze maatschappij! Niet alleen spelen moeders meestal de sociaal- emotionele hoofdrol in het gezin, daarbij zijn ze vaak ook nog gezinsmanager, contactpersoon voor alles, een lopende verjaardagskalender, de CEO van het huishouden én hebben ze een baan waardoor ze zichzelf optimaal kunnen ontplooien en financieel onafhankelijk kunnen zijn. Moeders zijn onmiskenbaar de duizendpoten van deze tijd! 

Vandaag is het moederdag! Ik hoop dat alle moeders in het zonnetje worden gezet, want men mag apetrots zijn op haar!!

Maar... omdat het belangrijk is de moeder werkelijk te zien in alles wat zij doet, is soms wel eens de vraag of haar 'multitaskende bezig zijn' werkelijk gezond en haalbaar is. Het stijgende aantal opgebrande mensen en de nieuwetijds zorgen rondom kinderen laten zien dat er iets in onze huidige prestatiemaatschappij niet functioneert. Hoe stralend veel vrouwen naar buiten ook lijken, van binnen hebben veel moeders zorgen, schuldgevoelens, conflicterende belangen en stress. De spagaatachtige capriolen waarvan we willen dat het werkt, zijn op den duur niet voor iedereen werkbaar.

Gelijkheid

Hoewel mannen tegenwoordig ook vaker leiden onder toegenomen druk, hebben mannen nog de patriarchale wind in de rug. Het zijn toch eerder de vrouwen die de rechten van de man nastreven dan dat mannen vechten voor meer vrouwenrecht. Gelijke omgang en gelijke rechten zijn hard nodig in deze, nog altijd door mannen gedomineerde wereld. Maar daarbij is het goed te beseffen dat vrouwen en mannen in hun biologie nooit hetzelfde zullen zijn. De eer is namelijk aan de vrouw, dat zij zwanger kan worden, kan baren en borstvoeding kan geven. En met die eer volgt ook het juk. Want hoe combineer je in hemelsnaam goed moederschap met persoonlijke ambities en een geslaagde carrière?

Oermoeder

In verwachting

Weet je dat de moeder eeuwenlang als de levensbron werd gezien? De (oer)moeder werd geëerd en aanbeden. Door de komst van bepaalde instanties is de heilige levengevende plek van de vrouw verloren gegaan. Alleen de vrouw die als maagd moeder werd is nog het aanbidden waard, de andere vrouwen zijn minderwaardig geworden. Vrouwen leerden de schaamte: de menstruatie is onrein (schaamstreek); je moet je lichaam verhullen (een stukje borst zien is zóó aanstootgevend); je moet wel mooi genoeg zijn anders wil niemand met je trouwen; is je lichaam onrein aangeraakt dan ben je een hoer en je mening is overigens ook niet van belang. Mannen werden het middelpunt van de maatschappij.

Gelukkig zijn we zijn tij aan het keren! Vrouwen protesteren, bevrijden zich van het juk vol schaamte, nemen de leiding en eisen gelijkheid. Vrouwen maken zich los van de minderwaardig genoemde moederrol, leren mannen dat vrouwelijke eigenschappen nastrevenswaardig zijn en bewijzen dat ze net zo veel in hun mars hebben als hun mannelijke evenbeeld.

Matriarchaat

De man is de norm en als feministische vrouw eisen we dezelfde rechten. Maar naast die rechten behouden we nog steeds ons biologische moederschap en daarbij is het nooit óf, óf, maar én én. Dat is onhaalbaar en onwenselijk, want daarmee zijn we eigenlijk bezig op het gevestigde patriarchaat een matriarchaat te zetten. Het patriarchaat biedt te weinig ruimte voor vrouwen, het matriarchaat te weinig ruimte voor mannen. Beide maatschappijvormen tegelijkertijd, heeft zijn negatieve weerslag op de relatie met onze partner/eega en op het gezin.

Het is duidelijk zichtbaar, door het, vanuit feminisme en paarse politiek gestimuleerde tweeverdienersmodel stijgt onze uiterlijke welvaart. Het probleem vormt het hebben van een gezin waardoor onze innerlijke welvaart in het geding komt. We leiden onder de druk, prioriteiten dilemma’s en schuldgevoelens. We scheiden veel sneller en krijgen veel minder kinderen. De kinderen die we krijgen, moeten zo snel mogelijk na de geboorte buitenshuis opgevangen worden om de succesvolle ouders niet te veel met het ouderschap te belasten.

Nieuwe maatschappijvorm

Wekende vrouwOm een nieuwe gelijkwaardige maatschappijvorm te creëren waarin we recht doen aan zowel de man, de vrouw als onze kinderen, zullen een paar drastische veranderingen moeten worden doorgevoerd. De economie enkel gebaseerd op groei heeft zijn houdbaarheidsdatum bereikt. De focus moet weer terug naar een haalbare verhouding tussen werk en gezin. Een werkbare verhouding is bijvoorbeeld maximaal 2 x 30 uur met 30 uur als vol betaalde fulltime baan en een ouderschap verlof naar Scandinavisch model. Moeders en vaders moeten gelijke mogelijkheden hebben thuis te zijn zonder dat het de gelijkwaardige carrièremogelijkheden schaadt. Daarbij is het belangrijk dat niet alleen een select clubje moderne mannen, maar alle mannen minder gaan werken en zich meer actief gaan bemoeien met het reilen en zeilen rondom de kinderen.

We voegen ons niet naar de norm, maar passen de norm aan zodat die bij ons past. Want alleen zo kan de vrouw haar biologie recht doen en gezonde kinderen op de wereld zetten, alleen zo krijgen vrouwen de mogelijkheid om naast het moederschap een volwaardige baan te hebben zonder in ellendig schuldgevoel te belanden en alleen zo kan de moeder de taken in het gezin gelijkwaardig verdelen met de nét zo belangrijke vader.

Gelijk verdeelde ouderschapsrechten
Gelijk verdeelde carrière kansen
Gelijke verantwoordelijkheden voor het gezin en het huishouden.

...en als de man daarbij de reparaties rondom de auto voor zijn rekening neemt en de vrouw de lopende verjaarskalender blijft, be my guest 😉

 

Een fijne moederdag!

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Ouderschap algemeen en getagd met , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *