Het ideale kraamcadeau

Het beste kraamcadeauWie kent dat niet? Iemand in je omgeving heeft een baby gekregen en je mag op kraambezoek komen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat neem je mee?

Ouders van een eerste kind hebben vast nog niet zo heel veel in huis. Tenzij de ouders natuurlijk van familie of vrienden de hele babyuitzet hebben mogen overnemen.
De ouders met al meerdere kinderen, hebben waarschijnlijk al veel meer in huis. Dus wat is nu wijsheid?

Je staat voor de babyspeelgoedjes en je neust wat in de rekken met die allerschattigste minikleertjes. Zouden de ouders nog een leuk truitje in maat 50 kunnen gebruiken? Is die leuke plastic bijtring niet ideaal voor een baby die tanden krijgt? Of een knuffel! Knuffelbeesten kan een kind nooit genoeg krijgen.

Te veel!

Met drie kinderen, kan je me geloven, heb ik een hele hoop cadeautjes gekregen. Allemaal met liefde gegeven en heel dankbaar ontvangen. MAAR helaas zijn niet alle cadeautjes in gebruik genomen. Waarom? Met drie jongens heb je op een gegeven moment best een flinke uitzet aan babykleren, babyspeelgoed en babyknuffels. Helaas waren cadeautjes soms dubbel, soms te klein, soms niet zo passend bij mijn opvoed-idealen en soms gewoon echt overbodig in ons al zo overvloedig gevulde huis.

Wat te doen?

Ik ben intussen zover dat ik altijd vraag waar ik de baby mee blij kan maken. Ouders die nog niet zoveel hebben, geven behoorlijk algemene antwoorden maar wel een goede richting en ouders die al veel hebben, zijn dan in de gelegenheid wat gedetailleerdere wensen aan te geven.
Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Want dan weet je of iemand van plastic speelgoed houdt, vanaf welke maat kleertjes (van een bepaalde herkomst) nog gewenst zijn en of er misschien iets gespaard wordt waar jij aan kan bijdragen.

Het grootste cadeau voor ouders met een pasgeboren baby, is het aandragen van hulp. Zal ik een paar dagen eten aan de deur voorbij brengen? Zal ik een paar dagen de grote kinderen halen van school? Zal ik boodschappen voor jullie meenemen? Vindt de grote broer of zus het misschien gezellig een nachtje bij ons te logeren?
Probeer vage beloftes te voorkomen, maar bied daarentegen concrete hulp aan. Jonge ouders zullen dankbaar zijn voor een extra helpende hand!

En nu een lijstje van gewaardeerde cadeaus:

 • Gepersonaliseerde cadeaus zijn altijd leuk. Denk daarbij aan een bestekset, een handdoek, een kledingstuk, een popje of knuffel. Tegenwoordig hebben ze ook gepersonaliseerde boeken. En nog veel meer als je even op internet gaat neuzen. Maar ook daar moet je oppassen want bij kind 3, hadden wij opeens 3 boeken over zijn naam. Gelukkig wel allemaal verschillende :).
 • Zelfgemaakte cadeaus kan ik heel erg waarderen omdat ik het gebaar zo lief en betrokken vind. Toch moet je oppassen, want er zijn genoeg mensen die niet weten hoeveel werk erin zit of je geknutsel niet kunnen waarderen. Stel je voor dat je een week aan een truitje hebt zitten breien en de ouders vinden het helemaal niet mooi!
  Maar als ouders het waarderen, wat mij betreft een top cadeau.
 • Cadeautjes voor eigenlijk iets oudere kinderen doen het bij mij ook altijd goed. Al kan de kleine er nog niet mee spelen, ze zullen er op termijn meer aan hebben.
 • Boeken. Mooie prentenboeken van uitgevers zoals Christofoor, De Vier Windstreken en Lemniscaat zouden bij mij altijd in goede aarde vallen. Het is wel verstandig om van te voren even te checken of de ouders het boek niet al hebben.
 • Als je weet van wat voor een soort merk ouders houden, vind ik verzorgingsmiddelen ook altijd een prima cadeautje. Denk dan bijvoorbeeld aan babycreme of babyolie.
 • Een cadeaubon kan af en toe ook uitkomst bieden. Het klinkt niet als het meest persoonlijke cadeau, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me er meestal heel erg over verheugd heb.
 • Vraag aan de ouders of ze misschien een grote wens hebben. Misschien verheugen ze zich over een grote Grimms regenboog, een draagzak of een mooi winterpak en is het mogelijk deze wens samen met anderen in vervulling te kunnen laten gaan.

Een lijstje met niet zo ideale cadeaus:

 • Af te raden zijn kleertjes in de allerkleinste maatjes (50 en 56). Vaak hebben de ouders zelf al iets leuks in huis en daarnaast draagt de baby het maar zo kort dat veel ongebruikt in de kast blijft liggen.
 • Ook niet ideaal is het om babyspeelgoed te geven. Een baby heeft het eerste levensjaar twee speelgoedjes nodig en verder speelt het het liefste met pollepels en bakjes uit de keuken. Flesjes gevuld met rijst, water, pasta, zand enz. zijn super interessant. De nieuw gekregen, peperdure, exotische rammelaar vliegt zo uit de box op de grond.

Ideale magneetbalAls overweging voor ouders heb ik nog om een online verlanglijstje te maken. Het is onpersoonlijk en voelt iets te dwingend aan. En toch is het vaak voor gever en ontvanger een prettig hulpmiddel. Veel mensen hebben het druk en het is dan prettig toch iets te kunnen kopen waarvan je zeker weet dat de baby en de ouders er blij mee zullen zijn.

En last but not least: Vergeet niet iets voor de ouders mee te nemen! Misschien een concreet aanbod voor hulp? Voor de dappere en stoere moeder een bloem, een tijdschrift een creme of een mooie sjaal. En een schouderklopje voor de nieuwbakken vader en wat druivensuiker voor extra energie.

Heb jij nog het ideale cadeau gegeven of gekregen en het staat hier niet bij? Laat het me weten, leuk!

Veel plezier & liefs!

Meer lezen over kraamkwaaltjes klik hier! Tips voor kraambezoek vind je hier.

Geplaatst in Zwangerschap en geboorte en getagd met , , , , , , .

3 reacties

 1. Pingback: Kraambezoek regels | Bientjes Everyday Mommyday

 2. Ik kreeg nu voor mijn babyshower (eigenlijk een prenataal babyfeest) van een groep vriendinnen een groot gezamenlijk cadeau dat ik zelf een keer noemde tegen 1 van die vriendinnen. Niet om te willen krijgen, maar omdat ik het gezien had en er heel blij van werd: “Ooohhh, ik ga die nieuwe merinowollen runners van Giesswein ooit kopen!!” Kwijl-kwijl, deed ik, terwijl ik haar een filmpje liet zien. Op haar initiatief kocht ze die dus met een hele groep samen, en daar ben ik zooooo blij mee!!

 3. Pingback: Geboorteverhalen - een levensvoorspeller? | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *