Jaarfeestenellende of jaarfeestenluxe?

AdventskransMet enige regelmaat krijg ik te maken met vragen over waarom ik het hele jaar door seizoensgebonden feesten vier. Sommige mensen zijn van mening dat al die jaarfeesten maar zweverig, sektarisch of kerkelijk gedoe is. Ik zie dat anders, ik zal uitleggen waarom.

Ik hou van feestjes vieren; ik dans graag op de tafel, maar vier ook graag jaarfeesten met mijn familie, vrienden of op school. Sommige feesten zijn daarbij uitbundig en groots, andere sfeervol en klein.
De meeste jaarfeesten die standaard gevierd worden zijn bijvoorbeeld Sinterklaaas, Kerst, Carnaval en Pasen; die heten normaal. Ik vier graag meer feesten zoals Sint Maarten, Advent en Sint Jan. Niks geks aan als je het mij vraagt omdat ze een zelfde achtergrond hebben als de ‘normale’ feesten.
Wij zijn niet kerkelijk, maar gebruiken onze Europees Christelijke en heidense oorsprong als basis voor een feestelijk ritme in het jaar. Wat mij betreft mogen daar uit de huidige culturele mix waarin wij leven ook andere feesten bijkomen of zich vermengen.

Verbondenheid met de tijd en de natuur

Kinderen zijn er als eerste bij als er ergens een feestje wordt gevierd. Kinderen gedijen goed op een vast ritme en vaste rituelen. Het voordeel van als die jaarfeesten is dat er een grote verbondenheid ontstaat met het ritme van het jaar. Het verloop van de seizoenen is daardoor veel overzichtelijker voor kinderen en het voelt voor hen fijn als ze er door de feesten meer grip hebben op wanneer iets is in het jaar.

Naast de grip op de tijd, hebben kinderen door het vieren van de seizoensgebonden feesten ook een grotere verbondenheid met de natuur. Die bewustere houding ten opzichte van de natuur is mijn inziens niet alleen fijn, maar ook heel passend bij de kindertijd, een goede stimulans om naar buiten te gaan en last but not least: actueel brood nodig!

Achtergronden

Ik vind het leuk om te onderzoeken wat de achtergrond is van feesten, waarom we bepaalde tradities hebben en waar bepaalde symbolen naar verwijzen. Door dat zo gedetailleerd op te schrijven in mijn blogs klinkt dat voor sommige mensen extreem heilig of zelfs sektarisch.
Dat is wel grappig, want bij de mainstream feesten doet iedereen net zo hard mee. Hang jij ook kerstballen in de kerstboom? Wist je dat die o.a. symbool staan voor de appels uit de paradijselijke boom van Adam en Eva?

De vaag is dus misschien:
1. hoe veel hou je van feesten
2. hoe leuk vind je het rondom die feesten bepaalde tradities en rituelen te hebben en
3. hoe wil je de tradities en rituelen vorm geven?

In de praktijk

VerjaardagstaartWij zijn van de afdeling: vaak feest! En bij elk feest hebben we rituelen die daarbij voor ons passen. Bij een verjaardag vertel ik bij het ontsteken van elke kaars op de taart een minianekdote van dat levensjaar, in de adventstijd kijken we week voor week verwachtingsvol uit naar de komst van het nieuwe licht waarin de dagen langzaam weer langer zullen worden en het kerstkind geboren wordt en met oud en nieuw nemen we een duik in het water om ons vrij te maken van oude lasten en fris het nieuwe jaar in te gaan.

Wij kiezen met onze kleine kinderen daarbij regelmatig voor een familiaire, kleine vorm zonder teveel bling bling. Met dat laatste onderscheiden we ons misschien het meest van de huidige more is more trend. 1 cadeautje per kind, a capella zang, kerstkoekjes bakken voor onze dierbaren en een voorgelezen verhaal bij de kerstboom verlicht met echte kaarsen is tegenwoordig een echt ouderwets kerstfeest. Maar wij houden ervan.

Voor ons dus pure luxe die feesten!

Zie jij die feesten meer als ellende of als een luxe?
Vrijheid, blijheid! Dus doe vooral dat waarbij jij je goed voelt ?.

 

Ps. En oja, vandaag is het Sint Lucia! Bij gebrek aan een dochter (en aan tijd, want dat kosten al die feesten wel), vandaag helaas geen bijzonder wakker worden met saffraanbroodjes. Wellicht wil volgend een van mijn 3 zoons met een kaarsenkroon door het huis! Volgend jaar een uitgebreide blog over Sint Lucia, dit jaar alleen een paar impressies hier.

Geplaatst in De jaarfeesten, Elke dag een mamadag en getagd met , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *