Goede gewoontes voor het slapengaan

Let's do monkeystyleOmtrent het thema slapen bestaan veel methodes die zouden moeten helpen om je kind te laten slapen. Helaas werken methodes zelden zo effectief als ze beloven, omdat de praktijk bij elk kind ander is. En toch zijn er een paar basisprincipes die aan een soepel naar bed gaan wel kunnen bijdragen.

Vorige keer schreef ik over waar een baby het beste kan slapen. Vandaag vertel ik graag over goede gewoontes voor het slapen gaan.

UitgeRust

Het leven van een klein kind is vol avonturen en nieuwe dingen. Al die ontdekkingen en alles wat een kind leert kosten heel veel energie en daarom is het belangrijk dat een kind goed kan uitrusten en kan slapen. Tijdens de slaap groeien kinderen en verwerken zij alle nieuwe kennis. Uitgerust en vol energie kan het kind na geslapen te hebben weer de dag tegemoet.

Rustige omgeving

Maar niet alleen slapen geeft de broodnodige en gezonde rust, ook een rustige omgeving helpt het kind in de ontwikkeling. Een kind kan invloeden van buitenaf nog niet filteren, dus is het goed om bewust te zijn wat geluiden en beelden voor een impact hebben.
De rust van de ouders geven het kind vertrouwen en ondersteunen het kind zodat het ontspannen en tevreden zich kan ontwikkelen.

Als een kindje naar bed gaat, is het fijn als het kind de rust kan vinden die het nodig heeft. En rust begint al bij wat we doen in de tijd voordat het kind naar bedje moet. Een rustige stemming, knuffelen, rustige liedjes en lezen bereiden goed voor het slapen gaan. Ook helpt het om het licht al te dimmen zodat ook het lichaam melatonine kan produceren. Dat hormoon zorgt ervoor dat we in slaap kunnen vallen:

Regelmaat

Naast een rustige omgeving is regelmaat de andere pijler die een ontspannen naar bed gaan ondersteunt. Dat geldt overigens niet alleen op het gebeid van slapen, want herhaling vinden kleine kinderen in het algemeen heerlijk. Ze weten dan wat ze kunnen verwachten. Situaties of momenten op de dag worden dan als gewoontes. Gewoontes zijn handelingen die vanzelf gaan zonder dat je er met je volle bewustzijn bij moet zijn. Dat is prettig, want dingen gaan dan als vanzelf, het geeft ruimte voor iets nieuws en het ontspant.

Herhalende handelingen

Voor kleine kinderen is elke dag nieuw. Ze zien, horen, proeven, ruiken, voelen elke dag iets nieuws en daarom is het fijn als iets zich herhaalt. Het is vertrouwd en geeft rust.
Probeer dus altijd hetzelfde te handelen als een kleintje moe begin te worden. Leer de allereerste signalen van vermoeidheid te zien en handel dan meteen. Zing eenzelfde liedje, zeg een gedichtje, doe samen de lampen uit, knuffel nog even en dan eventueel met bakerdoek naar bed.
Ouders die de baby bij zich willen houden tijdens het slapen, nemen het kind dan in de draagdoek of geven het te drinken of een speentje zodat het in slaap kan vallen. Sommige ouders kiezen ervoor om het kind in de armen of in de wandelwagen in slaap te wiegen.
Niets is goed of fout. Fijn is als er voor het kind een regelmaat te herkennen is waardoor het ontspant en rustig is slaap kan vallen.

Ons avondritueel

SlapenBij ons gaan de kinderen als volgt de nacht in:

Na het avondeten gaan we direct naar boven naar de badkamer. Daar kleden de grote 2 jongens (4 en 5) zichzelf uit en brengen de vieze kleren naar de was en de nog schone kleren mogen op een tafeltje. Daarna wassen ze zichzelf en poetsen zich de tanden. Wij poetsen altijd nog even na. De jongens gaan naar de wc en trekken de pyjama’s aan die ik heb klaargelegd. Als alles gedaan is gaan ze zelf in hun bedje liggen met een boek om in te kijken.

Intussen heb ik onze jongste van 1 jaar ook klaar gemaakt voor het slapengaan. In de kamer brandt nog maar een klein lichtje en tijdens het omkleden en verschonen praat ik al zachter of zing.
Als onze dreumes klaar is bekijken we ons bijzondere lampje met een wisselende mooie kaart erin, doen het lampje uit en gaat hij zijn bedje in. Ik ga altijd naast het bed zitten met mijn hand op de borst van hem en zing twee slaapliedjes. Nog een kus en dan wacht ik bij hem tot hij in slaap valt.

Vervolgens ga ik naar de grote jongens, die slapen samen op een kamer. Heerlijk tegen mij aan gekropen lezen we dan nog samen een verhaal. Dan gaat het licht uit, zing ik een avondlied en zeg een spreuk. Daarna dek ik beide jongens nog fijn toe, verdeel kussen en vertel ze hoe dierbaar ze mij zijn. In een grote stoel op de kamer zing ik nog zachtjes een liedje en blijf bij ze tot ze slapen. Heerlijk om de adem langzamer te horen worden en een fijn moment voor mezelf om even tot rust ze komen.
Soms heb ik veel op de agenda, soms moet ik nog weg of liggen er nog huishoudelijke klusjes te wachten. Dan laat ik de deur open, zing en doe tegelijkertijd iets wat nodig is.

Gewoontes

Onze bedrituelen zijn gestoeld op de gewoontes die de kinderen vanaf de geboorte kennen. De kinderen zijn gewend aan hoe het bij ons gaat en daardoor werkt het (meestal). Ze zijn met de jaren steeds zelfstandiger geworden waardoor ze steeds meer zelf kunnen. Ze zijn zo trots als een koning als ik de kamer inloop en complimenteer hoe netjes ze in bed leggen.

Als baby mochten mijn kinderen aan de borst in slaap vallen en liet ik ze in bed of in de cosleeper liggen of ik legde ze voorzichtig in de box of wandelwagen. De wandelwagen vond ik ideaal omdat als de kleine toch even wakker werd, ik de wagen even kon wiebelen zodat de baby weer verder kon slapen.
Langzaam is dan door het weglaten van nachtvoedingen de gewoonte ontstaan dat het heerlijk is om al knuffelend in slaap te vallen. Mijn jongste zoon valt in slaap met een speentje en mij aan de rand van zijn bed. De oudste is nadat hij de eerste 3 maanden compleet op mijn borst heeft doorgebracht, een heerlijke zelfstandige slaper. De middelste vindt het lastig om los te laten en heeft daardoor de meeste begeleiding nodig. De beste hulp is dan om er even naast te gaan liggen.

En ja ook bij ons lopen de kinderen niet altijd braaf naar boven en soms zijn ze zo moe dat er gedoe komt om het verhaaltje dat om de een of andere kleuter-reden niet goed is. Soms moet ik streng zijn, soms afleidend en soms slim. Soms moet ik er langer bijblijven dan ik eigenlijk wil of moet ik vroeger naar bed omdat een kind ongelukkig is vanwege het alleen zijn of een droom. En ja dat hoort er voor mij gewoon bij.

Samenslapen

Samen slapenNog steeds komen onze jongens alle 3 wel eens in de nacht naar ons toe. Ik weer me daar niet tegen, dat frustreert alleen. We hebben inmiddels een 3 meter breed bed, dus ruimte genoeg! Ik snap dat ze niet altijd alleen willen slapen, dat wil ik zelf ook niet zo graag. Daarbij geniet ik ook zelf van hun nabijheid. Met 16 jaar willen ze vast niet meer zo gezellig komen knuffelen.
En stiekem haal ik in de nacht nog graag onze jongste telg bij ons in bed. Niets is zo heerlijk dan zo'n warm kruikje en een heerlijk kruintje om met mijn neus in te snuffelen 🙂 .

We profiteren allemaal van de ingesleten positieve gewoontes. De kinderen gaan ontspannen in bed, mijn man en ik hebben genoeg tijd samen en we komen toch grotendeels tegemoet aan de natuur van de kinderen om bij ons te kunnen zijn.

In de reacties hieronder heb ik onze liedjes en spreuk opgeschreven. Kijk ook op mijn YouTube kanaal als je liedjes wil leren kennen voor door de dag heen. Heb jij een mooi lied, een gedichtje, een spreuk of een fijne routine die werkt? Laat gerust een berichtje achter!

Liefs!

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Slapenstijd en getagd met , , , , , , , , , , .

7 reacties

 1. Wij zingen en zeggen voor het slapen gaan de volgende liedjes en spreuk.
  We zijn overigens niet lid van een gelovige gemeenschap, maar geloven dat deze teksten vertrouwen en bescherming geven.

  De dag is ten einde, het werk is gedaan
  Nu allen tevreden naar bed toegegaan
  En nu mogen jullie 3 gaan slapen want nu komt de nacht
  Een engel behoed jullie en houdt trouw de wacht.

  ‘s Avonds als ik slapen ga
  Volgen mij veertien engeltjes na
  Twee aan mijn hoofdeinde
  Twee aan mijn voeteneinde
  Twee aan mijn linkerzij
  Twee aan mijn rechterzij
  Twee die mij dekken
  Twee die mij strekken
  Twee die mij wijzen
  Naar ‘s hemels paradijzen

  Engel voor mij, zorg steeds voor mij
  Dag en nacht, vroeg en laat.
  Tot ik met u naar de hemel toe ga.
  Engel voor mij, zorg steeds voor mij.

  Wanneer wij ’s avonds slapen gaan,
  Wacht ons het sterrenland.
  De hemelpoort gaat open,
  En alle kind’ren lopen
  Langs manestralen naar hun ster,
  Die is dan niet meer ver.

 2. Pingback: Nee is nee! Of toch niet? | Bientjes Everyday Mommyday

 3. Pingback: 12 stappen naar ontspannen opvoeden | Bientjes Everyday Mommyday

 4. Pingback: Druk, drukker, drukst! 12 tips om stress de baas te zijn | Bientjes Everyday Mommyday

 5. Pingback: Waarom is inslapen zo moeilijk? | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *