Kraambezoek regels en tips

Pasgeboren babyRondom de geboorte van een kindje zijn in Nederland een hoop diepgewortelde tradities en gewoontes.
Nederlandse vrouwen willen of moeten sterk en onafhankelijk zijn. De bevalling gaat vaak praktisch en zonder pijnstilling en na de geboorte gaan moeder en kind meteen naar huis.
Thuisgekomen voelen veel vrouwen zich snel weer genoodzaakt het normale leven op te pakken. Uitgebreid bijkomen zit er niet helemaal bij, want:

de kaartjes moeten binnen drie dagen verstuurd worden. Zijn er grotere broertjes en zusjes, dan ben je druk bezig om het iedereen naar de zin te maken, alle kinderen evenveel aandacht te geven en moet de niet te overtreffen traktatie ook nog mee naar school. Daarnaast moeten we onszelf en gezin meteen klaarstomen voor de dag dat papa weer gaat werken, de kraamzorg weg is, de baby naar de crèche moet en mama weer gaat werken.

Kraambezoek

En juist in die spannende en nieuw te ontdekken familiefase willen een hoop mensen jullie nieuwe kindje komen bewonderen. En natuurlijk wil je zelf ook graag je kleine wondertje aan de hele wereld laten zien! Maar hoe doe je dat nou, zodat de kraamtijd een fijne tijd is en niet een hoop afspraken die eigenlijk een beetje teveel zijn?

In Nederland betekent de kraamtijd, dat je in de eerste weken een file voor de huisdeur hebt, want het is een teken van interesse als je al beschuitjes komt eten nog voordat de vernix is opgedroogd. Dat opa en oma komen is natuurlijk vanzelf sprekend, maar soms staat je baas al voor de deur voordat je überhaupt fatsoenlijk op een stoel kan zitten.

Vanaf de dag dat je zwanger bent, moet je een soort leeuw in je laten groeien. Je moet zelf heel bewust leren om grenzen en wensen aan te kunnen geven. Je zal het de hele zwangerschap, de kraamtijd en gedurende de ontwikkeling van je kinderen nog vaak nodig hebben.

Tips voor het kraambezoek:

Mocht jij nou op kraambezoek willen gaan, zorg dan dat je bewust bent van de volgende punten:

 • Kraamvrouws wil is wet.
 • Heb niet teveel haast om op bezoek te gaan.
 • Zorg dat je je bezoek keurig aanvraagt.
 • Houd rekening met slaaptijden, zowel in de middag als in de avond.
 • Plan een kort bezoekje in. Een kraambezoek duurt eigenlijk maximaal een half uur.
 • Verwacht niet dat je de baby vast mag houden. Sommige ouders vinden het voor de baby niet optimaal om pasgeboren al zo van arm naar arm te gaan.
 • Zorg dat je een geschikt presentje mee hebt voor de nieuwbakken familie (denk ook aan eventuele broertjes en zusjes).
 • Bied concrete hulp aan want dat is soms het beste cadeau wat je kan geven. Of neem direct spontaan al zelf een lekkere lasagne mee.
 • Plant jezelf niet luidruchtig op de bank en verwacht dat je bediend wordt.
 • Het beste bezoek wast zijn eigen bordje en kopje even af.
 • Kijk of je iets nuttigs kan betekenen. Als de moeder haar armen vol heeft, kan het soms heerlijk zijn als je even het kopje thee aangeeft. Misschien is het heerlijk voor de vader dat er eens een kopje koffie voor hem gemaakt wordt.

En daarna?

Kraamvrouwen zijn moeAls de eerste tijd voorbij is denk dan nog eens aan het jonge gezin. Vaak is dan de eerste drukte voorbij, zijn de ouders een beetje gewend geraakt aan het nieuwe leven met (extra) kind en is de vader weer aan het werk gegaan.

Vraag of de moeder zin heeft in nog een bezoekje, misschien kan je door langs te gaan nog een beetje helpen. Bied aan dat de moeder kan douchen en dat jij in de tussentijd even op het grut let. Neem de moeder misschien even mee naar buiten, samen gaan dingen soms toch wat makkelijker.

Het is goed je ervan bewust te zijn dat het een spannende en gevoelige tijd is zo na de geboorte. Alle veranderingen in het leven, de hormonen, de gebroken nachten, het niet meer naar je werk gaan zijn enerzijds heerlijk, maar anderzijds soms ook doodvermoeiend, frusterend of zelfs eenzaam. Sommige jonge moeders hebben met veel kraamtranen te maken, soms loopt het lichamelijk herstel niet zo als gewenst of zijn de lichamelijke omstandigheden reden tot een ongemakkelijk gevoel of zelf schaamte. Borstvoeding is een ideaal idee van de natuur, maar kan ook frusterend en pijnlijk zijn.

Als kraambezoek kan je helpen! Niet alleen door er naar te vragen (soms juist niet!), maar juist ook om er rekening mee te houden en te helpen waar dat gewenst en nodig is. Want we willen toch allemaal dat dit nieuw geboren mensje zich welkom voelt op deze wereld en zich geborgen voelt in de veilige omhulling van de ouders en alle dierbaren daaromheen?

Wat had jij nodig in de kraamtijd? Waar kon jullie kraambezoek jou het meest mee verwennen? Mis ik nog de ideale tip?

Liefs van mij!

 

Lees ook mijn artikel Tips voor het ideale kraamcadeau en het artikel over De geboorte van een moeder (inclusief kraamkwaaltjes). 

Geplaatst in Zwangerschap en geboorte en getagd met , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *