Een kleuterschool in het bos

Mijn kinderen gaan naar een Walkindergarten, ofwel een kleuterschool in het bos. Ons schooltje bestaat uit 2 groepen van 15 kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 7 jaar, met elk een juf en een meester. Elke groep heeft een bouwkeet met veranda en een klein toiletgebouwtje. Verder is er een schuur als opslagruimte en een werkplaats. Op het buitenterrein vind je twee moestuintjes, twee zandbakken, een steenoven, een cirkel met boomstronken en een vuurplaats. 

Het schooltje staat aan de rand van het bos aan een groot veld, waar een boer zijn paarden en mais heeft staan. Het schooltje ligt net buiten de bebouwde kom van de stad Oldenburg.

Het is daar werkelijk een idyllisch gebeuren als je het mij vraagt! Kom je ’s ochtends je kinderen brengen, dan springen de hertjes aan je neus voorbij. Kom ik de kinderen ophalen, dan zijn ze onherkenbaar door de modder of ze zitten prinsheerlijk om het kampvuur. Daar bakken ze stokbroodjes, eten zelfgemaakte soep met groente uit eigen tuin, bakken aardappelen boven het vuur of pizza in de oven.

De kinderen beginnen om 8 uur in de heel sfeervol ingerichte (verwarmde) bouwkeet. Daar is een klein ochtendprogramma. Ze spelen in de speelhoek, bouwen torens, maken brooddeeg, lezen, zingen, schilderen, tekenen en beginnen de dag gemeenschappelijk in de ochtend kring.  Vanaf 9 uur gaan ze naar buiten totdat het om 13 uur ophaaltijd is.

Natuurlijk regent het af en toe pijpenstelen, maar dat is geloof ik meer een probleem voor volwassenen. De kinderen vinden het heerlijk om urenlang in de modder te roeren, of waterbanen te graven in de zandbak. Men zegt hier: Er bestaat geen slecht weer, er bestaat alleen slechte kleding.

Kinderen in Duitsland zijn pas vanaf 6 jaar schoolplichtig. Dat betekent dat de hele bedoening rondom leerplannen, testen en soortgelijke stress niet op het programma staat. Kinderen mogen nog spelen om zich te ontwikkelen. Vanaf het jaar voor de overgang naar groep 3 (hier de 1ste klas) komen er kleine opdrachtjes, zodat de kinderen kunnen oefenen met basale schoolvaardigheden zoals planmatig werken en concentratie.

Het grootste deel van de dag in een bos kleuterschool speelt zich logischerwijs in het bos af. Ze hebben verschillende stukken bos waar ze kunnen spelen. Een stuk klimbos, een stuk met veel struiken waar de kinderen hutten kunnen bouwen en een stuk bos waar ook schommels hangen en stronken staan waarop de kinderen kunnen zitten als ze takken willen snijden. Elke stuk bos kent een niet zichtbare grens, al is die grens voor de kinderen zo duidelijk dat die wel zichtbaar lijkt te zijn.

De kinderen werken in de moestuintjes en zien bijvoorbeeld hoe uit een zaadje een wortel ontstaat, die ze eruit mogen trekken om op te eten. De kinderen werken in de werkplaats met echte hamers en echte spijkers. Als het flink gevroren heeft, ontstaat op het naastgelegen veld een ijsvlakte waar de kinderen kunnen schaatsen. Dan komt de boer met een paard voorbij en laat de kinderen sleetje rijden.

De kinderen zien de jaargetijden komen en gaan, ze zien de eerste knoppen openbarsten en het eekhoorntje zijn winterse voorraad verzamelen. De boer rijdt met zijn landbouwvoertuigen langs en de kinderen kijken verwonderd toe hoe geploegd, gezaaid, bemest en geoogst wordt.

Ooit dacht ik, wat een gekkigheid al dat bosgebeuren! Maar intussen ben ik ervan overtuigt dat het heerlijk is voor de jongens en meisjes. Soms baal ik van die ellendige hoeveelheid modder en takken die de kinderen mee naar huis slepen. Soms vind ik -13 graden wat heftig voor 5 uur buiten zijn. Maar de natuur is tegenwoordig zo ver te zoeken in het dagelijkse stadse leven, terwijl het voor mij nu zo zichtbaar is hoe gelukkig en in hun element de kinderen juist daar zijn.

Het boskleuterschoolconcept komt oorspronkelijk uit Scandinavië en verspreid zich nu in een rap tempo over Duitsland. Hoe zit dat in Nederland? Zijn daar al de eerste buitenschooltjes te vinden?

Liefs!

Geplaatst in Waldkindergarten.

2 reacties

  1. Pingback: Pinksteren | Bientjes Everyday Mommyday

  2. Pingback: Sint Michaël | Bientjes Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *