Geweldloze communicatie

Verbindende cmmunicatieGa naar je kamer!
Wat heb jij nou weer gedaan?
Hou op!
Ruim je speelgoed op!
Je moet nu even stil zijn.
Ik hou van je.

Ik zag eens een filmpje van een cabaretier waar een jongetje van een jaar of 4 werd gevraagd welke zinnen zijn ouders het meeste tegen hem zeggen. Hij noemde bovenstaande zinnen.

Ouders en hun kinderen

Ouders hebben met hun kinderen een bijzondere relatie. We zijn geen maatjes en geen beste vriendjes van onze kinderen, kinderen zijn niet onze plaatsvervangende partner en kinderen zijn niet ons bezit waarvan we onvoorwaardelijke gehoorzaamheid kunnen en willen verwachten. Kinderen en volwassenen zijn gelijkwaardig, maar niet aan elkaar gelijk. Wij hebben als ouders de taak onze kinderen te begeleiden op hun ontwikkelingsweg als ware we de liefdevolle rots in de branding.

De manier waarop we met onze kinderen communiceren is op de ontwikkelingsweg van groot belang. En die communicatieve begeleiding moet passend zijn bij de leeftijd. Want natuurlijk spreek je anders tegen een baby als dat je tegen een puber of tegen je partner doet. Nu bedoel ik niet van die gekke stemmetjes, maar tegen een baby praat je vanuit nature langzamer, met eenvoudigere woorden en soms zelf iets hoger. Hoe ouder een kind wordt hoe verbaler, intellectueler en meer op gelijke ooghoogte de communicatie wordt.

Gebiedende wijs

leer kinderen keuzes makenWat opvalt als ik wel eens in een speeltuin luister naar ouders, is dat veel ouders in de gebiedende wijs tegen hun kinderen spreken: “Doe dit! Hou op! Nu!” Ik hoor mezelf ook vaker commanderen dan me lief is: "Ik wil dat je nu naar beneden komt, we moeten nu de deur uit!"
Daarbij valt het mij op dat veel ouders best ongecensureerd over hun kinderen praten met andere volwassenen terwijl diezelfde kinderen dat gewoon kunnen horen. "Pietje doet de hele dag al zo raar, ik weet niet wat ik met hem aan moet!" Best een frustrerende gedachte als ik me voorstel dat iemand die me zo lief is zo tegen of over mij zou praten!

C'est le ton qui fait la musique

We kennen allemaal wel het spreekwoord: het is de toon die de muziek maakt. Onze stem en stemming is de innerlijke muziek die onze kinderen in zich meedragen. Taalgebruik is daarom heel interessant in de opvoeding en vanwege het respect voor onze kinderen van belang om soms eens aandachtiger te bekijken. Communiceer ik op een respectvolle, prettige manier met mijn kinderen? Hoe laat ik mijn kinderen weten wanneer mijn grens bereikt is? Hoe vraag ik mijn kinderen iets te doen? Geef ik mijn kinderen genoeg ruimte zichzelf te uiten? Mag mijn kind ook nee zeggen als ik een vraag stel? Wat betekent gehoorzaamheid op de korte termijn voor de ontwikkeling op de lange termijn?

Verbindende communicatie

Ik verdiep mij momenteel in geweldloze communicatie (ook wel verbindende communicatie). Dat is een manier van communiceren ontwikkelt door Mashall Rosenberg. Hij ziet empathie als de belangrijkste basis voor communicatie. Hij noemt drie pijlers:
De eerste pijler is empathisch naar jezelf kijken, waarbij je jezelf niet veroordeeld, maar probeert te begrijpen wat de achterliggende gedachten en behoeften zijn.
De tweede pijler is empathisch luisteren, waarbij je voorbij de woorden van de ander leert luisteren naar de achterliggende gedachten en behoeften.
De derde pijler is jezelf empathisch uitdrukken, waarmee je recht doet aan je eigen behoeften en gevoelens zonder daarbij de ander verantwoordelijk te maken voor dat wat jij nodig hebt.

Antroposofie en communicatie

In mijn zoektocht probeer ik een brug te slaan tussen dat wat ik via de reguliere weg lees en leer over communicatie in de opvoeding en mijn persoonlijke ervaringen en kennis vanuit antroposofie. Door mijn antroposofische bril, kijk ik kritisch naar te overdreven intellectuele communicatie in de eerste 7 kinderjaren en zie ik verbindend communiceren als het ontwikkelen van de 'geestelijke' zintuigen vanuit de antroposofie. Ik heb nog een interessante weg te gaan!

Wie is net als ik opzoek naar nog betere communicatie in de ouder- kind relatie? Ik hoor graag jullie vragen, jullie overwegingen jullie boekentips en vondsten!

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Opvoedvraagstukken en getagd met , , .

Eén reactie

  1. Pingback: De opvoeding en het gezin anno 2019 | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *