Kan het een beetje minder? – De vastentijd –

Jheronimus Bosch, De Zeven Hoofdzonden, Eind 15e eeuw. Museo del Prado, Madrid.

Deze tijd van het jaar is het uitstekende moment om eens onverzadigbare gewoontes onder de loep te nemen. We groeien hier in Nederland op in weldaad en kennen eigenlijk niet zo goed schaarste. Zijn we nog in staat die veelheid te waarderen en kunnen we nog zonder? Vasten of diëten wordt natuurlijk meteen in verbinding gebracht met het geconditioneerde ideaalbeeld om dun te zijn. Maar diëten kan je op veel meer gebieden!

Een plekje in de hemel

De vastentijd zoals het oorspronkelijk bedacht was door de Katholieke kerk, was een vorm van boetedoening. Door de 40 dagen voor Pasen vlees en eieren te laten staan, zou je de mogelijkheid vergroten een plekje in de hemel te krijgen.

Tegenwoordig zou je het vasten ook in een andere vorm kunnen gieten. Slechts weinigen onder ons zijn nog zo aan de kerk verbonden dat ze om de goodwill van God willen minderen.

Uit oude heidense tradities werd deze tijd van het jaar ook gebruikt als zuiveringstijd. Naast de grote voorjaarsschoonmaak kan je dus ook je eigen lichaam of je eigen gedragingen reinigen. Denk daarbij naast het laten staan van bepaald voedsel en bepaalde (alcoholische) dranken, aan smartphone gebruik, beeldschermtijd, shoppen, autogebruik of luiheid. Het is daarmee een tijd van inkeer en bezinning.

Met vasten bereik je behalve een lichamelijke-, psychische- of geestelijke reiniging ook een ander doel. Het is een vorm van zelfliefde, een respectvollere omgang met je medemens of het milieu en voor wie daarin gelooft, een mogelijkheid dichterbij spiritualiteit of een hogere macht te komen.

40 dagen vasten

De kerkelijke vastenperiode begint na carnaval op Aswoensdag, 46 dagen voor pasen. Dit jaar begint de vastentijd op woensdag 6 maart. De datum is verbonden aan Pasen. Paaszondag valt op de eerste zondag na de eerste vollemaan na het begin van de lente. De vastentijd duurt 40 dagen, de 6 zondagen die daarbinnen vallen zijn daarvan uitgezonderd. Aswoensdag heeft zijn naam te danken aan het feit dat mensen op die dag in de kerk een askruisje op hun voorhoofd kregen getekend. De as herinnert mensen eraan dat ze vergankelijk zijn en altijd tot stof zullen wederkeren.

Vastentijd met kinderen

Vasten doe je natuurlijk niet zomaar met kinderen. Als je het wel leuk of goed vindt om de vastentijd is een mooi bewust jasje te stoppen, dan zou in de weken voor Pasen, de dagen van de week mooie thema's kunnen geven. (Ook fijn voor volwassenen trouwens!)

Maandag: Lief zijn voor mensen - Hoe kan je iemand blij maken?
Dinsdag: Lief zijn voor dieren - Hoe kan je dieren iets goeds doen?
Woensdag: Lief zijn voor de natuur - Hoe kan je de natuur iets goeds doen?
Donderdag: Lief zijn voor je huis - Wat kan ik doen om ons huis of de kamer fijner te maken?
Vrijdag: Lief zijn voor jezelf - Waar word ik blij van?
Zaterdag: Iets moois maken, samen lezen en samen zingen.

Zondag telt niet mee in de vastenperiode.
Je kan met kinderen prima samen plannetjes maken wat je allemaal zou kunnen doen. Dat hoeft niet groot natuurlijk. Denk aan: plantjes water geven, schoonmaken, iets lekkers eten, iets moois maken voor iemand, geen vlees eten, een wandeling maken, speelgoed uitzoeken, sterren kijken, badderen, iets weggeven, zaadjes planten, iemand bellen, iemand voor laten gaan, vogelvoer ophangen, enz.. Geef kinderen de kans om kinderlijke ideeën te hebben. Zeker weten wat het een bijzondere periode gaat worden!

Mijn vastentijd

Ook ik ga me dit jaar eens bewust bezig houden met de vastentijd ondanks dat ik ongeveer alles behalve katholiek ben. Daarmee wil ik dus geen verantwoording afleggen tegenover iemand anders, slechts tegenover mezelf. Ben ik in staat gewoontes onder de loep te nemen? Als uitgangspunt wil ik daarvoor de héél katholieke hoofdzonden en de deugden nemen:

De hoofdzonden:

 1. Superbia - hoogmoed/ijdelheid
 2. Avaritia - hebzucht
 3. Luxuria - lust
 4. Invidia - afgunst
 5. Gula - onmatigheid/vraatzucht
 6. Ira - woede
 7. Acedia - luiheid
De deugden:
 1. Prudentia - verstandigheid/wijsheid
 2. Iustitia - rechtvaardigheid
 3. Temperantia - zelfbeheersing
 4. Fortitudo - moed
 5. Fides - moed
 6. Spes - hoop
 7. Caritas - naastenliefde

Ik begin deze week met de eerste zonde en de eerste deugd, a.s. zondag ga ik naar de tweede en vanaf dan ga ik elke zondag een stapje verder. Op sommige gebieden vind ik dat ik al best slaag, op andere gebieden zou ik me nog willen ontwikkelen. Vraatzucht is een zwak punt bij mij, dat gaat een zware week worden 😉

Ik vind het leven een feest en het is extra feestelijk als ik bewust geniet van het leven en het leven zinvol inricht. Door mee te doen aan dit soort tradities, leef ik bewust en dat voelt goed.

Hebben jullie voornemens om de vastentijd eens in een modern jasje te gieten? Zin om mee te doen?

Geplaatst in De jaarfeesten, Elke dag een mamadag, Lentefeesten en getagd met , , , , , , , , , .

2 reacties

 1. Pingback: Jaarfeestenoverzicht (voor de vrijeschool) | Everyday Mommyday

 2. Pingback: Pasen en het nieuwe leven | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *