Everyday Mommyday Magazine

Lees hier in het Everyday Mommyday magazine een overzicht van alle miniblogs van de afgelopen maand op social media.

Het nieuwe tijdschrift lezen

Blogs lezen is de nieuwe vorm van tijdschriften lezen. Tegenwoordig vind je op het internet heel veel blogs en dat is hardstikke leuk. Iedereen kan een blog schrijven en het is voor iedereen vrij toegankelijk. Lastiger is om een blog te vinden die echt bij je past.

Hier een tip😊: Interesse om regelmatig verhalen te lezen over onderwerpen rondom het jonge gezin? Vind je het leuk om inspiratie op te doen, mee te denken over onderwerpen of tips te krijgen rondom de opvoeding van jonge kinderen?
Spreken thema’s zoals bewust ouderschap, natuur, gezonde voeding, mooi speelgoed, jaargetijden en jaarfeesten met een snufje waldorf jou aan?

Meld je aan als abonnee van het everyday mommyday en ontvang alle nieuwe artikelen in je digitale postvakje. 👍😍

Carnaval op Curacao

Carnaval

Eén artikel met álles wat je wilt weten over het carnavalsfeest wat ons helpt het dode van ons af te schudden en plaats te maken voor het nieuwe leven.

Ook geschikt voor diegene die helemaal niiiiiks met carnaval heeft 😉! Misschien wel juist voor hen…

Wat steekwoorden?
Maskers, liedjes, verbinding met het dodenrijk, zottigheid, een mol met poep op zijn kop, ontwakende natuur, heksentrapjes, praalwagen, boze geesten, loskomen van het vlees, pannenkoeken, Christelijke achtergronden, vreten, hedonisme, voorjaarsschoonmaak, diëten, enz.

Zorg dat je voor 3 maart goed bent voorbereid! Ik wens jullie alvast een uitbundig verkleedfeest!

Lees hier het artikel: Carnaval ontmaskerd

Jip en Janneke lezen

Jip en Janneke

Houden jullie van Jip en Janneke? Wij wel. Ik hou van het ouderwetse taalgebruik en de verhaaltjes die zo typisch kinderlijk zijn.

Ik vind alleen de man/vrouw verdeling zo tenenkrommend ouderwets. Daarom draaien we in de helft van de verhaaltjes de rollen van vader en moeder en Jip en Janneke gewoon om. Heerlijk verfrissend die moeder met pijp en vader aan de afwas 😉.

Of is dat overdreven? Hadden jullie mijn emancipatie blog al gelezen?

Maria Lichtmis - Candlemas

Maria Lichtmis

Eén artikel met álles wat je wil weten over dit vriendelijke lente feest!

Wat steekwoorden?
Pannenkoeken, kaarsjes, liedjes, sprookjes, belletjes om de natuur te wekken, Christelijke achtergronden, voorjaarsschoonmaak, diëten, februari, vruchtbaarheidsgodinnen, Imbolic, Koning Winter, Vrouw Holle, Maria, enz.

Zorg dat je voor zaterdag goed bent voorbereid! Ik wens jullie alvast een heerlijk feest!

Lees hier het artikel!

Naar buiten in wind en weer

In wind en weer naar buiten

Uit onderzoek is gebleken dat slechts 14% van de kinderen dagelijks buiten speelt en dat het totale aantal uur dat kinderen buiten zijn en zich gezond bewegen elk jaar minder wordt.

Dat is geen goed nieuws want we weten allemaal hoe gezond buiten spelen is. Maar onze levens zijn vol, vrije tijd schaars en we zijn vaak moe. Om soms even te ontsnappen aan alle drukte die kinderen met zich meebrengen is de noodknop op de TV snel gevonden.

Over ‘Waarom?’ en ‘Hoe dan?’ met dat buitenspelen schreef ik deze blog. Dan lees je meteen waarom onze jongen zich verheugen over een flinke onweersbui .

We zijn door de binnentrend een beetje vervreemd geraakt van de natuur. Ik deels ook hoor. Ik ben een binnenmens zolang het kwik niet boven de 20 graden Celsius komt. Dat veranderde toen de buitenschool op mijn pad kwam. Inmiddels ben ik overtuigt van het principe en zo dankbaar voor mijn kinderen. Mijn kleuters zijn elke week minstens 30 uur buiten en ze zijn daar zo in hun element. Ze klimmen in de hoogste bomen, hebben een uitstekende motoriek, hebben eerbied voor de natuur, kennen risico’s, ze zijn nooit ziek en genieten nog vele andere voordelen. Slecht weer bestaat bij ons niet, alleen slechte kleding.

De grote stresstest

Oud en nieuw

Vandaag is het zover, de laatste dag van een jaar vol ervaringen. Het is tijd om even achterom te kijken en daarna de grote sprong te durven wagen. Op naar een nieuw begin!

Wij vinden het met onze familie een fijne traditie om een grote pot in huis te hebben staan waarin we gedurende het jaar kleine briefjes verzamelen van mooie dingen die we willen onthouden. In de pot komen leuke gebeurtenissen, kaartjes van museumbezoekjes, leuke uitjes, werkjes of uitspraken van de kinderen en mooie teksten van anderen die ons inspireerden.
Op oudejaarsdag is het een groot feest om onder het genot van lekkere drankjes en hapjes terug te kijken op de mooie herinneringen van het afgelopen jaar.

Wat zijn jullie leukste tradities?
Hebben jullie goede voornemens?

Voor leuke inspiratie voor nieuwjaarsdag, achtergronden en mijn 7 goede voornemens, lees mijn complete blog:
http://blog.bientje.com/oud-en-nieuw

Ik wens jullie een ‘guten Rutsch’ en een geweldig, spetterend, gezond, gelukkig, rustig, avontuurlijk, tevreden en ontspannen ALTIJD!
🍾🎉🎆Op naar 2019! 🍀🌞

Ps. Gaat er iets draaien bij de foto? Neem dat als extra voornemen wat ontspanning mee voor het nieuwe jaar 😊.

De mooiste kersttraditie is slapen onder de kerstboom

Kerst met drie kinderen

Hoe was jullie kerstfeest? Alles gelopen zoals gepland en verwacht?

Wij hadden 3 fijne dagen, met zoals dat gaat in een levendig gezin een aantal onverziene situaties😅.

De oven ging een dag voor kerst kapot, dus ons koekjesfestijn voor al onze lieve mensen viel in duigen, minstens 10 kerstballen zijn gesneuveld omdat onze dreumes ze zó mooi vond dat hij ze aan moést raken… Terwijl ik de scherven op aan het opruimen was besloot diezelfde kleine man om een chocolade kerstman door het huis heen te versnipperen en werd op tweede kerstdag mijn bij Pinterest ontdekte master dessert een compleet fiasco, maar smaakte gelukkig toch lekker. 🤣

Verder was het een heerlijk feest met lekker eten, 4 stemmig zingen met mijn lieve familie, fijn knutselen, spelletjes spelen, lezen, kaarsjes branden, de nieuwe lego trucks bouwen en natuurlijk ons hoogtepunt; het slapen onder de kerstboom.

We verheugen ons al op oud en nieuw! Jullie ook?

Ps. Die enorme roze kerstbal zocht mijn kleuter uit. Het is echt zijn aller aller lievelingsbal

 

De vier weken van advent

De vier weken van advent

1e Advent
De stenen hebben enkel een fysiek lichaam. Zij zijn de materie zonder levenskracht. De aanraakbare materie kunnen we zien en biedt daarom veel mensen houvast en begrip.

2e Advent
De planten hebben een levenslichaam; de stuwende kracht achter de groei. Zonder de ritmische levenskracht van de ademhaling en de hartslag, is de mens niet in staat tot leven. Dit etherisch lichaam is niet grijpbaar, maar het verschil tussen dood en leven.

3e Advent
De dieren hebben naast een fysiek- en levenslichaam, een astraal lichaam. Het lichaam van het instinkt dat de drijvende kracht is achter het voortbestaan; vechten, vluchten, voedsel voorziening en voortplanting.

4e Advent
De mens heeft een ‘ik’ die in staat is morele keuzes te maken en de impulsen te controleren en dus overwogen keuzes te maken.

De mens is in staat te zorgen voor de ander, de mens kan kiezen om het goede te doen. Laten we deze kerst, de verwelkoming van het nieuwe leven en het nieuwe licht zien als start voor de juiste keuzes voor alle wezens en elementen die onze aarde rijk is!

Lees hier alles de adventstijd. Een vrolijk kerstfeest lieve iedereen!

Kerstkoekjes bakken een leuke kersttraditie

Tradities met kerst

Zoals jullie weten houden we erg van het vieren van de seizoensgebonden feesten en fijne rituelen en tradities die daarbij horen.
De Christelijke viering van kerst is voor ons een geschiedkundig gegeven. Wij vieren het nieuwe leven, de geboorte van een gezin en het keerpunt in het jaar waar het eindelijk weer lichter wordt. Het oude kerstverhaal is daarbij een prachtig beeld.

Onze leukste tradities hier op een rijtje.
– Wij versieren de kerstboom pas in de ochtend van kerstavond. Maar de boom staat wel al langer binnen mét de lichtjes erin.
– Elk jaar mag elk kind een mooie kerstbal in de winkel uitzoeken, zodat we zo langzaam onze standaard goud/rode boom veranderen in een kleurrijke familieboom met de meest gekke, leuke en mooie ballen.
Als ze willen mogen de kerstballen later mee op kamers😉😍.
– We bakken elk jaar honderden koekjes en bezorgen die de dagen voor Kerstmis met een persoonlijke kerstgroet bij onze dierbaren vrienden in Oldenburg. Den Haag en Hamburg zijn helaas wat ver weg voor een minibezoekje.
– Voor vele begint vanaf de winterzonnewende en het kerstfeest de 12 heilige nachten. Ik probeer zoveel mogelijk die stemming in huis te halen en persoonlijke tijd nemen te reflecteren

24 december is onze familiedag. Ons programma:
– Kerstboom optuigen
– Naar de Demeter boerderij in de koeienstal kijken naar het kerstspel
– Feest, want er zijn fijne cadeautjes onder de kerstboom
– Pannenkoeken met poedersuiker sterren en chocoladefondue eten,
– Een kerstverhaal lezen bij de kerstboom,
– Kerstliedjes zingen
– Op een reuze matras met de hele familie slapen onder de kerstboom.

De eerste en 2e kerstdag verlopen traditioneel met etentjes bij de families. Veel reizen en groot feest voor ons.

Hebben jullie leuke of fijne tradities tijdens Kerstmis?

Ik wil jullie bij deze alvast een hele fijne tijd wensen! Waarbij ik hoop dat iedereen een warm en gezellig plekje heeft om samen mee de kerst te vieren. Liefs!

Ontspanning op en top

Smartphone verslaving

Hoe vaak per dag heb jij je telefoon in je hand? Hoever is jouw telefoon gemiddeld bij jou vandaan?

Mij stoort de laatste tijd ernstig mijn afhankelijkheid van mijn smartphone. Waarom?
1. Het is niet gezond
2. Het is niet sociaal
3. Het is geen goed voorbeeld voor mijn kinderen.
4. Het vreet tijd
5. Het geeft me geen voldaan en nuttig gevoel.

Ik schreef een blog over schermkijken, kijk maar hier.
http://blog.bientje.com/15-redenen-waarom-schermkijken-niet…

Ook al is het je werk, toch moet het anders kunnen. Ik wil niet verslaafd zijn aan dat kleine schermpje en daarom heb ik een afspraak met mezelf gemaakt. Ik heb vanaf nu vaste ‘werktijden’ voor mijn blog en social media. Daarom heen heb ik 5 korte momenten per dag dat ik op mijn telefoon mag kijken voor persoonlijke berichten. Verder ligt de telefoon niet binnen handbereik op een vaste plek.
In de nacht gaat Wi-Fi uit en blijven de telefoons beneden. Tijdens het eten liggen de familietelefoons gezellig samen in de keuken.
En soms ben ik een dag of weekend offline. Wat een rust!

En nu hopen dat ik die ‘telefoon-drug’ onder controle heb… is het niet voor mezelf dan is het wel voor mijn kinderen: een moeder aankijken waar altijd de schermpje tussenzit is niet mijn voorstelling van goed moederschap. Wat vinden jullie?

Hoe is jullie verhouding met de smartphone?

Twee ridders met de prinses.

Ontmoeting met twee ridders

Dank voor al jullie lieve berichtjes! En als dank voor jullie lieve interesse is natuurlijk een klein verslagje wel op zijn plaats. Maar hoe vat je in hemelsnaam een dag samen, zoals mijn dag gister?

1 ding weet ik zeker, het was een dag om in een doosje te doen. Een gezellige dag met een vreemd, maar toch zo bekend en lief gezin. Een emotionele, verbonden dag omdat je samen die paar minuten van je leven deelt die het onderscheid maken tussen dood en leven. Mijn biografie die na die dag in 1994 verder kon gaan omdat twee 14 jarige jongens zagen dat dat meisje zou sterven als zij niet zouden helpen.

Ik heb ontdekt dat deze dag niet alleen goed was voor mij of mijn gezin, maar dat mijn twee levensredders in al die jaren ook gewenst hadden om elkaar nog eens te zien. Dat het goed was om onze verhalen te delen zodat ook zij weten dat ze niéts beter hadden kunnen doen maar dat ze helden van het eerste uur zijn!

Nu pas heb ik begrepen dat niet alleen ik vechtte voor mijn leven, maar dat ook zij, door hun te hulp schieten, het gevaar, de machteloosheid en de angst gevoeld hebben voor de oceaan. Dat ook zij niet hadden overleefd zonder elkaars houvast en dat bodyboard. Dat ze met moeite mij met een lijn aan dat bodyboard hebben vastgemaakt, hoe ze mij weer kwijt raakte en door die lijn weer terug konden halen uit die kolkende, witte bruismassa. Het was fijn om nu niet alleen, maar samen weer die mij zo bang makende, helshoge golven te voelen, die zonder pauze over ons heen omsloegen en ons de lucht namen.

…en het verhaal van Tim hoe hij, nadat hij mij met zijn broer aan land had gebracht wéér die zee in is gegaan en heeft gevochten om dat slappe lijf van mijn lieve moeder ook aan de kant te trekken. Hoe niemand hem hielp tot hij in de branding was en hoe hij met zijn broer nog gerend heeft voor een spoedarts.

Er zijn maar weinig mensen die zo moedig zijn. Ik hoop dat ze vanaf nu met elk slokje uit hun superman beker beseffen hoe dankbaar ik hen ben😗.

Lieber Tim und lieber Steffen, das war gestern wunderbar bei euch. Ich bin total glücklich und freue mich schon auf ein Wiedersehen!
Liebe Grüße und ein Danke schön an eure tolle Familie!

Mijn lieve moeder met mij als kind

Terug naar 10 augustus 1994

Morgenochtend is het zover, dan stap ik in de trein naar Berlijn om twee superhelden te ontmoeten die mij als 11 jarig meisje gered hebben uit de golven en mijn stervende moeder uit zee hebben getrokken. Zij waren 14 jaar, stel je eens voor…

Naar aanleiding van mijn verhaal rond het sterven van mijn moeder wat ik deze zomer met jullie deelde, besloot ik met jullie hulp deze jongens te zoeken.
24 jaar heb ik ze in mijn hart meegenomen en binnen 24 uur had ik ze gevonden, dankzij Facebook! Nu is het tijd om de cirkel rond te maken.

Mijn 2 kleuters weten de mooiste woorden. In hun onbevangenheid, waarbij de volwassen zwaarte nog niet aanwezig is zeggen zij: “Mama, eigenlijk zijn die twee jongens ridders, jij de prinses en de zee is de draak. Die ridders hebben de draak overwonnen en mama de prinses gered.
Oma F. moest geofferd worden omdat ze een engel mocht worden. Een beschermengel zodat zij over onze familie kan waken”.

Oh wat hou ik van hun wijze verklaring van de wereld. Echte Vrijeschoolkinderen 😜😍.

Deze ietwat gespannen prinses maakt zich nu klaar. Ik verheug me gigantisch op mijn reis morgen waar ik 2 helden en weer even dat 11 jarige meisje in mij mag ontmoeten.

Mijn verhaal http://blog.bientje.com/rauwe-werkelijkheid

 

Delen als Sint Maarten

Sint Maarten

Vandaag vieren we Sint Maarten; de feestdag met als motief goedheid, de offerbereidheid en deemoed.

Wij hebben mooie lantaarns gemaakt, maar mogen daar pas komende week met onze Waldkindergarten door het bos mee lopen.
We aten vanavond in het donker met het kaarslicht van onze lantaarns. We hadden Sint Maartens broodmaandjes gebakken die we met elkaar gedeeld hebben.
Na het eten vertelde ik het verhaal van Sint Maarten en daarna zongen we samen onze mooiste lampionnenliedjes.

Meteen daarna werd mijn oudste zoon het paard, de middelste Maarten en mijn dreumes mocht de bedelaar spelen. Heel liefdevol werd de mantel gedeeld.

Sint Maarten is het eerste lichtfeest van dit donkere jaargetijde. Vanaf nu mogen de kaarsjes aan 🕯

Maar wie was Sint Maarten eigenlijk en waar komen onze tradities vandaan? Lees het in mijn blog en vind daar meteen 24 liederen voor dit mooie feest.

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan

Een magisch Sinterklaas

Een magisch Sinterklaasfeest: mijn nieuwe blog over
☆ de magie van Sinterklaas,
☆ Sinterklaas anno 2018,
☆ ls Sinterklaas een leugen?
☆ de pietendiscussie en
☆ less is more.

En een mooi Sinterklaasverhaal voor kinderen die bijna niet meer geloven.

Veel plezier met lezen! http://blog.bientje.com/een-magisch-sinterklaasfeest

SINTERKLAAS achtergrond

De stilte van ons kleine Sint Maartenslampionnetje is naar de achtergrond verdwenen. Nu klopt het hart vol verwachting voor de komst van de Goed Heiligman en zijn metgezel!

Een prachtig feest met als motief het geven en het jezelf in de spiegel durven te kijken; een feest vol vreugde, verwachting en geheimzinnigheid.

Wil je weten hoe ik denk over Piet, wat ik van het Sinterklaasjourmaal vind en wat de Germaanse Odin, Sleipnir en de Duitse Ruprecht met Sinterklaas te maken hebben? Lees het in mijn blog!

 

Wie denk je wel dat je bent?

Wie denk je wel dat je bent?

Mijn post op FB deed gister een hoop stof opwaaien. Hoog tijd om me nog eens aan jullie voor te stellen.

Een klein half jaar geleden begon ik met Everyday Mommyday en schreef voor mijn 50 vrienden en familieleden die mij volgden de 3 redenen waarom ik wilde gaan bloggen.

1. Mijn man en ik kiezen voor fulltime ouderschap een keuze die vaak sterk veroordeeld wordt. Ons nieuwe soort feminisme wil ik graag uitleggen (link in reacties). 😊
2. Ik ben vrijeschool juf, dat vinden (Duitse) mensen optisch niet bij mij passen. Ik wil uitleggen waarom er niks zweverigs aan mij is.😎
3. Ik hou van schrijven. Het is een persoonlijke ontwikkelingspush dat voor anderen te doen. 😅.

6 maanden later volgen mij op social media intussen 35x meer mensen. Wat veel meer is dan ik ooit had gedacht! Veel van jullie ken ik helaas niet persoonlijk en jullie mij en mijn intentie achter hoe ik schrijf ook niet helemaal.
Een ding is zeker, we zijn het vast niet overal met elkaar eens. En zo kleurrijk hoort het ook🍀!

Schrijven over opvoeden en ouderschap is gevoelig, we doen allemaal zo ons best en dat maakt ons kwetsbaar!
Hoe overtuigder je van iets bent, hoe minder je te kwetsen bent, maar hoe groter de kans dat je anderen onzeker maakt.

Weet dat alles wat ik schrijf uiteindelijk maar míjn zoektocht naar de waarheid is en niet dé waarheid.

Op de foto zie je mij als 1 dag oude moeder. Zo sterk als ik mij voel als moeder, zo kwetsbaar ben ik ook. Toen en nu nog steeds.

Thuisblijfmama

De plek van kinderen in onze maatschappij

– Pas op! Inhoud met sterke mening – LET OP ik ben NIET tegen werkende moeders, ik ben VOOR gedeeld ouderschap –

Ben jij wel eens gaan kijken bij een grootschalige kinderopvang? Heb jij dan ook dat bleke snotneusje gezien? Te moe om te spelen, bleek van het lawaai en elke dag op zoek naar liefde om zich veilig te kunnen hechten aan een juf die misschien niet zoveel van haar houdt als papa en mama?

Of dat kindje dat lange werkdagen maakt door rond te racen, zonder rem, vechtend voor het speelgoed, altijd 100% en dat zomaar bij iedereen op schoot kruipt, omdat het door de vele gezichten al geleerd heeft dat echte binding er niet toe doet?

Ik heb afgelopen jaren in verschillende instellingen mogen kijken en het maakt me soms zo verdrietig (en deze mening waarschijnlijk ook impopulair), veel kleine mensjes waarvan de behoeften niet opwegen tegen de prioriteiten van de maatschappij en/of de ouders.
Kijk naar het filmpje in de commentaren. Daar wordt beschreven hoe belangrijk die eerste 2 jaar zijn. Het liefst gun ik onze kinderen en ons ouders ook een systeem zoals in Duitsland of Scandinavische landen waar beide ouders veel langer thuis mogen blijven!

Er zijn natuurlijk altijd mensen die geen keuze hebben, maar veel mensen hebben die wél! Omdat het de norm is, omdat ouderschap niet altijd leuk is, omdat de economie ons die richting in duwt en omdat we bang zijn onze ‘boot’ te missen, kiezen ouders vaak voor het bot gezegd ‘we willen een kind maar er moet niet te veel veranderen’ concept.

Ik ben vanuit mijn verstand en gevoel tegen een systeem waar naar mijn mening onze kinderen de dupe van zijn. Mijn man en ik delen een fulltime ouderschaps ‘baan’ voor onze kinderen. Met hun groot worden, groeit ook onze wereld. Dat vind ik, zoals de natuur het bedacht heeft…niet de economie en niet mijn portemonnee.

Het ouderschap is hard werken! Tot nu toe heb ik vaak harde een oordelende commentaren gekregen over onze manier van ouderschap. Bij deze durf ik nu een keer te zeggen waarom ik het zo doe.
Ik respecteer ieders keuze daarin en hoop dat mensen ook meer mijn keuze respecteren.
We doen allemaal zo ons best!

De toekomst van onze kinderen

De bekomst van onze kinderen

Kinderen: radertjes voor de economie of innovatieve mensen?

Er ligt iets op mijn hart, iets wat ik niet begrijp. Wie weet kan een van jullie mij iets hierover uitleggen!?

Waarom hebben we met de ontwikkeling van onze kinderen zo’n haast? Onze kinderen moeten zo vroeg mogelijk beginnen met vaardigheden verwerven en zo vroeg mogelijk prestaties afleveren.
Het is prachtig om trotse ouders en kinderen te zien als kindjes onder aanmoediging de eerste stapjes zetten of de eerste letters schrijven. Maar waar is de tijd om vrij en in fantasie te mogen spelen? Waar is de rust om ook eens alleen te zijn en in rust de wereld te leren kennen?
Ik zie een soort snelkookpan; hoe eerder een kind iets kan, hoe trotser we zijn. Hoe eerder een kind voorbereid is voor het echte leven, hoe beter. Maar waarom?

Hoe we onze kinderen op de juiste manier kunnen voorbereiden op de toekomst lees je in mijn nieuwe blog!

Met moederschap is niet altijd makkelijk

Ouderschap is niet altijd leuk

Vandaag is het zover. Zo’n dag waardoor ik het moederschap best een beetje erg pittig vind!
Dit schreef ik mijn man:

…..Nee het gaat niet goed. Ik ben op dit moment ontevreden. Dat brandjes blussen gevoeld de hele dag door. Huilende, piepende, vragende, poepende, hongerige, hangende, doorslaande, woedende, zeurende, eisende kinderen. Er is er altijd iets!
En ik moet lief blijven, geduldig blijven, verstandig blijven en iedereen tevreden houden.
Ik vind het allemaal NIET leuk! Het slurpt energie! Ik ben nooit alleen, niet in de nacht, niet op de wc, niet overdag, nergens. En ik heb ook zelden de mogelijkheid te leunen op wie dan ook en te zeggen, doe jij het maar, ik kan dit even niet…

Gelukkig heb ik, de voor mij liefste man op de wereld getrouwd. Hij is onmiddellijk naar huis gekomen en heeft me het huis uit gestuurd. Ik zit nu een uurtje te werken aan dingen die ik leuk vind (mijn blog😍), daarna ga ik een uurtje sporten en vervolgens ga ik 2 uur lang zonder telefoon in een leuk tentje me decadent laten bedienen. Ik heb nu al zin in de bio-vega-burger😉!

Wat zijn die kinderen mijn álles in mijn leven, maar wat is dat alles soms vermoeiend!

Herkenbaar?

YouTube avontuur

YouTube avontuur

Een nieuw avontuur is begonnen! Voor Waldorf Bientje, mijn pagina met Waldorf inspiratie (liedjes, knutsels, boeken enz.) heb ik een YouTube kanaal aangemaakt.

De eerste provisorisch opgenomen Sint Maartensliedjes zijn online. Niet om professioneel zangeres te worden, maar omdat samen zingen zo leuk is!

Je kan je abonneren om op de hoogte te blijven en soms zal ik hier iets delen.

https://m.youtube.com/channel/UCy8yAGpRGO-W2q_nfsj0TOA

kinderkunst

Kindertekeningen

“Teken toch eens iets leuks voor de verjaardag van opa!”
Die vraag kennen jullie vast allemaal wel en we kennen allemaal ook dat kinderlijke gekrabbel op papier.

Maar vraag jij je soms af wat je kind op dat tekenpapier allemaal aan het doen is? En wist je dat achter kindertekeningen een hele wondere wereld schuil gaat? Dat je kind jou, zonder iets te zeggen iets over zichzelf vertelt?

Lees over kindertekeningen in mijn nieuwe blog en verwonder je! Gegarandeerd dat je volgende keer met meer interesse naar het gekras van je liefste spruit kijkt!

Michaelssfeest

Michaëlsfeest

De Michaëlstijd is op 29 september begonnen. In de laatste septemberweek vierden we het Michaëlsfeest al op school; een feest met als thema kracht, moed en evenwicht.
In de Waldkindergarten van onze jongens speelden de kinderen in de voorbereidingstijd een klein Michaël-kringspelletje. Zowel de jongens als de meisjes mochten ervaren hoe het is om ridder of prinses te zijn.
De kinderen smeedden kleine broodzwaarden en een draak werd aan de ene kant van de weegschaal overwonnen door het goud (gouden steentjes) van de kinderen aan de andere kant.

Wij bakken thuis ter gelegenheid van het Michaëlsfeest drakenbrood en eten dat samen met een heerlijke, door de kinderen zelf gesneden en gekookte oogstsoep.

Maar wat is het Michaëlsfeest eigenlijk? Kijk hier!

Je bent zo oud als je je voelt

Je bent zo oud als je je voelt

Kennen jullie dat? Ergens is de tijd stil blijven staan. Ik voel me eigenlijk nog steeds ergens tussen de 25 en de 30 jaar. Als ik een clubje studenten zie, denk ik dat ik daar best nog tussen pas. Alleen die grijze haren verraden dat ik nu toch hard op weg ben naar de 40! Mijn ideale leeftijd was altijd 30. Ik dacht dat als je eenmaal 30 bent, je dan een beetje grip op het leven hebt. Je bent niet meer zo onzeker en je weet zo ongeveer waar de levensreis heengaat. Wel zo rustig.

Nu ben ik dik over de 30. En ja, ik heb behoorlijk wat levensbepalende mijlpalen achter mij liggen. Zekerder ben ik ook (hoewel de drang om het goed te doen voor anderen nog wel wat rustiger mag worden). Ik ben momenteel in rustig vaarwater gekomen (kan dat met 3 kinderen?) Maar ik ben niet van plan dat het leven vanaf nu ‘stil’ staat. Niks met dat ‘hamsterwheel’ voor mij; ik heb nog plannen en dromen voor de komende 70 jaar!

Wat is jullie ideale leeftijd?
Voel jij je ook ouder / jonger dan je eigenlijk bent?
Heb jij ook nog zo veel dromen en plannen?

geef de kinderen de tijd om de wereld te ontdekken

Rust

Ken je ook dat verschil tussen kinderen hoe ze reageren als je tijdens de vakantie een kathedraal bezoekt? Het ene kind is druk, wil geluiden maken en tussen de banken rondrennen en het andere kind schrijdt binnen en kijkt vol bewondering rond. Ja, kinderen zijn verschillend, maar kijk ook eens naar de ouders. Grote kans namelijk dat de ouders van het bewonderende kind, het kind voor het binnengaan op een zachte toon hebben toegefluisterd over het wonder dat ze gaan bekijken. Over de glanzende kroonluchters, over de kleurige ramen waardoor het zonlicht naar binnenkomt en over de gewelven die bijna de hemel lijken te raken.
Rust; kinderen verlangen ernaar en hebben het nodig! Rust leren kinderen door elkaar uit te laten spreken en naar elkaar te luisteren.
Rust leer je door tedere aanrakingen. Lichaamscontact zoals een aanraking een knuffel of massage, werkt helend, verminderd stress en is rustgevend.

Rust kan er voor een kind pas zijn als het ook genoeg heeft mogen bewegen. Kunstmatig rustig houden is niet goed omdat het ‘stress-door-nietsdoen’ creëert. Meestal zijn kinderen na rustig-maak-sessies voor de tv of verplicht stilzitten in een restaurant omdat mama wil praten met een vriendin, des te onrustiger.

Zorg gedurende de dag voor eilanden van rust. Lezen, luisteren naar een verhaal, iets tekenen of schilderen, even stil of even in bed op je kamer om tot jezelf te komen.

Geleerd hebben te ontspannen geeft in dit leven, waar alles druk is en snel gaat, de mogelijkheid om even door te ademen. En dat is broodnodig en gezond!

Vakantie in Scheveningen

Vakantie in eigen land

Wat een zomer☀️

Life at the beach 🏖☀️ 1 week vakantie:
– elke dag herinneringen gemaakt ✅
– niet gekookt ✅
– 3 boeken gelezen ✅
– musea bezocht ✅
– vrienden gezien ✅
– qualitytime met mijn eega ✅
– strand x3 ✅
– insta-minderen ✅
– gewandeld door een bos ✅
– vliegtuigen gekeken op Schiphol ✅
– heerlijk (uit)geslapen ✅
– lang douchen ✅
– actief genoten van mijn jongens ✅

Op naar de volgende 2 weken vakantie!

Wat is voor jullie écht vakantie?

Resonantie

Heb jij vandaag al met je kind gelachen?

Alleen door een ander kan het ik ontstaan. Kinderen hebben resonantie, ofwel een klankbord nodig om verbinding te kunnen maken met de wereld. Als we veel naar onze kinderen glimlachen, gedragen zij zich minder angstig en agressief.

Resonantiespelletjes zoals kiekeboe spelen, helpen kinderen om zich goed te voelen. Kijk hier ben ik! Ik word gezien, ik ben belangrijk!
Kinderen van welke leeftijd dan ook willen erkenning, gezien worden, waardering, erbij horen en contact. Resonantie helpt; samen lachen, een glimlach, een liefkozing, een lief gebaar of kwaliteitstijd. Het laat spanningen verdwijnen, er ontstaat rust en een kind voelt dat het er mag zijn.

Er bestaan ook resonantieremmers. Kinderen leren praten doordat er met ze gesproken wordt. Het schijnt dat tegenwoordig het aantal kinderen met spraakproblemen stijgt omdat er te weinig met ze gesproken wordt. Dus kinderwagen met de baby zo draaien dat je het kind kan aankijken, speen eruit, TV uit en kletsen met je kinderen, lachen, zingen en lezen.

Is een kind boos of verdrietig? Niet meteen de emotie stoppen door de problemen te sussen of de speen erin te doen. We willen niet dat onze kinderen angst hebben het risico te lopen op het verlies van liefde en aandacht. Hou je kind vast, troost het en leer je kind op die manier: Jij mag er zijn, precies zoals jij bent!

Meer stappen? Lees hier!

Privacy

Wat deel jij met de wereld en wat is privé? Het is een actueel thema, waar ook ik met mijn nieuwe hobby niet onderuit kan.

De één vecht voor de vrijheid om blote billen fotootjes van kinderen op social media te kunnen plaatsten, de andere voelt zich ernstig in zijn privésfeer beschadigd als zijn telefoonnummer in een Whatsapp groep wordt opgenomen.
Ergens in het midden sta ik.
Ik blijf niet uit de spotlights vanwege privacy gedachtes. Ik heb niet de illusie dat mijn digitale geheimen zo geheim zijn als ik hoop dat ze zijn.

Mijn man blijft anoniem. Hoewel het leven van mijn kinderen in zekere zin wel openbaar is, plaats ik geen goed herkenbare foto’s van mijn kinderen. Zij mogen zelf kiezen hoe zij zichzelf in de wereld presenteren. Naakte foto’s zal je bij mij niet zien, spijtig voor de vrijheid, maar uit betrouwbare bron weet ik hoe die foto’s misbruikt worden. Dat wil je écht niet!

Zelden werd ik zo met privacy geconfronteerd als gisteren.
Iemand vroeg mij of ik mijn blog ook via Whatsapp kon delen en uit mijn trots en enthousiasme voor Everyday Mommyday maakte ik een vrijblijvende WhatsApp groep aan met vrienden en familie. Een ‘feest’ groep kan wel, een ‘reclame’ groep niet.

Niet zo privacy gevoelig dus van mij, maar gelukkig pakte men het heel vergevingsgezind op. Men zal wel hoofdschuddend om me gegrinnikt hebben. Één iemand was woest en heeft me meteen geblokkeerd. Nou, dat is me niet in de koude kleren gaan zitten.

Ik heb weer bijgeleerd:
1. Privacy is een hoog goed✔
2. Niet té impulsief zijn dan doe ik onverstandige dingen of maak ik spelfouten.
3. Hoge bomen vangen veel wind. Ook hele kleine hoge bomen. Doe je iets openbaar, moet je tegen een stootje kunnen.

Hoe bewust zijn jullie met privacy?
Denken jullie aan de privacy van jullie kinderen als je foto’s deelt?

Groen is voorspoed

Wie beseft er zich, net als ik dat we bevoorrecht zijn? Ik heb mogen opgroeien in een rijke wereld waar de gezondheidszorg uitstekend is, waar oneindig schoon water is, waar altijd een overvloed aan voedsel is en waar bovenal vrede heerst.

Mijn wereld is zo rijk, dat ik die rijkdom bijna niet meer kan zien en waarderen. Wie wenst er voor zijn of haar kinderen een net zo rijk en vrij leven?

Zonder dat we dat werkelijk schijnen te beseffen zijn we bezig onze wereld te misbruiken en maken we er een enorme troep van. Die rijkdom en vrijheid die we voor onze kinderen willen is in gevaar en we moeten nu iets doen willen we dat veranderen!

Help jij mee?

Graag stel ik jullie voor aan Peter Clignett. Hij is de eerste persoon die ik heb gevraagd om een gastboog te schrijven. Ik heb Peter niet zonder reden als eerste gevraagd, ik noem hem in mijn dagelijks leven namelijk Pap!
Mijn zeer dierbare vader hoopt op termijn met filmpjes en blogs van verschillende auteurs een bijdrage te leveren aan een betere wereld en een betere toekomst voor onze kinderen.

Deze week schrijft hij voor Everyday Mommyday een vlammend betoog voor een groene leefstijl.

Voor meer inspiratie ga je naar www.groeneleefstijl.nl of volg @groeneleefstijlop Instagram! Meer lezen over Peter Clignett kijk hier.

Seksueel misbruik bij kinderen, daar mogen we onze ogen niet voor sluiten

Seksueel misbruik

Liever voorkomen dan genezen! Lees mijn nieuwe blog hier!

Ik heb een paar serieuze weken te pakken. Vanaf volgende week pak ik weer wat lichtere thema’s, beloofd

Maar neem even de tijd om dit te lezen. Niet wegkijken! Dit soort dingen gebeuren en helaas te vaak… Ik wil mijn kinderen alleen maar het mooie van de wereld meegeven. Hoe doe je dat als je ze ook voor de niet mooie kant wil beschermen?

Hoe leren jullie je kinderen dat ze op zichzelf moeten passen?
Hoe leer je jouw kinderen hoe ze voor zichzelf op moeten komen?

Loslaten

Je zal het misschien niet geloven, maar vandaag hebben wij onze dreumes voor het eerst sinds zijn geboorte ‘losgelaten’. Onze kleine man was, bewust gekozen nog nooit alleen met een oppas, nog nooit alleen met opa’s, oma’s of wie dan ook. Hij was altijd bij zijn papa of mama of bij ons allebei.
Vandaag was de première! Er kwam een oppas en een uurtje lang hebben mijn lief en ik een romantische, hand-in-hand wandeling gemaakt door onze buurt. Wat een heerlijke, nieuw gewonnen vrijheid.

En mijn zoon? Hij was natuurlijk met zijn grote broers en vindt het helemaal prima.
Hij heeft in rust kunnen leren dat wij altijd weer bij hem terugkomen.

Veilige hechting deel 1✔

Zijn hier ook ouders die hun kroost niet zo snel uit handen (hebben willen) geven?

Biologische producten

Wie van jullie probeert ook je gezin en/of jezelf vooral met biologische producten te verzorgen?

Waarom doe je dat? Of waarom juist niet?
Hoe goed is bio? Wat houdt goed genoeg in? Voldoet al het bio werkelijk aan je voorstelling van biologische voeding of producten?
En bio vlees; kan je dat als halve vegetariër met een ‘geruster’ hart eten?

Ik ben opgegroeid met biologisch dynamische boekweit met knolselderij-pompoensaus en maximaal een net zo biologisch dynamisch kaakje per dag.
De – nurture – zit er goed in. Maar met al die nare verhalen rondom bestrijdingsmiddelen, wíl je tegenwoordig toch alleen maar bio kopen?

Hoe zien jullie dat?

Ruimte

Neem een beetje afstand en zie voor je neus de pareltjes ontstaan! Ben jij een echte helikopterouder of kan je goed afstand nemen?

Is het je ook wel eens opgevallen dat je kinderen, hoe klein ook, zélf de mooiste situaties, de creatiefste ideeën en de beste oplossingen kunnen creëren zonder de hulp van jou?

➡️De volgende stap in het 12 stappenplan naar ontspannen opvoeden gaat over ruimte. Lees hier⬇️ .

Om ontspannen te kunnen ontwikkelen heeft een kind ruimte nodig. Het is daarom fijn als ouders regelmatig een beetje afstand nemen zodat het kind de gelegenheid heeft dingen zélf te proberen. Door de ontstane ruimte kan het kind zich vrij bewegen en zelfstandig experimenteren en de wereld ontdekken.
Door te betuttelen en obstakels weg te nemen, kan een kind niet leren ‚levenscompetent‘ te zijn op de dag dat jouw helpende hand niet meer aanwezig is. Help je kind door in jouw veilige omgeving te mogen oefenen de eigen ruimte in te nemen.

Kleine kinderen leren door na te bootsen. Als ouder is het niet altijd even handig als je kleintje alles mee en na mag doen. Voor kleintjes daarintegen is niks heerlijker dan de ruimte te krijgen om mee te mogen rommelen als papa staat te koken, mama een kast in elkaar schroeft, oma in de tuin werkt of opa de schuur opknapt.
Iedereen met kinderen kent wel de situatie in de supermarkt waarin de dreumes alle planken leeghaalt. We vinden dat storend, maar als je goed kijkt, zie je dat je kind jou alleen maar na doet! Jij stopt toch ook lukraak producten in je mandje? Geef je kind een opdracht en laat het meehelpen. Het duurt wellicht langer, maar iedereen is gelukkig én je bent opvoedkundig ook nog goed bezig!

Geef je kind ook de ruimte tot zelfexpressie. Laat een kind op eigen initiatief spelen, laat het bewegen, muziek maken, tekenen; laat het groeien op de scheppersvreugde.
Vrij spelen en vrij mogen scheppen, geeft het kind zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Wie als kind zijn spel heeft leren organiseren, zal op school zijn werk beter organiseren en zal als volwassenen beter georganiseerd zijn.

Voor meer stappen klik hier!

Fantasierijk spel

Spelend leren

Als ik mijn 5 jaar oude zoon zó zie spelen, ben ik een gelukkige moeder! Snappen jullie waarom? Kennen jullie dit beeld en dat gevoel?

In de drukte van het ‘normale leven’ is soms weinig tijd om écht te spelen. Er staat veel op het programma, er is teveel gedoe tussen de broertjes of er wordt gezeurd of gehangen.

Dit is voor mij de ideale situatie Wanneer vind jij dat je kind goed bezig is?

Hier nog een stukje achtergrond over fantasierijk kinderspel.

Spelend leren
Door te spelen leert een kind zichzelf in samenhang met de wereld kennen. Door het scheppend vermogen van het vrij spelende kind en door het zefstandig leren ontdekken van de echte wereld, ontwikkelen kinderen competenties die ze de rest van hun leven nuttig kunnen inzetten. Een kind dat zijn spel leert organiseren, zal later ook beter zijn schoolwerk kunnen organiseren en zal georganiseerder zijn als volwassenen.

Het volledig in je fantasie kunnen opgaan is een vaardigheid die alleen voor kleine kinderen is weggelegd. Alleen in het echt vrije spel, kan het kind de werkelijkheid naar zijn hand zetten. Het is het echte leven dat het kind naspeelt, vervlochten met droombeelden. In dat spel leert het kind omgaan met onder andere grote thema’s zoals verdriet, blijdschap, dood en leven. Vrij kinderspel is niet doen alsof, het is echt. En daardoor kan het kind indrukken verwerken, vaardigheden ontwikkelen en zich letterlijk gezond spelen. Vrij spelen kan een kind dan, wanneer ouders een kind volledig met rust laten en het toestaan dat het kind zich mag vervelen.

Dit meisje verloor haar moeder

Rauwe werkelijkheid

Op het strand in Scheveningen gebeurde vorige week iets gruwelijks. Een man verdronk in zee. 100 meter bij mij vandaan volgende een hartverschurend tafreel van eindeloze hartmassage, gillende sirenes en een traumahelikopter.

Dat beeld ken ik helaas al te goed. Vandaag 24 jaar geleden verging het mijn moeder net zo. Als 11 jarig meisje zag ik hoe mijn moeder de strijd met de zee verloor. Lees hier het verhaal wat ik toen daarover schreef

Waarom ik dit deel?
Mijn man zou het voor zichzelf te persoonlijk vinden om via social media te delen. Het is té confronterend, te sensationeel, te ver buiten mijn bloggerniche.
Dat zal voor elk mens anders zijn. Ik zie het zo:

1. Het is goed voor mij om dit verhaal te vertellen. Het is namelijk míjn verhaal. Traumaverwerking houdt nooit op en elke gelegenheid om het verhaal eruit te gooien brengt mij meer bij mijzelf én geeft me meer lucht om te ademen.

2. Dit verhaal is medebepalend voor wie ik ben, voor mij persoonlijk én voor mijn moederschap. Het verklaart voor een deel waarom ik fulltime moeder ben. Ik hoor bij mijn kinderen en zij bij mij. Ik ben er altijd, ook als zij uitvliegen. Je weet maar nooit wat het leven met je in petto heeft…

De foto van mij is genomen vlak voor mijn moeders sterven. Zoals de sensatiebeluste/ongegeneerde ‘pottenkijkers’ op het strand kijken naar iets wat ze, afgestompt, uit televisiebeelden kennen, zonder het bewustzijn dat dit wat ze zien de rauwe werkelijkheid is, zo kan ik naar mezelf kijken en me afvragen: “Is dit werkelijk een deel van mijn biografie?”

Love story van ongeluk naar geluk

The story goes on ♡

Met 11 jaar verloor ik mijn moeder in de golven van de Atlantische Oceaan. 11 jaar later ben ik terug gegaan naar de plek des onheils om de confrontatie met die zee aan te gaan.

Mijn dierbare vriendin ging gezellig mee en we maakten er een geweldige vakantie van. Ik ben met haar in zee gegaan en heb de golven en de krachtige stroming een paar flinke stompen verkocht.
Toen sloten de oceaan en ik vrede.

Tijdens een romantische zonsondergang droomden we over leuke jongens aan onze zijde. En alsof onze wens gehoord werd, leerden we een groepje Duitse jongens kennen.

Onder de sterren, bij de branding van die onstuimige, prachtige, levensverwoestende, romantische oceaan, leerde ik daar mijn Duitse droomman kennen. .

Met 11 verloor ik mijn moeder, maar redde een Duitse jongen mijn leven.
Met 22 werd een Duitse jongen mijn leven❤.

Inmiddels zijn we 13 jaar, een huwelijk en 3 kinderen verder. Als wij samen niet alle woelige wateren van het leven doorstaan, dan zijn we sukkels. Aan mijn moeders inzet zal het in ieder geval niet liggen.

Dank je mam voor je cadeau. Knuffel naar de hemel!

Tv kijken is niet perse gezond

Schermkijken

Mijn jongens houden van buurman en buurman! Mijn middelste vraagt er al om als hij uit bed komt (zie foto). Ik vind buurman en buurman ook fantastisch. En toch mogen ze zelden kijken. Wil je weten waarom? Lees het hier!

Pas op! Heftig artikel, niet geschikt voor watjes!

Ik hoor graag jullie mening!

Ontspannen opvoeden

Ontspannen opvoeden in 12 stappen – Christiane Kutik

Opvoeden is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook al ben je dol op je kinderen, opvoeden is bij tijd en wijle hardstikke zwaar.
Hier heb ik een prachtig boek gevonden, waarin je in 12 stappen, op een prettige en praktijkgerichte manier aan de hand wordt genomen om het opvoeden een stukje makkelijker te maken.

Dus voor diegene die wél geïnteresseerd zijn, maar zichzelf goed genoeg kennen dat ze het boek niet gaan lezen, kijk hier!

Zomer op ons fietspaadje naar school

Ons fietspaadje ZONDER helm…

Herkennen jullie dit plaatje? In de lente liet ik jullie de andere foto zien. Zoek de verschillen!

Vanaf vandaag is dit weer ons vaste pad naar de Waldkindergarten. Het ‘normale’ leven is weer begonnen.

Wij fietsen ons stukje naar school ZONDER HELM. Dat is vloeken in de kerk in Duitsland.
Ik ben laatst ook letterlijk onderweg uitgescholden door een man. Hij vond me een achterlijke, onverantwoordelijke moeder. “Straks is dat kind dood en dan is het huilen niet te stoppen!” bulderde hij vriendelijk over de hoofden van mijn jongens.
Ik heb hem bedankt dat hij zich zo’n zorgen maakt om ons lot. En dat ik hem een fijne zonnige dag wens.

Hoe doen jullie dat? Fietsen met of zonder helm?

Moeder en fit

Ik zou wel willen!
Ik ben niet te dik en niet te dun. En toch pas ik niet in het beeld van de huidige fitmom.

En eerlijk is eerlijk, ik ben ook een schaap, want ik wil er eigenlijk ook zo strak bijzitten als de dames op de voorkant van de womanshealth.
Dit is een geposeerde foto. Ik doe 1x per week sport bij de #pilates voor mamas en verder neem ik me voor hard te lopen, elke avond oefeningen te doen, naar de #fitnessclub te gaan. Maar ik die het nooit.
Ik schaam mij niet voor mijn postpartum buik maar ik vind dat het mooier kan.
.
Ook al roep ik dat we op moeten houden met al die hoge verwachtingen van onszelf, ik wilde ook voor de zomer 7 kilo afvallen (en ben 3 aangekomen).
Bewegen doe ik graag, maar voor sport ben ik niet in de wieg gelegd.

Zijn jullie een echte #fitnessmom?

Museum voorlinden in Wassenaar. Swimmingpool

Afkoeling in museum Voorlinden

Met 3 kleine kinderen naar het museum. Het kan wat mij betreft bij de opvoed-stress-test in de top 5.
Het is ook wat onnatuurlijk voor ze om niet te mogen rennen, niks te mogen aanraken en zachtjes te zijn ook als je iets mooi of bijzonder vindt. Maar op een enkel drafje en een enthousiaste kreet na (en de dreumes die me iets te snel naar de miniliftjes kroop) waren het 3 voorbeeldige #kunstfanaatjes .
(De suppoosten hielden ons zooooo goed in het oog, dat ik er wel wat nerveus van werd.)

We waren in Voorlinden in Wassenaar. Wat een prachtig landgoed. We hebben naast het museumbezoek daar ook een heerlijke wandeling gemaakt.

Gaan jullie wel eens naar het museum met de kleintjes? Wat is jullie beste museumtip met mini museumbezoekers?

Samen lezen met kinderen

Boeken top 10 series

Mijn TOP 10  series vind je hier!

De boeken van Heks Lotje van Lieve Baeten. Wij hebben ze alle 5 en zijn er dol op. De platen zijn prachtig gedetailleerd getekend en elk boek heeft ook leuke features zoals deurtjes of een brief die je echt open kan vouwen. De verhalen zijn lief en geschikt voor kinderen tussen 3 en 7 jaar.
De luisterboeken zijn ook heerlijk om naar te luisteren. Extra leuk in de auto op reis, mét het boek erbij om te kijken.

De 5 titels zijn:
– Nieuwsgierige Lotje
– Lotje is jarig
– Slimme Lotje
– De kerstboom van Lotje
– Lotje en de heksenprinses

Dat ik van lezen houd en graag met mijn kinderen lees zal intussen geen geheim meer zijn . Lezen heeft een paar grote voordelen, waarvan hier een paar:
1. Lezen creëert rust in de drukte van alledag. Kinderen razen van s’ochtends tot s’avonds door en ik zie het als mijn taak om ze te helpen ook af en toe tot rust te komen. Ik noem dat graag in- en uitademen. Inademen voor rust momenten en uitademen voor actie. Als dat een beetje in evenwicht is, ervaar ik dat als een geslaagde dag.

2. Lezen is goed voor de ontwikkeling. Het ondersteunt bijvoorbeeld de taalvaardigheid. Kinderen die veel lezen hebben een grotere woordenschat, een betere zinsbouw en grammatica. Door lezen ontwikkelt een kind ook het empathisch vermogen en de fantasie.

3. Lezen samen is goed voor de band met je kinderen. Omdat het altijd in harmonie gebeurt, voel ik me daardoor een betere moeder. De kinderen vinden het heerlijk om bij me op schoot te kruipen en genieten van de aandacht.

Lezen jullie kinderen ook zo graag?

Fijne avond! Ik duik nog even met een boek op de bank

Tanden poetsen

2 keer per dag en dan 2 minuten zegt de tandarts. Dan wil ik weten HOE? Mijn dreumes spartelt, brult en slaat om zich heen, want hij vindt tandenpoetsen alleen leuk als hij de tandpasta mag oplikken… Ik heb al alle trucjes geprobeerd, maar er is gewoon een fase dat het niet echt lukt.
Ik zweef ergens tussen: handig als hij huilt, dan kan ik tenminste poetsen en oh mijn hemel, ik ben gewoon een tandenpoets trauma aan het kweken!

En dan nog die discussie over tandpasta met of zonder fluoride. De één zegt dat het gif is en de ander zegt dat zonder fluoride het gebit verwoest wordt.

Wat kunnen kleine thema’s toch grote thema’s in het dagelijks leven zijn.

Onze tandenpoetstrucjes?
– Hij poets mijn tanden terwijl ik zijn tanden poets (die werkt bij ons het beste…meestal)
– Filmpje kijken tijdens het poetsen.
– Tanden poetsen terwijl je in de spiegel kijkt.
– Proberen het kind aan het lachen te krijgen en dan snel poetsen.
– Poetsen terwijl je kind op je schoot ligt.
– Zingen tijdens het poetsen.
Ons tandenpoetslied:
Poetsen, poetsen hoort erbij.
Tanden poetsen dat doen wij.
Ja we poetsen elke dag,
Voor een schone, stralende lach

Hoe doen jullie dit?

In de auto met kinderen

Reizen met kinderen. Soms is dat leuk, soms niet zo leuk. Om zo snel mogelijk van A naar B te komen, halen we een hoop trucjes van stal om onze zieltjes tevreden te houden. Truc nummer 1, rijden tijdens slapenstijd, truc 2 schermtijd (filmpjes of spelletjes) en truc 3 zoethouders in de vorm van voedsel (vaak ongezond). Wat te doen als je nou niet zo van het schermkijken bent en niet zo graag je kinderen altijd wil zoethouden met autodrop? Of als je kinderen zich toch gaan vervelen, of help!! je opeens in de file komt te staan?

Wij reizen veel met de auto. Wij leven voor ons gevoel half in Oldenburg, maar ook veel in Den Haag en in Hamburg. Onze oude Volvo reed dit jaar een dikke 10.000 kilometer. In de auto hebben wij altijd een stapel mini zoekboekjes mee, we hebben meerdere fijne luistercd’s en de kinderen vinden het heerlijk om te kijken naar vliegtuigen, bouwmachines en landbouwvoertuigen. Als het kijken en het luisteren op is, dan spelen we spelletjes. Omdat ze nog zo klein zijn, kan nog niet alles. De leukste vinden zij: – rode auto’s tellen.
– bij alles wat we zien een passend liedje zingen.
– ik zie ik zie wat jij niet ziet
– ik noem een dier en de jongens bedenken met de laatste letter een nieuw dier. Dus: olifanT – TijgeR – ReuzeschildpaD – Duif – enz.

Filetip: iets geks zoals een clownsneus meenemen. Je moet je even over de schaamte heenzetten, maar de kinderen hebben de grootste pret andere weggebruikers hallo te zeggen Hebben jullie goede reis- of filetips?

Fijne vakantie!

Contact met dieren ❤

Liefde en respect voor dieren leren is voor mij een belangrijk aspect in de opvoeding.
Hoe denken jullie daarover?

– Wat doen jullie als jullie kind met een slak aan komt?
– Mogen jouw kinderen achter de eendjes of meeuwen aanrennen?
– Als de kat niet opgetild wil worden, maar jouw kind wil zo graag knuffelen, hoe ga jij daar mee om?

Helaas hebben wij geen huisdieren, daarom bewonderen wij de dieren regelmatig in ons dierenpark

Mijn roedel jonge hondjes

Vroeger werd ik er mee geplaagd dat ik zo’n typische moeder ben en dat ik 10 kinderen krijg.
Ik wilde natuurlijk altijd het tegendeel bewijzen door wild en hip te zijn.

En kijk me nu zitten in paarse jurk met mijn kleintjes. Vind ik het erg? NEE ik ben apetrots op mijn roedel.

Wat ze daar aan het doen zijn? Haha! Ik had een bananenshake gemaakt (banaan met melk en ijsklontjes gemixt…super lekker). Ik zat op de grond omdat de dreumes uit het rietje wilde mee drinken. Ja en toen kwamen die andere 2 ook met rietjes aanzetten en zodoende drinken ze samen. Te weinig geduld om even te wachten tot ik het glas er hoger houd.

Ruzie tussen broers en zussen.

Was sich liebt das neckt sich!

Hebben jullie kinderen ook wel eens ruzie? Zucht, onze wel. Het hoort erbij, maar het is soms zo vermoeiend!
Ik heb er maar eens een blog over geschreven met 10 tips hoe je er mee om kan gaan.

Hier alvast een stukje eruit.

…Inlevingsvermogen is het eerste. Je kan je proberen voor te  stellen dat je als kind opeens hoort dat er een broertje of een zusje bij komt. Hoe moet dat voelen om opeens de liefde van je ouders te moeten delen?
Iemand beschreef dat eens als volgt aan mij. Stel dat je partner op een dag thuis komt met de boodschap dat hij/zij een nieuwe liefde heeft waarvan hij/zij net zoveel houdt als van jou. Die nieuwe liefde komt morgen meteen bij jullie wonen en mag alles gebruiken en krijgt net zo veel liefde als jij.
Wat een ellende! Ik zou alles uit de kast trekken om te laten merken dat me dat niet zint!…  Lees meer!

Trampoline challenge

Wie van jullie lieve moeders, is klaar voor de trampolinechallege? De test voor gevorderde is met volle blaas;)

Echt charmant is dit bewijs niet, maar ik heb voor jullie mijn best gedaan. Eens in de zoveel tijd doe ik werkelijk deze test.

In mijn omgeving zijn teveel moeders die als ze eerlijk zijn al met midden 30 moeten toegeven dat hun bekkenbodem niet echt perfect functioneert.
En die spieren zijn goed te trainen. Ik hou niet van sport, maar dit doe ik wel omdat ik op de trampoline wil kunnen springen zonder lekkage😅💪 Ik ken dat ook anders. Dat lees je in mijn blog over bevallingskwaaltjes.
Ik heb zelf professionele hulp in moeten roepen en dat heeft zo goed geholpen, waardoor ik nu weer mijn eigen lijf de baas ben!
Heb jij ook problemen, schaam je niet, oefen die spieren of schakel hulp in!

Durven jullie de trampoline challenge aan? Ik zeg foto online, #trampolinechallenge erbij en gaan! Haha

Succes!

Stap voor stap

Ieder kind ontwikkelt zich anders. En zo hoort het ook!

Mijn eerste 2 zoons durfden met 15 maanden hun eerste stapjes alleen te zetten. Mijn derde zoon liep al met 10 maanden en rent nu met 16 maanden alsof hij nog nooit anders gedaan heeft.

En al die verschillen horen erbij en maken elk kind uniek.
Laat je nooit onzeker maken door een ander die zegt dat zijn of haar spruit al dit of dat doet. Laat je nooit het gevoel geven dat jouw kind minder is doordat het zich anders ontwikkelt.

Stap voor stap. Ieder in zijn eigen tempo❤

Lezen voor het slapengaan

LEZEN over slapen

Wij lezen nog een boek voor het slapen gaan. Het verhaal gaat over 7 verschillende kinderen die 7 verschillende soorten slaapplekken in de wereld hebben. Het is een prachtig boek met mooie platen.

Wat leven we toch in luxe, in onze heerlijk stevige huizen, warme en veilige bedjes. Wat is het een geluk dat ik überhaupt gedachtes kan hebben over luxe thema’s zoals bewust ouderschap

Ik wens iedereen een veilig bed! Hebben jullie het ook zo goed?

Fijne avond en alvast slaap lekker!

Nieuwe tanden

Een dreumes lijkt zo onschuldig, maar niets is minder waar. Mijn kleine man besloot vanochtend in bed op mijn buik te klimmen en in een aanval van liefde mij met schwung een zoen te geven. Zijn tanden knalden op mijn tanden en mijn mond zat voor mijn gevoel vol gruis.
Ik dacht eerst dat zijn tand gebroken was, maar het was mijn gebit… gelukkig maar klein, maar toch.
Hopelijk maakt de tandarts er maandag wat moois van…En hier het resultaat van een tandartsbezoekje.

Stukje opgevuld en bijgeschaafd. Andere 2 tanden waar een stukje vanaf was alleen maar opgeschuurd. Ik vind het prima geworden. Ben benieuwd bij welk stuk appel of Tony Chocolony het gevulde stukje eruitvalt.

Liefs!

Sint Jan

De Sint Janstijd is begonnen en op de vrijescholen is dat deze week gevierd!
Het is een zomers feest waarop wij versiert met een bloemenkrans en vrolijke kleren aan naar school gaan. Daar wordt gezongen, we spelen spelletje en er wordt om een vuur gedanst. Als afsluiting mag iedereen die dat durft over het vuur springen.

Maar wat is Sint Jan eigenlijk? Lees hier!

Slaaprituelen

Zo zit ik naast mijn 16 maanden oude dreumes. Ik houd zijn handje vast tot hij in slaap valt.

Dit keer een foto in het donker. Geen fancy foto maar wel mijn dagelijkse realiteit. Meer over slapengaan? Lees hier!

Zitten of liggen jullie ook zo naast jullie kind(eren) bij het slapengaan?

Fijne avond of alvast slaap lekker!

Luisteren en stil kunnen zijn

In deze tijd waarin alles snel gaat, even aandacht voor wat mij betreft zeer essentiële vaardigheden binnen het ouderschap.

Echt luisteren. Het valt me soms op in gesprekken dat er helemaal niet echt geluisterd wordt. Kennen jullie dat? Ieder vertelt zijn verhaal, maar echt gehoord wordt niemand. Lukt het jou om in een gesprek vragen te stellen en echt te luisteren?

Even stil zijn en je in jezelf terug trekken. Dat is iets wat je zelden meer ziet. Ik betrap me er zelf ook op. De telefoon komt er vaak tussen. Terwijl even stil zijn zo kan bijdragen aan de ontspanning die ons vaak ontbreekt.

Wie neemt de moeite om écht naar een ander te luisteren.
Wie kan nog stil zijn, alleen met de eigen gedachtes?

Liefs!

Opgelet dreumes

Wie van jullie heeft een dreumes? Wie kent dat dreumesgebeuren ook maar al te goed?

Wat zijn ze lief! Wat is het fantastisch om ze te zien ontwikkelen, elke dag op ontdekkingsreis, elke dag iets nieuws. Maarrrrr… Het is deze week al vaker aan bod gekomen, deze dreumes hier bezorgd me een fulltime baan en gemiddeld een hartverzakking per dag!
Klimt hij niet in de droger, valt hij niet op zijn neus of stoot hij niet uit liefde een stuk tand uit mijn mond, dan heeft hij nog 101 andere dingen in petto!

Hij haalt de héle dag alles overhoop, trekt kastjes open, gooit mijn netgevouwen was omver, slaat zijn broer met een blok op het hoofd, verkruimelt al zijn eten of gooit het op de grond, klimt op alles wat kan en niet kan, trekt mijn oorbel uit mijn oor, plant zijn knieën op mijn neus als hij ergens bij moet, scheurt bladzijden uit boeken en stopt legostukjes in zijn mond.

En tot overmaat van gezelligheid houdt hij zoveel van water dat hij, als hij de kans krijgt met het water in de wc speelt of zodra de tuindeur open is naar ons zwembadje rent. Hij hangt zich daar zo ver over de rand dat hij er vandaag zó voorover in viel.
Dreumesen zijn allerliefste minimensjes, maar levensgevaarlijk en dus op zijn tijd doodvermoeiend!

Mee eens?

Trots op je kinderen

Onze jongens houden van badderen en het allerliefste natuurlijk samen.

Ik zie mijn jongens tegenwoordig eerder als een roedel jonge honden, want alles wat ze doen, doen ze samen. Hier zijn ze op de vensterbank geklommen en wachten tot papa thuis komt.

Zien jullie mijn oudste? 5 jaar en met al zoveel oog voor zijn kleinste broer. Waar nr 2 af en toe nog een klap moet incasseren, krijgt nr 3 alleen (nog) maar liefde. Ik vind dat knap als je op die leeftijd al zo bewust bent van dat wat een ander nodig heeft.

Soms vind ik dat kinderen te weinig kind mogen zijn. Dit is juist het omgekeerde. We moeten ook niet onderschatten waar dit soort kleine mensen allemaal al toe in staat zijn. Als we ze vertrouwen schenken, kunnen ze zoveel!

Trotse moeder hier❤

Natuurbeleven

Wat is er leuker dan zelf je aardbeien te plukken voor je ontbijt?

Wij waren net op een aarbeienveld bij ons om de hoek en hebben 2 enorme bakken vol aardbeien geplukt. Heerlijk!

Hobby’s

Lieve mensen die @everydaymommyday volgen. Dank voor jullie vele likes en leuke reacties. 😍

Anderhalve maand geleden dacht ik dat alleen poppen maken mijn hobby was. Nu weet ik wel beter. Ik deed eigenlijk nooit wat met social media, dat is nu wel anders😉👍🍀 Het is een feestje om mijn blog bij te mogen houden. Mede dankzij jullie❤

Op de foto mijn knutselhobby. Ook te vinden via www.instagram.com/bijbiene

Geslaagde en iets minder geslaagde opvoeding

Onze jongens ontdekten een vlinder in de tuin. Ze slopen erheen over het gras en probeerden van zo dichtbij mogelijk het beestje te bekijken. De vlinder is groen en heeft gouden ogen was de conclusie.

Als ik dat zie ben ik blij, want door hun liefde voor de natuur vind ik dat iig dit stukje opvoeding is geslaagd✅

Ik vertel er dan maar niet bij dat de 2 grote jongens vanochtend zo ruzie hadden dat de een een klap op zijn hoofd heeft gekregen en de ander op zijn wang gekrabd is. O ja en ik uit mijn slof schoot. Gezellig. Hier moet ik opvoedkundig nog wat bijschaven.

Fijne ontspannen dag gewenst!

Ideale magneetbal

Het beste kraamcadeau

Als je aan de kraamtijd terug denkt, wat was het beste bezoek en welk cadeau viel bij jou in juiste aarde?

Het beste kraamcadeau is niet zo eenvoudig te vinden, in dit blog schrijf ik over mijn ervaringen. Je kan tips lezen voor zowel de ouders van de pasgeboren baby als tips voor het bezoek. Naast een mooi cadeau is het ook belangrijk dat het bezoek prettig verloopt. Sommige mensen hebben zelf nog geen kinderen, sommige mensen vinden het gewoon erg gezellig om ergens op bezoek te gaan en sommige mensen zijn eenvoudig vergeten hoe het was zo die eerste dagen en weken nadat je een nieuw gezinslid hebt gekregen. In dit blog geef ik wat tips en regels voor een ideaal bezoekje. Veel plezier!

Op de foto de magneetbal van Ikea. Zo jammer dat ze die uit het assortiment hebben gehaald. Alle kinderen zijn er namelijk dol op.
Hebben jullie nog de ultieme tip? Laat bij de verschillende blogs een berichtje achter 👍🎁😍

Liefs!

De balans tussen de behoeftes van jou en je gezin

Eindelijk weer thuis na mijn 32 uurs tripje naar Nederland. Heerlijk opgeladen ben ik weer geland; hier hoor ik😍!

Ik probeer dat, nu onze jongste 1 jaar oud is ongeveer elke maand een keertje te doen. Papa is dan gewoon thuis met de jongens en dat gaat uitstekend (behalve dat het huis een zooitje is😉).

Vanaf vandaag is alles weer normaal. Papa werkt, de grote jongens zijn naar school en mijn dreumes en ik maken van de gelegenheid gebruik voor een fijne ochtendwandeling.
Gelukkig hoeft hij niet naar de crèche, want zo kunnen wij hem als ouders bij al de stapjes in de wereld begeleiden. 🌍

De eerste 3 jaar is de meest fragiele en tevens rijkste fase van ontwikkeling en aankomen als mens op deze wereld. Nooit meer in zijn leven zet mijn kleine man zulke grote ontwikkelingsstappen als nu! Wat een zegen dat ik daar elke dag bij kan zijn. 🍀

Voor veel ouders is het lastig om de juiste balans te vinden tussen er voor de kinderen zijn en tijd voor jezelf en jouw eigen toekomst maken.
Hoe doe jij dat? Ben je tevreden met de gemaakte keuzes?

Liefs!

Wie ben jij?

Wie ben ik?
Eveline, Echtgenoot, Moeder, Dochter, Zus, Nicht, Tante, Vriendin, Partychick, Juf, Coördinator, Ondernemer, Schoonmaakster, Kok, Blogger, MINIster van financiën…
De vraag is natuurlijk of ik ook daadwerkelijk in deze rollen écht mezelf kan zijn?

Ik vind het heerlijk om mensen te kijken. Zo ook op dit festival en dan vraag ik me af of die mensen werkelijk zichzelf zijn? Ik zie mensen die dansen, relaxten, eten (veel) drinken, blowen en pilletjes slikken. Ik zie veel hippe, modieuse mensen. Ik zie mensen helemaal opgaan in de muziek.
Zouden die mensen de mode die een jaar geleden nog lelijk was nu mooi vinden? Vinden ze de muziek allemaal fantastisch? Of gaan ze mee met de stroom en zijn het bot gezegd scheople (schaapmensen)?

Ik ben niet hip zoals deze festivalgangers, maar kan me ook niet vrijspreken van de behoefte erbij te horen. Ik loop tenslotte ook in een skinny met Adidas Superstars (of zijn die alweer uit?😅) .

Ik leer met de jaren en grappig genoeg ook door dit blog, steeds meer uit te spreken waar ik werkelijk voor sta of wat ik belangrijk vind.

Ben jij jezelf? Conformeer jij je naar het voorbeeld van een ander? Durf je open ervoor uit te komen wat jij wil, leuk vindt en belangrijk?

De wereld ontdekken

Lukt dat jou? Wandelen met je mini zonder te haasten?

Het is even een mindset, maar zo leuk om in het tempo van zo’n kleine man mee te lopen. Je komt niet zo ver, maar de wereld wordt erdoor wel een beetje magisch en vol verrassingen.🍀😍

Dagelijks fietsen.

Goedemorgen!

Zo fiets ik elke morgen de kinderen naar hun kleuterschool. Als stadskind een behoorlijke luxe. Zie je de jongens in de verte fietsen?
Mijn kinderen gaan hier naar een Waldkindergarten. Nog nooit van gehoord? Lees hier meer daarover.

Pech!

Zo, deze pechdagen mogen gauw voorbij zijn. Mijn dreumes is van een bank op de stenen gevallen en heeft met zijn neus geremd en mijn 2 kleuters hebben elkaar op de fiets onderuit gehaald. BOEM op de straat.
Wat controles en pleisters verder hoop ik dat het dan nu ook echt klaar is.

Maaaaar ik grijp toch even de kans voor een tip (Ik word hier niet voor betaald trouwens!). Allemaal meteen naar de winkel voor Propolis crème! Wij noemen het bijtjes crème en het is een wondermiddel! ❤

Propolis is een natuurlijk antibioticum. Het stimuleert de celgroei, desinfecteert, verzacht pijn. Het is een ideaal middel dat helpt wonden of oneffenheden in de huid te genezen. Denk bijv. ook aan puistjes, psoriasis, eczeem en kalknagels.

Lekker smeren allemaal!

Qualitytime

Hoeveel tijd spendeer jij per week aan jezelf of aan je partner?

Als ouders heb je af en toe ook nog eens tijd nodig voor jezelf of tijd met je partner. Meestal zijn de dagen zo vol en gaan de weken zo snel dat er weinig overblijft van het even samen zijn.

En toch ben je als ouders de basis van het gezin. Zonder ontspannen en gelukkige ouders functioneert een gezin gewoon minder goed.
Maar hoe vind je die tijd? Soms zit je in de avond samen uitgeblust voor netflix. Maar om dat echt qualitytime te noemen…ok half😉👍 Maar het is zo fijn om samen te praten. Wij geloven er in dat het delen van de dag, onze zorgen, onze ambities, onze plannen, onze bijna alles, onze basis is voor een leven samen.

Dus zoek de gaatjes of maak er speciaal ruimte voor. En gebruik die tijd bewust voor jullie als fundament van het gezin💪🍀❤. Mee eens?

Wij ontbijten elke week een keer samen. En genieten van de tijd dat onze grote jongens op school zijn en onze jongste slaapt. Door de wisselende diensten van mijn man is dat mogelijk. Wat een luxe! Maar wel een noodzakelijke luxe 😍❤🍀

Bouwen, bouwen, bouwen.

Kennen jullie dat? Heb je een mooie bank, moeten de jongens hem altijd uit elkaar halen om te stoeien, wild te doen of om mee te bouwen.
Bij ons mag dat, want wat is er nu meer heerlijk dan zo fijn samen spelen met je broer?

Kijken naar kinderspel

Lekker samen laten spelen. Als ouder is het heerlijk om daarnaar te kijken, zonder al te veel in te grijpen.

Lukt dat jou? Durven kijken en niks doen?

Een uitstekende start!

Dank jullie wel voor alle leuke en lieve reacties! Een hele leuke start zo voor mij!

Danke schön für alle netten und lieben Reaktionen! Ein sehr schöner Start für mich!

Onderweg

Ken jij dat ook? Opeens is die kleine baby groot geworden! Hier mijn 2 grote jongens van 4 en 5 zelf op de fiets, terwijl ze voor mijn gevoel net pas geboren zijn. Waar blijft de tijd?

We maakten vanmiddag weer een fietstochtje met de jongens.
Dat doe ik graag omdat ik het heerlijk vind om buiten onderweg te zijn, maar ook omdat het altijd gezellig is (thuis kunnen ze nog wel eens ruzie maken) en omdat ze dan geen troep in huis kunnen maken (waar ik soms geen zin in heb).

Altijd kind of een minivolwassene?

Wat zien ze er altijd schattig uit als ze mooie kleertjes aan hebben. Net hun vader, maar dan in het klein. Maar de natuur van een kind is niet om netjes op de bank te zitten. Een kind wil ontdekken en spelen om zich te ontwikkelen. En dat is best lastig met een dure broek of het keurig gestreken witte jurkje.

Mogen jullie kinderen vaak vies worden? Hoe doen jullie dat als jullie kind met een gat in de broek naar huis komt?

Wiebeltandpubertijd

Moet je kijken!
Mijn kleine grote man van 5 heeft 2 wiebeltanden en opeens ontdekken we 2 nieuwe tanden!
Ze staan er noch achter en een beetje scheef. Spannend hoor. Worden die nog recht?

Hij was de laatste dagen al een beetje zijn grenzen aan het verkennen. En vandaag heb ik geleerd dat dat in Duitsland de wiebeltand pubertijd heet. Dus van de peuterpubertijd nu naar de wiebeltand pubertijd.

Is dan de hele ontwikkeling van kinderen een aaneenknoping van pubertijdsfasen?

Wat heeft een kind nodig om te spelen?

Water en zand!
Niks zo heerlijk als uren in de modder roeren, waterbanen maken, kastelen bouwen, tunnels graven, kneden, ballen maken en nog veel meer.
Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten en voeden ook nog eens de tastzin.

Staat bij jullie het huis ook zo vol met speelgoed? En wordt er met zeker de helft niet echt gespeeld? Hoogste tijd om weer eens op te ruimen en uit te zoeken wat echt leuk speelgoed is. Doen jullie mee?

Een idealist schrijft een blog

Ik ben een idealist op het gebied van het familieleven. Ik vind dat in de huidige maatschappij mensen teveel van zichzelf verwachten. We moeten teveel hebben, teveel kunnen en teveel doen. En dat alles direct.

Daarbij raken diegene met een minder sterke stem in het geding. Zo ook kinderen en dat terwijl hun ontwikkeling zo bijzonder is en zij onze toekomst zijn.

Ik schrijf mijn blog omdat ik het heerlijk vind om te schrijven. Daarnaast hoop ik op deze manier iets van mijn idealen in de wereld te zetten en de ontwikkeling en opvoeding van kinderen uit de schaduw te halen en vol in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten ☀😍