Euritmie, helemaal zo gek nog niet.

Euritmie op de vrijeschoolIk heb euritmie altijd leuk gevonden. Daar kon ik als kind nooit voor uitkomen, maar nu ik volwassen ben durf ik dat wel.
Euritmie is onlosmakelijk verbonden met de vrijeschool. Maar euritmie wordt ook ingezet als therapievorm, als socialetraining in het bedrijfsleven en voor wie van bewegingskunst houdt, kan ook naar het theater voor een euritmie uitvoering.

Maar wat euritmie nou eigenlijk is en waarom het veel minder gek is dan veel mensen denken, dat vertel ik je hier!

Sceptische bril

Als je naar dans in het algemeen kijkt en je zet een sceptische bril op dan kan je je wel eens afvragen “ Wat zijn die dansers in hemelsnaam aan het doen?” Maar bij ballet zijn we intussen gewend aan het beeld van de tutuutjes, de strakke leggings en het op spitzen draaien, bij moderne dans kijken we niet meer op van de gespierde, bijna naakte lichamen en bij breakdance vinden we dat gedraai op hoofden simpelweg 'cool'.

Bij euritmie is dat nog anders. Euritmie is een betrekkelijk nieuwe manier van dansen; een dansvorm die geen aandacht besteedt aan lichamelijke hoogstandjes, met danskleding die niet zo prettig meegaat met de mode. Het is best te begrijpen dat die sceptische bril op blijft.

Euritmie op school

Bewegingskunst als vakles in het onderwijs is buiten het conservatorium uitzonderlijk. Vrijescholen staan erom bekend dat ze een uitgebreid aantal vakken in het curriculum hebben opgenomen die andere scholen vaak niet hebben. Vakken die niet voornamelijk gericht zijn op de cognitieve ontwikkeling, maar vakken als toneel, muziek en handarbeid, die de creatieve, kunstzinnige en sociaal-emotionele ontwikkeling ondersteunen.

Alle vakken waarbij je vrij moet bewegen, iets van jezelf in beweging moet brengen en iets van jezelf moet laten zien, zijn vaak niet zo eenvoudig. Dat geldt overigens ook voor toneelspelen of muziek maken, maar omdat die beide vakken maatschappelijk meer bekend en dus meer geaccepteerd zijn, is de stemming rondom deze lessen heel anders. Het ‘wat de boer niet kent, lust hij niet’ wordt nog vaak genoeg bij euritmie, ook door ouders en leerkrachten, het klaslokaal ingedragen. Veel mensen ‘gedogen' euritmie omdat het nou eenmaal bij de verder zo fijne vrijeschool hoort.

Euritmie is bij uitstek zo’n vak met educatieve meerwaarde, zowel motorisch, als sociaal, als op persoonlijk vlak. Hoog tijd dus om euritmie eens uit de zijde doekjes te wikkelen en in een positief daglicht te stellen. Hoog tijd dat ook op vrijescholen iets minder stoffig en geheimzinnig wordt gedaan omtrent dit vak, maar duidelijke uitleg komt waarom het gewoon zeer educatief is.

Wat is euritmie?

euritmie op schoolEuritmie is een dansvorm ontstaan als bewegingskunst vanuit de antroposofie. Het doet wellicht een beetje denken aan een kruising tussen ballet en moderne dans. Een groot verschil is dat bij deze dansvormen het lichaam en de emotie centraal staan. Bij euritmie is het lichaam alleen het instrument waarmee je werkt, maar gaat het om bewegingen die de uitdrukking zijn van de kern van de muziek of van de taal.
De ruimte speelt ook een belangrijke rol. De gebaren maken als het ware gebruik van de hele ruimte om de dansers heen. Euritmie is bewegen met bewustzijn en met bewustzijn het innerlijk in beweging zetten. Euritmie zou je ook wel bezield- of mindful bewegen kunnen noemen.

Om de kracht van de beweging en de emotie te ondersteunen en het individueel menselijke secundair te maken, dragen euritmisten vaak loszittende danskleding die gemaakt wordt van mooi gekleurde zijde, passende bij de stemming van de muziek of de tekst.

Pedagogische euritmie

De euritmie is als kunstvorm nog weer een beetje anders dan de pedagogische euritmie die op vrijescholen gegeven wordt. Euritmie is daarbij voornamelijk een ondersteunend vak. Kinderen leren in stilte samen te werken door zich af te stemmen in ritme, vorm en beweging. Kinderen leren zich vrij te bewegen in hun lichaam en in de ruimte. Door met bewustzijn te bewegen, leer je je lichaam tot in de puntjes te bewonen. Door in de ruimte te bewegen, leer je je omgeving ook zonder je ogen waar te nemen. Kinderen leren zich door de euritmie kunstzinnig te verbinden met muziek en taal en een goed gevoel voor ritme draagt bij aan het ritmische werken in bijvoorbeeld de rekenles of de muziekles.

Persoonlijke voorkeuren

Ieder mens heeft natuurlijk zijn voorkeuren. Waar de ene liever naar een toneelstuk gaat, luistert de ander graag naar een klassiek concert, een heavy metal concert of een musical. Kunst is goed voor de ontwikkeling van de mens en de mens in ontwikkeling, kunst raakt namelijk niet alleen de buitenkant, maar raakt het hart.

euritmieIk ben opgegroeid met euritmie op school en heb zelfs in mijn vrije tijd gedanst. In de 12e klas van de vrijeschool ben ik met een groep klasgenoten in onze vrije tijd op euritmietournee naar Rusland geweest en stond ik samen met hét Goetheanum Euritmiegezelschap op het podium in het Lucent Danstheater is Den Haag. Ervaringen om nooit te vergeten. Mijn oma had als grootste wens dat ik euritmie zou gaan studeren, maar omdat mijn euritmiejuf zei dat ik te sexy bewoog, heb ik die euritmiecarrière maar gelaten 😉

Als opstandige puber heb ik mij ook verzet tegen euritmie, maar iets niet leuk vinden hoort ook bij het leven en bij innerlijke ontwikkeling. In de jaren erna ben ik steeds beter de achterliggende meerwaarde van de euritmieles op school gaan inzien.  Daarom zal ik altijd mijn kinderen aanmoedigen goed mee te doen….je zou er toch eens iets van leren… 🙂

 

Meer lezen?

Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over de euritmie in het algemeen, over euritmie op de werkvloer of over euritmietherapie. Wie weet later meer daarover. Heb je vragen? Laat gerust een berichtje achter!

Euritmie als vak leren
Antroposofie voor beginners
Veel gestelde vragen over het vrijeschoolonderwijs
Boektip: Bezield bewegen
Bedrijfseuritmie

Euritmieuitvoering: Mozart, Fantasy in D minor

Euritmie middelbare school: Voetbalreportage

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Vrije School en Antroposofie en getagd met , , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *