Een dankbare Nederlander in Duitsland.

Typisch Duits Typisch NederlandsIk ben een Nederlander in hart en nieren en dat merk ik als ik bij mijn Nederlandse vrienden en familie ben. Dat is natuurlijk logisch want daar ben ik opgegroeid. De taal, de humor, de omgang zijn ondanks dat de landen buren zijn toch best verschillend. Dat is soms wennen.

Een nuchtere Nederlander in keurig georganiseerd Duitsland.

Laat me duidelijk zijn. Ik ben heel gelukkig en dankbaar met mijn Duitse bestaan! Want wat hebben we het hier goed! Ik heb veel nieuwe vrienden gekregen, de kinderen gaan naar een geweldige Waldkindergarten en we hebben een behoorlijk zorgeloos bestaan. Door hier te wonen, kunnen we in een prachtig vrijstaand huis wonen met garage, oprit en grote omheinde tuin. Ik kan thuis zijn bij de kinderen en wordt er niet eens raar op aangekeken omdat bijna alle Duitste moeders 1 tot 3 jaar per kind thuisblijven. En gaan beide ouders werken, dan zijn de meeste kinderen in het begin van de middag alweer thuis. Wat een luxe en wat een zege voor het gezin. Zelfs mijn man kon per kind 2 maanden thuis zijn! Veel is mogelijk omdat de Duitse staat  families met kinderen zeer genereus ondersteund.
Met dezelfde soort banen in Nederland, hadden we ons dit alles niet kunnen veroorloven.

Als ik een tijdje in Nederland ben, verheug ik me altijd over de directheid van de Nederlanders. Hoewel ik regelmatig rood aanloop vanwege vragen die me even van mijn stuk brengen, vind ik het heerlijk dat alles bespreekbaar is.
Als ik weer in Duitsland ben, moet ik altijd even wennen aan hoe gesprekken verlopen en hoe persoonlijk we kunnen zijn. Men geeft zichzelf hier in het noorden van Duitsland waar ik woon, niet zo snel bloot.
Ik vertelde een jaar of twee geleden aan vriendinnen dat ik er flink doorheen zat en daardoor een nachtje in een hotel in Bremen had geslapen en alleen was gaan winkelen. De vraag die daarop gesteld werd, was of ik dan bij het winkelen goed geslaagd was…
Ieder huisje heeft een kruisje en in Duitsland houdt men dat meestal graag zo.

Ik zou er een boek over kunnen schrijven.

Maar wat zijn nou de meest in het oog springende verschillen tussen het Nederlandse- en het Duitse volkje? Ik zou er een boek over kunnen schrijven!

Wist je dat ze in Duitsland nog nooit van een high tea hebben gehoord? Werkelijk zonde! De hagelslag, drop, lekkere kazen en stroopwafels kan je inmiddels wel in de winkels vinden. Ik mis de poffertjesmix, schenkstroop, indonesische producten, rookworst, suikerbrood en bitterballen wel verschrikkelijk. Gelukkig is Nieuweschans dichtbij genoeg voor af en toe een grote Nederlandse boodschappen tour.

Ik heb tot nu toe ook bijna niets gevonden wat in Nederland goedkoper is. De huizenprijzen zijn hier beter, kinderen goedkoper, auto rijden beter betaalbaar en boodschappen doen, doet ook minder pijn bij het betalen:) Alleen Ikea! Ikea is goedkoper in Nederland. En koffie en medicijnen.

Mijn kinderen hebben zowel een Nederlands als een Duits paspoort. Ik hoop dat ze beide culturen en talen, uitstekend kennen en leren beheersen, zodat ze zich erdoor rijker ontwikkelen en een ruimere keus in de toekomst hebben.

Zijn hier ook mensen (met kinderen) die leven in twee culturen? Wat zijn daar de grootste verschillen of juist rijkdommen?

Liefs!

Geplaatst in Een Nederlandse in Duitsland.

2 reacties

  1. Voor de duidelijkheid over hoe ouderschapsverlof in Duitsland geregeld is: Mannen mogen ook langer dan twee maanden thuis blijven om voor hun kinderende te zorgen. Allen is het zo dat het ouderschapsverlof twee maanden verlengt wordt als ouders het ouderschapsverlof delen en een van de ouders minimaal twee maanden ouderschapsverlof opneemt. Helaas is het nog altijd vaak de moeder die het grootste deel van de zorgtaken op zich neemt en de vader die het minimum van twee maanden opneemt.

    • Zo is het! Als deeltijd werken in Duitsland ook voor mannen wat normaler zou worden, dan zouden we de maanden thuis ook beter kunnen delen. Maar 14 maanden samen is zo’n zegen in vergelijking met die paar weekjes in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *