Groen is de kleur van voorspoed

Je kunt er je ogen voor sluiten. Maar als je alles goed bekijkt, dan zijn we hard op weg om onze aarde onleefbaar te maken. In rap tempo verdwijnen oerbossen en koraalriffen. Insecten sterven uit en door bodemerosie verdwijnt kostbaar landbouwareaal. De oceanen verzuren en warmen op. Jaarlijks doden we 50 miljard dieren voor consumptie en de zeeën vissen we leeg.

Waarom moeten we de wereld redden?

We putten zo alle natuurlijke bronnen voor ons bestaan uit. De rijkdom van de aarde, in miljoenen jaren ontstaan, zijn wij nu in een paar decennia aan het verbrassen. We zijn met velen op de aarde en we willen teveel hebben.
De gevolgen zijn groot. Het lastige is alleen dat de effecten van wat we nu doen pas echt voelbaar zijn voor de volgende generatie(s). Daarom kijken we weg en voelen we ons niet verantwoordelijk.
Maar we zijn natuurlijk wèl verantwoordelijk voor de toekomst van onze kinderen!

Wie beschikt er over de macht om het tij te keren?
Multinationals zijn nog steeds teveel gefocust op winst op korte termijn. De aandeelhouders willen immers nu een goed rendement. De meeste politici denken voornamelijk vanuit verouderde economische dogma’s. Laten ze zich paaien door de grote bedrijven? Economische groei is de valkuil waar we allemaal in terecht dreigen te komen.

Hoe kunnen we de wereld redden?

Gelukkig zijn er steeds meer mensen met gezag die aandringen op een koerswijziging.
Zo pleit Kate Raworth voor nieuw economisch denken in haar boek Donuteconomie. We moeten volgens haar naar een samenleving die binnen het ecologisch draagvermogen van de aarde blijft en iedere aardebewoner een acceptabel bestaansminimum geeft.
Tim Jackson publiceerde zijn indrukwekkende boek Welvaart zonder groei, dat velen achter de oren deed krabben. De tijd is rijp om bakens te verzetten.

De grote lijnen zijn duidelijk, maar bewindslieden en directies zullen die moeten vertalen naar concrete maatregelen. Er zijn geen pasklare oplossingen. Maar wie gaat nu het voortouw nemen?
Wij zèlf kunnen als individuele burgers een stuk verantwoordelijkheid nemen!

Je kunt beginnen met je ogen te openen voor de impact van je eigen manier van leven. Babette Porcelijn ontwikkelende met hulp van velen een rekenmodel dat je hierbij kan helpen.
Kies je voor een groene leefstijl, dan ga je op zoek naar duurzame opties. Je draagt bij aan een beter milieu, je voorkomt een hoop dierenleed en je geeft mensen aan de andere kant van de aarde een beter perspectief op inkomen en ontwikkeling.

Wat je kunt doen?

 1. Kies biologische producten. Daarmee dring je het gebruik van kunstmest en pesticiden terug. Dat betekent het behoud van kostbare landbouwgrond en het overleven van insecten. 
 2. Kies voor fair tradeproducten. Daarmee vergroot je het inkomen en de ontwikkelingskansen van mensen in de derde wereld.
 3. Koop minder spullen. Denk even na voor je koopt: heb ik het echt nodig? Niet kopen scheelt grondstoffen, productie en transport, en troep in je huis. Je kunt soms veel voordeliger huren of lenen. Ontspullen is het devies!
 4. Weersta de verleiding om een nieuwe mobiel of laptop te kopen. Stel het moment uit. Bedenk dat de productie van consumentenelectronica veel giftige stoffen in het milieu brengt. 
 5. Reis met beleid: vlieg minder en reis minder alleen in de auto; kies vaker de fiets en het openbaar vervoer. Dat scheelt nare uitstoot en fijnstof in de lucht. Het is allemaal ook een stuk gezonder.
 6. Eet minder vlees en vis. Bevrijd je van het Carnisme. Dat is het geloof dat we van dieren moeten leven. Vlees is enorm milieubelastend en er zijn heerlijke alternatieven. Voorkom zo ook onnoemelijk veel dierenleed, want de vleesindustrie is ongekend wreed.
 7. Geef je afdankers een tweede leven, via een tweedehands- of kringloopwinkel. En kijk of je ook zelf baat hebt bij tweedehands spullen.
 8. Vermijd plastic afval, door zo min mogelijk plastic te kopen (ook de microplastics in cosmetica).
 9. Bespaar energie in huis. Isoleer je huis en verspil geen energie. Begin simpel met zuinig gedrag, radiatorfolie en het dichten van kieren. Grote maatregelen zijn vaak kostenneutraal te realiseren.
 10. Kies voor duurzame energie: plaats zonnepanelen en koop aandelen in windenergie. 
 11. Bewaar etensresten. Je kunt ze vaak een volgende dag nog gebruiken. 
 12. Scheid afval. Afval bestaat feitelijk niet, het zijn grondstoffen voor de nieuwe economie die zo veel mogelijk circulair zal zijn.
 13. Kies een goede bank voor je bankzaken. Er zijn nogal wat banken die dubieuze praktijken financieren. Neem daar resoluut afstand van.
 14. Zijn er verkiezingen, overweeg dan je stem te geven aan een groene partij.
 15. Volg berichten op www.groeneleefstijl.nl. Het is een groeiende bron van informatie die je op weg helpt.

Ik geloof niet in een paradijs op aarde, maar we kunnen wel ons best doen om de wereld na ons leven hier behoorlijk over te dragen aan onze kinderen en kleinkinderen.
En bedenk eens hoe mooi het zou zijn, in het post-fossiele-brandstof-tijdperk, als we schone lucht hebben, geen rampen met olietankers, schoon water en voldoende voeding voor alle mensen.
Wanneer we in staat zijn om de overconsumptie en vervuiling  terug te dringen, dan kan het leven voor alle aardebewoners een stuk beter zijn.

Peter Clignett

Graag stel ik jullie voor aan Peter Clignett. Hij is de eerste persoon die ik heb gevraagd om een gastblog te schrijven. Ik heb Peter niet zonder reden als eerste gevraagd, ik noem hem in mijn dagelijks leven namelijk Pap!
Mijn zeer dierbare vader hoopt op termijn met filmpjes en blogs van verschillende auteurs een bijdrage te leveren aan een betere wereld en een betere toekomst voor onze kinderen.

Deze week schrijft hij voor Everyday Mommyday een vlammend betoog voor een groene leefstijl.

Voor meer inspiratie ga je naar www.groeneleefstijl.nl of volg @groeneleefstijl op Instagram! Meer lezen over Peter Clignett kijk hier.

 

 

Geplaatst in Gastblog, Ouderschap algemeen en getagd met , , , , , , , , .

4 reacties

 1. Pingback: Everyday Mommyday en het sausje antroposfie | Bientjes Everyday Mommyday

 2. Pingback: De bosschool - een paradijs op aarde. | Everyday Mommyday

 3. Pingback: Kan het een beetje minder? - De vastentijd - | Everyday Mommyday

 4. Pingback: Kan het een beetje minder? - De vastentijd - | Waldorf Inspiration

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *