Halloween – Reformatie – Allerheiligen – Allerzielen

Halloween viert men op 31 oktober, net als de dag van de reformatie. Op 1 november is het Allerheiligen en Allerzielen is op 2 november. Maar wat zijn dat eigenlijk voor feesten en wat hebben ze met elkaar te maken?

Halloween pompoenenHalloween, Reformatiedag, Allerheiligen en Allerzielen

Halloween is een van oorsprong Keltisch feest. In de Keltische kalender is 1 november de eerste dag van het nieuwe jaar (Samhain). Op 31 oktober vierde men een soort oudejaarsavond om stil te staan dat de oogst binnen was gehaald en het zaadgoed klaar lag voor het nieuwe jaar.

Om hun dankbaarheid te tonen voor de oogst, die mede te danken was aan de gunst van de doden, gingen de Kelten naar de kerkhoven. Ze brachten offers in de vorm van de gaven van de oogst en versierden de graven met kaarsen. Tijdens de nevelige tijd rondom het begin van november is, zo voelden zij, de geestelijke wereld het dichts bij het aardse bestaan.

De naam Halloween komt van All Hallows Eve ofwel Allerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen op 1 november. Allerheiligen is een Katholieke feestdag waarbij men alle Heiligen en martelaren herdenkt.
Men geloofde erin dat op Allerheiligenavond de gestorven geesten terug zouden keren onder de levenden. Om boze geesten weg te jagen droegen de mensen maskers om hen af te schrikken.

2 november is het Allerzielen, een eveneens van oorsprong katholieke gedenkdag, waar men stil staat bij de overledenen. Dat stilstaan wint aan populariteit. Steeds meer, ook niet kerkelijke mensen zoeken een weg om een keer per jaar de gestorven zielen gezamenlijk te herdenken.

Tegelijkertijd met Halloween wordt in veel landen de Hervormings- of reformatiedag gevierd. De dag (1517) waarop Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de Katholieke Kerk publiceerde.

Trick or treat 

De oude Keltische tradities zijn met een grote groep Ierse emigranten in de Verenigde Staten terecht gekomen. Daar hebben die tradities weer een nieuwe vorm gekregen. Een vorm die vaak ook gebaseerd is op beelden uit Halloween films en series van de jaren '80 en '90. Dat beeld is steeds populairder geworden en is inmiddels uit de VS naar Europa overgewaaid.

Halloween is nu een feest waar kinderen zich verkleden, langs de deuren gaan en trick or treat! roepen. Daarmee word je voor de keuze gesteld om je te laten plagen of iets lekkers te geven. Huizen zijn versierd met pompoenen en lichtjes. Deze trick or treat traditie vindt zijn oorsprong bij arme Christenen die op Allerzielen langs de huizen gingen om te bedelen. Ze bedelden zielenbrood (brood met krenten) en beloofden te zullen bidden voor de gestorven zielen zodat zij bespaard zouden blijven voor het helse vagevuur.

Grotere kinderen en volwassenen vieren Halloweenfeesten, waarbij de nadruk op er griezelig uitzien steeds groter wordt. Waar in het dagelijks leven grote afstand wordt genomen van gruwelijkheden die via het nieuws de huiskamer binnenkomen, daar zoekt men toch 1 dag in het jaar de kans om alles zo eng en gruwelijk mogelijk te maken. De verbinding daarbij met onze gestorven dierbaren is niet meer terug te vinden.

Oude traditie of commercieel feest?

Met kaarsjes herdenken we onze gestorven dierbarenHalloween is voor mij een te vercommercialiseerd feest geworden. Het verband tussen enerzijds het stilstaan bij de oogst en het herdenken van dierbaren die overleden zijn en anderzijds alle gevierde gruwelijkheden die rondom dit feest opeens in sterk toenemende mate gevierd worden, vind ik ver te zoeken. Daarbij vind ik de beelden die wij normaal gesproken als gruwelijk betittelen niet passen als beeld voor kleine kinderen. Het verkleden van een kind met een zwaard door zijn hoofd is naar mijn mening meer om de volwassenen een plezier te doen, dan dat dat pedagogisch passend is.

Wij doen om die reden niet mee aan dit verkleedfeestje. Angst en gruwelijkheden blijven bij ons buiten de deur! Wij steken rond deze dagen een kaarsje aan en staan stil bij diegene die ons ontvallen zijn. Daarnaast verheugen wij ons op het mooie lichtjesfeest Sint Maarten.

Fijn feest!

Leestip: Past Halloween nog in deze tijd?

Geplaatst in De jaarfeesten, Herfstfeesten en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *