Kerstmis en de geboorte van het licht.

Oberufer KerstspelNa de vier weken durende adventstijd begint dan op 24 december eindelijk kerstmis. Het grote lichtfeest in de meest donkere tijd van het jaar. Kerstmis is een feest voor gelovigen en niet gelovigen; kerstmis is een feest van samenhorigheid, reflectie en de komst van het nieuwe licht.

Geboorte van Jezus van Nazareth

Kerst is het feest ter ere van de geboorte van Jezus. Jezus, de zoon van God, werd geboren in Bethlehem in een stal. 30 jaar later werd hij gedoopt en kreeg de naam Christus. Hij staat aan de wieg van het Christendom en stierf op 33 jarige leeftijd. De meeste jaarfeesten die wij in West-Europa vieren zijn Christelijke feesten, vermengt met tradities buiten het Christendom om.

Joelfeesten

De oorsprong van het kerstfeest zoals wij dat nu vieren, gaat nog verder terug. De Germanen vierden rond 21 december midwinter- of joelfeesten (Yule) ter ere van de winterzonnewende. Zij gebruikten de spar als vruchtbaarheidsteken en vierden zo de wedergeboorte van het licht. Later adapteerde de kerk de kerstboom als symbool voor de geboorte van het Christuskind.

Santa Claus

De kerstmanDe kerstman komt voort uit de Nicolaastraditie. Emigranten die naar Amerika vertrokken namen de kindervriend met rode mantel, baard en cadeautjes mee. Door de huidige zegevierende, materialistische insteek van ons mensen en het uitstekende reclamewerk van CocaCola is de kerstman veranderd tot de geliefde Santa Claus die hij nu is. Hoewel in sommige landen of streken andere heiligen de cadeautjes brengen (Nicolaas in Nederland, Sint Lucia in Italië, het Christuskind in Duitsland of de heilige drie koningen in Spanje), wint de commerciële Santa steeds meer aan populariteit. Op steeds meer plekken is Santa Claus met zijn arrenslee getrokken door rendieren de grote kindervriend met zakken vol cadeaus. De kerstman woont op de Noordpool, alwaar hij wordt geholpen door elfen.

12 heilige nachten

De viering van de zonnewende en kerst is meteen het begin van de 12 heilige nachten. Gedurende die tijd leggen we even het werk stil en is het tijd om op het afgelopen jaar te reflecteren. Wat ging er goed? Wat was moeilijk? Wat willen we meenemen naar het nieuwe jaar? Een mooie traditie is om de plannen op te schrijven en terug te kijken tijdens de volgende kerst. Ook zouden de dromen tijdens deze 12 heilige nachten van belang zijn en is het interessant om elke morgen de dromen op te schrijven. De dromen zouden verwijzen naar dat wat verwerkt moest worden in het afgelopen jaar of geven een voorspelling op het nieuwe komende jaar.

Om het huis en de mens te reinigen en boze geesten te verjagen, brandt men wierook of salie. Om die reden noemde met de 12 nachten ook wel (wier)rook nachten. Het Duitse woord voor kerstmis is Weihnachten, wat verwijst naar de heilige nachten van rond de geboorte van Jezus (weihen = heilig), maar men zegt dat er ook de verbinding is met het wierook (Weihrauch).

Symbolen

Kerstboom versierenZoals elk feest, is ook het kerstfeest een feest waar veel symbolen terug te vinden zijn. De kerstboom is tegenwoordig vooral mooi als decoratie, waarbij voor ons de geur van dennengroen in huis, de geur van kerstmis is. Voor de Christenen echter, is de boom ook een verwijzing naar de boom van goed en kwaad uit het paradijs. De kerstballen die wij erin hangen zijn het beeld van de verboden appels die Adam en Eva van God niet mochten eten, maar toch aten en daardoor uit het paradijs werden verdreven. De piek of ster boven in de boom verwijst naar de heldere ster die boven de stal in Bethlehem stond.

Is het je ook wel eens opgevallen dat in veel kerstdecoratie rode met witte stippen paddenstoelen worden gestoken? Dat is een oud Scandinavische traditie. De paddenstoelen groeien het liefst onder dennen, berken en sparren. Rendieren schijnen dol te zijn op deze vliegenzwammen. De kerstman aldaar at deze paddestoelen zelf of dronk de urine van rendieren. Omdat de paddestoelen een hallucinerende werking hebben, kon de kerstman verbinding maken met hogere werelden.

De beste wensen

De boodschap die het kerstfeest ons brengt, is het terugkeren naar de kern, het zorgdragen voor anderen en vrede voor iedereen! Ik denk met kerst aan de mensen die niet gelukkig of eenzaam zijn. Laten we ook die mensen niet vergeten; stuur een lief bericht, maak een extra plekje vrij aan tafel of breng een kort bezoekje met heerlijke koekjes.

Ik wens iedereen een vrolijk kerstfeest! Met heerlijk eten, gezelligheid, fijne presentjes, bezinning en veel licht voor het nieuwe zonnejaar.

Meer inspiratie en liedjes?

Koekjes bakkenVoor andere jaarfeesten klik hier.
Wil je meer lezen over hoe je een jaartafel kan maken, kijk hier.

Onder dit artikel zie je een paar linkjes naar YouTube. Ik zing (nu nog heel provisorisch met telefoon, 1 stem en de jaartafel) kerstliedjes zodat jullie bij interesse mee kunnen zingen en ze zo kunnen leren. Succes!

Bij Waldorf Bientje vind je inspiratie voor de jaartafel. Kijk op Facebook of Instagram. Volg ook mijn Pinterest account voor mooi beeldmateriaal.

Kersttradities

Zoals jullie weten houden we erg van het vieren van de seizoensgebonden feesten en fijne rituelen en tradities die daarbij horen.
De Christelijke viering van kerst is voor ons een geschiedkundig gegeven. Wij vieren het nieuwe leven, de geboorte van een gezin en het keerpunt in het jaar waar het eindelijk weer lichter wordt. Het oude kerstverhaal is daarbij een prachtig beeld.

Onze tradities en tips op een rijtje.

 1. Ter voorbereiding van het kerstfeest vieren we advent. Voor onze adventskalender deluxe en andere inspiratie, kijk hier.
 2. Om kerststress te voorkomen heb ik al jaren een vast schema van wanneer we wat organiseren. Omdat kerst ook een tijd is van bezinning, uitrusten en reflecteren vind ik het fijn als alles op tijd georganiseerd is, dat schema helpt!
 3. Wij versieren de kerstboom pas in de ochtend van kerstavond. Maar de boom staat wel al langer binnen mét de lichtjes erin.
 4. Elk jaar mag elk kind een mooie kerstbal in de winkel uitzoeken, zodat we zo langzaam onze standaard
  goud/rode boom veranderen in een kleurrijke familieboom met de meest gekke, leuke en mooie ballen.
  Als ze willen mogen de kerstballen later mee op kamers😉😍.
 5. We bakken elk jaar honderden koekjes en bezorgen die de dagen voor Kerstmis met een persoonlijke kerstgroet bij onze dierbaren vrienden in Oldenburg. Den Haag en Hamburg zijn helaas wat ver weg voor een minibezoekje.

24 december is onze familiedag. Ons programma:

- Kerstboom optuigen
- Wandelen
- Kijken naar het kerstspel
- Feest, want er zijn fijne cadeautjes onder de kerstboom
- Pannenkoeken met poedersuiker sterren en chocoladefondue eten,
- In pyjama een kerstverhaal lezen bij de kerstboom,
- Kerstliedjes zingen
- Op een reuze matras met de hele familie slapen onder de kerstboom.

De eerste en tweede kerstdag verlopen traditioneel met wandelen, spelen met het nieuwe speelgoed en gezelligheid en etentjes bij de families. Voor ons betekent dat ook veel reizen maar ook groot feest.

Wat zijn jullie leukste tradities tijdens de kerst? Laat een berichtje achter onderaan dit bericht (onder alle liedjes, dus even scrollen 🙂 ).

Oberufer Kerstspel

Engel uit het Oberufer KerstspelKerstmis kan pas echt beginnen na het kerstspel. Dit jaar had ik dubbel geluk.

Eerst mochten mijn twee lieve kleuters de herders spelen in het kerstspelletje van onze o zo fijne Waldkindergarten (buitenschool). Zo hartverwarmend mooi hoe 15 dik ingepakte kinderen in winter/modderkleding onder de liefdevolle begeleiding van hun Erzieher, vol overgave zingen en spelen. Daar kan je als moeder niet anders dan trots een traantje wegpinken 😍!

En vandaag waren we getuige van een heel bijzonder kerstspel. Voor het eerst na talloze spelen, zag ik het spel in het oud Duits in een koeienstal. Dit keer geen engel op euritmieschoentjes, maar stiekem onder de zijden jurken een mooi paar sneakers! Een prachtig spel onder begeleiding van het zachte gestommel van de koeien. En na afloop een sfeervol verlicht pad met tientallen kaarsjes, onder de heldere schijn van de volle maan.

Ik zit helemaal in de perfecte stemming, laat het kerstfeest maar komen!

Geplaatst in De jaarfeesten, Elke dag een mamadag, Winterfeesten en getagd met , , , , , .

5 reacties

 1. Pingback: 12 heilige nachten | Everyday Mommyday

 2. Pingback: De heilige Driekoningen | Everyday Mommyday

 3. Pingback: De meest gestelde vragen over de Vrijeschool | Everyday Mommyday

 4. Pingback: Jaarfeestenoverzicht (voor de vrijeschool) | Everyday Mommyday

 5. Pingback: Pasen en het nieuwe leven | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *