Een vegane leefstijl? Zo doe je dat!

© Karin Bakkers

VEGANISME: Hoezo? Hoe?

Het is vandaag dierendag en in mijn liefde voor dieren stel ik mij een paar vragen:

 1. Hoe is het de schapen vergaan voordat hun wol en huid gebruikt konden worden voor mijn heerlijke, warme schoen-sloffen?
 2. Hebben de stiertjes, het bijproduct in de melkindustie, een goed en eerlijk leven gehad, voordat de melk van hun voortdurend zwangere moeder in mijn heerlijke latte macchiato belandde?
 3. Was er nog genoeg bijenwas over voor de vlijtige bij die mij de was leverde, waardoor mijn kinderen en ik nu mooi kunnen tekenen.

Als moeder die opvoed met aspecten van de antroposofie houd ik van natuurlijke materialen. Ik hou van de warmte van wol, van omhullende werking van zachte zijde, van de heerlijke geur van bijenwas kaarsen en zacht leren schoentjes voor de voetjes van mijn kinderen.
Maar hoe fijn is dat 'natuurlijke' als we er dieren voor uitbuiten of die dieren al gillend bij de slacht belanden?

Vegetarisch en veganistisch zijn is tegenwoordig niet meer zo alien-achtig. Maar is dat een voorbijgaande trend of een nieuw groeiend bewustzijn voor de natuur?

Hoe doe ik dat, zo'n vegane leefstijl? En is veganisme te combineren met een antroposofische leefstijl? Ik vroeg het mijn nieuwe gastbloggerin Karin Bakkers! Lees hier haar blog!

Wie kent dit dilemma? Wie is veganist of heeft overwegingen die hij of zij hier wil delen?

Karin Bakkers

Graag stel ik jullie voor aan Karin Bakkers.

Karin is kunstzinnig therapeut en pedagogisch medewerker op de naschoolde opvang van de Vrije School Den Haag. Karin is moeder, levensgenieter, dol op wandelen in de natuur en fotograferen, een gevoelsmens en veganist.

Karin hoopt op termijn met filmpjes en blogs van verschillende auteurs een bijdrage te leveren aan een betere wereld en een betere toekomst voor onze kinderen.

Deze week onderzoekt zij voor Everyday Mommyday de vraag of een vegane levensstijl samengaat met een antroposofische levensstijl

Voor meer inspiratie ga je naar www.groeneleefstijl.nl of volg @groeneleefstijl op Instagram! Meer lezen over Karin Bakkers klik hier.

 

 

Een vegane leefstijl? Zo doe je dat!

© Karin Bakkers

Leven met de antroposofie en vegan, kan dat?

Bij de opvoeding van kinderen vanuit antroposofisch inzicht ligt de nadruk op de natuur en natuurlijke materialen zoals wol, steen, hout of bijenwas. Op die manier leren kinderen hoe de natuur in elkaar zit en tegelijkertijd wordt de zintuiglijke ontwikkeling gestimuleerd. Zo heb ik er altijd in gestaan en nu nog, maar……ik heb serieuze vraagtekens gekregen bij wol. Waarom, dat lees je in het artikel van mij over wol of op de site van Bont voor dieren.

Rudolf Steiner en vlees

Over vlees eten lees ik dat Steiner zelf op zijn 40ste vegetariër is geworden. Hij zegt ook dat zolang iemand nog begeerte (verslaving heet dit nu) heeft naar vlees je er beter mee door kan gaan “want het voortdurend zich kwellen daarmee is volstrekt niet de juiste weg, om door te dringen in het begrip voor geesteswetenschap”. Bron: GA 58 – Die Askese und die Krankheit – Berlijn, 11 november 1909.
Ziehier gelijk ook de reden waarom hij destijds het vlees eten ter discussie stelde. De voeding was in zijn ogen een onderdeel waardoor de mensen tot hoger stadium konden komen op spiritueel gebied. Maar ik kan me ook voorstellen dat Steiner geen vlees meer at omdat dieren een astraal lichaam hebben en dus gevoel. De vleesindustrie was destijds natuurlijk nog maar een fractie van wat het nu is. Tegenwoordig is de hoeveelheid vlees dat wij gebruiken ontspoord.

Een vegane leefstijl is iets persoonlijks

Steiner zag de aarde als een organisme dat een samenhang kent tussen dieren, planten, bodem en de kosmos. Die bodem is de basis in de biodynamische landbouw: de structuur en vruchtbaarheid worden versterkt en opgebouwd door dierlijke mest, compost, vruchtwisseling en de toepassing van preparaten. Chemische middelen dienen vermeden te worden. Biologisch is niet per definitie veganistisch want met name in de biologisch dynamische landbouw wordt soms beendermeel gebruikt.

Hier zie je al dat er veel van je zelf gevraagd wordt als je besloten hebt (nog) bewuster door het leven te gaan. Een vegane leefstijl is in mijn ogen daarom iets persoonlijks. Als je het perfect wilt doen kom je bedrogen uit! Een vegane leefstijl houdt heel veel in en ieder persoon zal dit anders invullen. Maar het belangrijkste volgens mij is: geen zoogdieren eten, geen leer en wol gebruiken en zoveel mogelijk dierproefvrije middelen kopen. Ik zeg zoveel mogelijk omdat we simpelweg niet alles weten. Ik zal bijvoorbeeld geen medicijn weigeren als dit mijn leven redt maar waar wel iets dierlijks in zit of dat ooit getest is op dieren. Ik wil geen extremist zijn. Alles steeds afwegen en goed kijken wat voor jou het beste is, is mijn advies.

Een vegane leefstijl en een gezond lichaam

De belangrijkste vragen bij voeding die ik zelf had waren: krijg ik voldoende eiwitten binnen. Dit is voor iedereen anders maar als je genoeg varieert met groenten, granen en peulvruchten zit je goed. Bovendien is een vitamine B12-supplement noodzakelijk bij een veganistisch dieet. En feitelijk ook extra vitamine D. Welk dieet je ook kiest, ga altijd na of het goed voor je is door de resultaten te meten met behulp van regelmatig bloedonderzoek en laat je daarbij begeleiden door een professional die weet hoe hij de uitkomsten van dat onderzoek moet interpreteren.

Nu de praktijk. Ik heb gemerkt dat het heel makkelijk is om dierlijke producten achterwege te laten. Ik was een Bourgondiër met een hoog culinair gehalte en ik ben het nog steeds. Eerlijk gezegd had ik dit nooit verwacht! Wat betreft kleding, schoenen en verzorging ben ik er achter gekomen dat er mooie vegan producten te krijgen zijn, vaak van gerecyclede materialen. Ook heb ik me voorgenomen minder te kopen en wat vaker naar de kringloop te gaan.

Een vegane leefstijl; zo doe je dat!

Zelf ben ik van de ene op de andere dag gestopt met dieren eten maar dat is niet voor iedereen een prettige methode. Daarom heb ik een lijst met 13 tips gemaakt om jullie zoveel mogelijk op weg te helpen. 

 1. Begin met een goed boek aan te schaffen waar je heel veel achtergrondinformatie kunt vinden. Vanuit kennis kun je een veel beter keuze maken. Tip: veganrevolutie van Maik Süter
 2. Schaf een vegan B 12 supplement aan.
 3. Eet meer bonen, noten, onbespoten groenten en fruit.
 4. Eet zoveel mogelijk puur, lokaal, seizoensgebonden en onbewerkt voedsel.
 5. Lees en bestudeer etiketten! Kies dingen die op gewoonvegan staan. Daar is al uitgezocht of het veganistisch is.
 6. Voor velen is het makkelijk dat er nu zoveel “vervangers” zijn. Ik eet ze af en toe maar zeker niet dagelijks. Het blijven bewerkte voedingsmiddelen en ook hier moet je goed opletten waarvan het gemaakt is. Soms zit er toch melk of ei in.
 7. Soja is een onderwerp waar veel info over te vinden is. Je kiest natuurlijk geen genetisch gemanipuleerde soja. Informeer je.
 8. Zuivel vervangen kan inmiddels prima; er zijn tal van mogelijkheden op basis van rijst, haver of soja. Proef wat je het lekkerste vindt.
 9. Eieren zijn prima te vervangen in allerlei baksels. Het zondags gekookte eitje laten staan is wellicht moeilijk voor velen. Probeer eens een recept voor scrambled tofu.
 10. Probeer sowieso recepten uit. Er bestaat een walhalla aan voedingsmiddelen en overheerlijke recepten uit de wereldkeuken die je niet kent. Ga eens vaker naar een toko.
 11. Kaas vervangen vinden de meest mensen het moeilijkste. Op brood kun je humus, pindakaas, tapenade, geroosterde groenten, allerlei spreads nemen. Een groentesoep/bonensoep of salade is heerlijk als lunch. Je kunt ook veganistische kaas kopen. En natuurlijk hagelslag (zonder melk), speculoos, jam, appelstroop en nog veel meer.
 12. Vervang honing door agavesiroop of maplesirup.
 13. Tot slot: realiseer je voortdurend waarvoor je het doet: je voorkomt een hoop dierenleed, je verkleint je ecologische voetstap en je zorgt voor een betere gezondheid.

Karin Bakkers, 18 september 2018

 

Voor meer artikelen van Karin, klik op de verschillende links in deze tekst of ga naar degroeneleefstijl.nl

Geplaatst in Gastblog en getagd met , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *