Kinderfeestje – back to basic en duurzaam

Verjaardagstaart voor een kinderfeestje

Verjaardagspartijtjes zijn de leukste evenementen in het jaar. Tenminste voor de kinderen. Niet alle ouders tellen de dagen af tot het zover is en voor sommigen is het gewoon pure stress. Nergens voor nodig wat mij betreft! Daarom deel ik graag ons, al meerdere jaren lange, succes recept voor kinderen tot zeker een jaar of 7.

Rituelen worden nooit saai

Terwijl de meeste ouders, uit angst voor de mening van hun kinderen of de blikken van andere ouders de partijtjes steeds grootser en professioneler aanpakken, ben ik een grote voorstander van 'back to basic'. Lekker simpel, beetje duurzaam, niet te duur en toch gezellig en feestelijk.

Een kinderfeest is voor kleuters zo spannend en zo leuk dat het uitnodigen van kinderen, taart en cadeautjes al voldoende is voor spektakel en stralende ogen. Wij hebben inmiddels een standaard afloop van het feest, het enige wat veranderd is het thema en de moeilijkheidsgraad van de spelletjes. Onze kinderfeestjes zijn rituelen geworden waar de kinderen naar uitkijken  En wat een geluk, kleuters houden van rituelen en daarom wordt het nooit saai!

Het recept voor een geslaagd kinderfeestje:

Verjaarspartijtje organiserenDe uitnodigen worden 3 weken van te voren uitgedeeld. We maken ze meestal zelf met inspiratie van Pinterest. Houd het simpel hoor, anders krijgen andere ouders stress dat ze ook kunstwerken moet fabriceren! De kinderen mogen zoveel kinderen uitnodigen als er kaarsjes op de taart staan.

Hier een tijdsindeling, uitleg volgt onderaan:

15.00 uur: Aankomst kinderen
15.15 uur: Zingen en samen aan een mooi gedekte tafel taart eten
15.30 uur: Een spelletjes voor de cadeautjes.
15.50 uur: Activiteit of spelletje
16.30 uur: Speurtocht
17.15 uur: Vrij spelen
17.45 uur: Nog even iets eten
18.00 uur: Ophaal tijd

Uitnodigingen

Laat je kind ballonnen knippen uit gekleurd papier, schrijf op de voorkant de naam en op de achterkant de uitnodiging. Niet er een lintje aan, misschien nog een stickertje erop: klaar!
Of koop blanco kaarten en maak een handafdruk met het aantal vingers als het kind oud is geworden. Op de achterkant de uitnodiging en klaar. Kopen kan je dit soort kaarten natuurlijk ook, maar zelf maken is leuker: hier nog wat ideeën.

Minder feestelijk, maar wel heel duurzaam is ook gewoon een berichtje te sturen. Laat je kind voor de aardigheid op verzenden drukken 😊.

Spelletje voor de cadeautjes

Flesje draaien:
De kinderen zitten in een kring en de jarige draait een flesje in de kring. Het kind waarnaar de flessenopening wijst mag het cadeautje geven en nadat het is uitgepakt de fles draaien voor het volgende kind. Enz.

Deze (ouderwetse) spellen vallen altijd in de smaak

1. Pannetje tik
Een kind krijgt een blinddoek om en een pollepel in de hand. Een 2e kind mag ergens in de kamer een pan onderste boven neerzetten met iets lekkers eronder. Een 3de kind draait het geblinddoekte kind 3x. Daarna mag het geblinddoekte kind op de knieën met de pollepel kloppend zoeken naar de pan. Is de pan gevonden dan is het lekkers de beloning.

2. Blikken gooien
Maak een mooie stapel van 6 blikken en laat elk kind vanaf een bepaalde streep 3 keer met een (zachte) bal gooien.

3. Hindernisbaan
Maak in huis of door de tuin een baan met dingen waar ze overheen moeten lopen, onderdoor moeten kruipen, in moeten springen, omhoog moeten klimmen, stukje moeten fietsen, achteruit moeten lopen, hinkelen in slalom, springtouwen, enz..

4. Edelsteentjes zeven
Verstop kleine edelsteentje in een zandbak en laat de kinderen met een zeefje op zoek gaan.

5. Eierlopen
Leg een (gekookt) ei op een lepel een laat elk kind een klein parcours lopen. Het gaat hierbij niet om snelheid maar om zorgvuldigheid.

6. Koekhappen

7. Kringsspelen zoals zakdoekje leggen

8. Spijkerpoepen

9. Cakejes versieren met slagroom, een parapluutje en lekkers.

Knutselen

Een leuke knutsel maken valt vaak ook goed in de smaak. Pinterest biedt daar ook een heleboel inspiratie. Maar je kan denken aan het versieren van een houten schattendoosje, het schuren van speksteen, een masker of kroon maken van karton of het beschilderen van een jute tasje.

Speurtocht

SpeurtochtEen speurtocht begint leuk als je een klein verhaaltje verteld over iets wat kwijt is geraakt of dat iemand iets heeft verstopt, waardoor de kinderen moeten helpen zoeken. Plan het einddoel waar de schat begraven/verstopt wordt en deel de weg ernaar toe in zoveel stukken als het kind oud is geworden. Wordt je kind 6 dan komen er onderweg 6 opdrachten. Onderweg hang je lintjes op of iets anders wat goed te herkennen is.

Voorbeelden van opdrachten:
1. Iedereen een hand geven en hallo zeggen,
2. 6x zo hoog springen als je kan.
3. 6 grote stappen achteruit zetten.
4. Happy birthday zingen
5. 6x hinkelen
6. Naar het volgende lintje op je tenen sluipen.

In de schatkist stop ik altijd kleine papieren zakjes met iets lekkers en iets leuks om mee te nemen. Denk aan een mooi kleurenpotlood, een miniboekje, edelsteentjes, een papieren vliegtuigje, knikkers of een zakje met zaadjes om te planten.

Duurzaam kinderfeestje

Mocht je in liefde voor de natuur nog een duurzaam feestje willen organiseren, denk dan aan het volgende:

Gebruik vlaggetjes gemaakt van stof, dek de tafel met een wasbaar tafelkleed, gebruik bloemen als versiering, stuur een digitale uitnodiging, gebruik wasbare bekers en bordjes, bak cupcakes in een cupcake vorm, koop je producten bij een 'goede' winkel, pak de cadeautjes in met mooie stofjes en geef aan dat cadeautjes ook tweedehands mogen zijn. Onze kinderen zijn ook altijd reuzeblij met een actie-cadeau zoals bijvoorbeeld samen ijs eten of een middag naar de grote speeltuin.
Voor verdere tips, verwijs ik graag naar deze blog.

Bedenk dat kinderen in deze leeftijd het liefst zoveel mogelijk willen spelen, spelen, spelen en het liefst buiten. Geen zorgen dus, het wordt sowieso een fijn feest. Heel veel plezier en ik hoor graag hoe het is geweest!

 

GIVEAWAY

Grote giveaway winactie!Ter gelegenheid van het 1 jarig bestaan van Everyday Mommyday en Waldorf Inspiration wil ik alle mensen die mij volgen of mij een warm hart toe dragen, graag bedanken met een geweldige pakket vol cadeautjes!

1. Precies op tijd voor Pinksteren, het prachtige boek Het hele jaarfeesten lente/zomer van Daan en Lisa van Uitgeverij Christofoor

2. Een sfeervol, houten kaartenlampje voor op de jaartafel of als nachtlampje van Atelier De Noest

3. Een heel jaar Seizoener: 4x dit prachtige tijdschrift voor uren leesplezier.

4. Een waardebon van 24 euro bij Eerlijk voelt Heerlijk, dé online shop voor mooie en eerlijke kinderkleding.

5. Onmisbaar in huis: de houten regenboog van Grimms

6. Een zeer stijlvol familieportret door Atelier Strella twv 250€ bij een week vakantie in het romantische boeren vakantieappartement La Strella

7. Een zó lief schortje voor een vlijtig bakkertje van Uitslovertjes.

8. En van mij persoonlijk nog een beschermengel met (vervangbaar) maantje in de hand voor bij het kinderbed of op de jaartafel.

Dit prachtige pakket ter waarde van 500€ kan ook jij, als zeer gewaardeerde emailvolger van mijn website winnen. Stuur je me even een kort berichtje naar info@waldorfinspiration.com als je mee wil doen? Extra gewaardeerd wordt het als je zo veel mogelijk mensen wil vertellen over je, hopelijk positieve ervaringen met mijn blogs 🙂

Deze actie loopt tot Hemelvaartsdag. Daarna maak ik zo snel mogelijk de winnaar bekend. Wees erbij!

Geplaatst in Elke dag een mamadag en getagd met , , , , , , .

Eén reactie

  1. Voor het verjaardagspartijtje van mijn dochter zijn we naar het bos geweest. We hadden daar enkele spelletjes bedacht. Voordeel was, dat de kinderen gewoon ravotten en bomen klimmen ook leuk vonden. Daarna gingen we naar de pannenkoekenboerderij. Iedereen had van te voren iets kunnen uitkiezen, wat ideaal is met het oog op voorkeuren en eventuele intoleranties of allergieën. Het was een geslaagde dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *