Mam? Pap? Wat eten we vandaag?

Wat is gezonde voeding?Het valt me op hoeveel vragen ik krijg over eten met kinderen. En misschien is het wel helemaal niet verrassend, want welke ouder kent niet dat gedoe rondom eten? Eten en drinken de kinderen genoeg op een dag? Is het wel gezond genoeg? Wat moet ik doen als mijn kind niks eet? Wat zet ik vanavond weer op tafel? 

Ja, bij ons thuis kennen we ook dit soort gedoe, maar we hebben inmiddels een goede manier gevonden, die voor ons werkt.
Ik ben niet zo’n uitstekende kok. Als ik eerlijk ben is het ook niet altijd leuk om voor een gezin te koken. Want er is altijd wel iemand die een lang gezicht trekt. - Lust ik niet! Heb je dit de vorige keer anders gekookt, het smaakt zo gek? Waarom alweer dit gerecht, bah?! -
En wordt er gegeten, dan is het na 10 minuten alweer klaar en blijft er van mijn liefdevolle gekokkerel niet zoveel meer over dan een vieze tafel en een vieze vloer.

Maar het kan leuker en beter. Hier wat ideeën!

Wij hebben gemerkt dat heel veel valt of staat in de opvoeding bij ritme, rust en regelmaat. Het klinkt een beetje saai voor ons als volwassenen, maar kinderen zijn je heel dankbaar als de dag en de week voorspelbaar verloopt. Je voorkomt hongerige kinderen en onnodig gedoe rondom dit thema. De dag verloopt daardoor gestroomlijnder en de gewoontes omtrent eten gaan ook soepeler.

Dus hebben wij voor het eten een vast dagritme en een weekritme.

Hoe precies je ritme is dat moet iedereen zelf weten maar wij doen het zo:

Dagritme

Muesli in de ochtendOchtend
In de ochtend zitten we doordeweeks om 7.15h aan tafel en eten de kinderen muesli met melk of yoghurt. De muesli bestaat uit 5 verschillende graansoorten eventueel aangevuld met nootjes, rozijnen en fruit. Bij uitzondering komt er ook nog een kinderhandje cereals bij of chocoladeschilfertjes.
In het weekend eten we meestal later en de dagen dat papa thuis is maken we er ook een feestje van met een uitgebreid ontbijt met broodjes, verse sap en andere lekkere dingen.

Middag
Zoals een echte Duitse familie betaamt, eten wij in de middag vaak warm. Natuurlijk is dat prima te ruilen met de Nederlanders avondmaaltijd.
In de week probeer ik natuurlijk een zo gevarieerd mogelijke maaltijd op tafel te zetten. Maar ook daar hebben wij een ritme bedacht, later meer daarover.

Avond
Monkey Platter's Avonds eten we meestal al rond 17.30h. Onze jongens zijn vaak moe van een lange dag in de Waldkindergarten en daarom moeten we op tijd eten anders krijgen ze geen hap meer naar binnen.
Als avondmaaltijd maak ik vaak een Monkey Platter voor het hele gezin. Dat is een soort tapasbord vol kleine hapjes. De basis van dit bord is vaak brood, aangevuld met groente en fruit. Maar ik kijk vooral in de de keuken wat er nog te vinden is, want alles kan op zo’n aapjesbordje. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een ei, blokjes kaas, noten en een overgebleven gehaktballetje of stukje quiche.

We drinken bij de maaltijden altijd water.
Tussendoor krijgen de kinderen ook nog wat anders te drinken en iets kleins om te eten aangeboden.

Weekritme

Het weekritme ligt behoorlijk vast. Dat wil zeggen dat de maaltijden wel verschillend zijn, maar de basis is vast. Het voordeel daarvan is dat je als gezin gevarieerd eet. Daarbij vind ik het zelf makkelijker om keuzes te maken als het gaat om wat we eten en het boodschappen doen gaat ook sneller.

Maandag: Aardappeldag
Dinsdag: Pastadag
Woensdag: Brooddag
Donderdag: Granen en peulvruchtendag
Vrijdag: Plat/ronddag
Zaterdag: Van-alles-dag of Kliekjesdag
Zondag: Makkelijkdag

Bij de maandag en dinsdag kan iedereen zich wel een voorstelling maken. Op woensdag eten we vaak (zelfgebakken) brood, maar ook bijvoorbeeld soep met brood of salade. Soms ook wel eens speciale luxe broodjes met vis, worstjes of een hamburger.
Op de donderdag eten we rijstgerechten. Maar ook bijvoorbeeld bonen, couscous, gierst of bulgur.
Vrijdag eten we platte of ronde gerechten zoals pannenkoeken, hartige koolpannenkoeken, pizza, quiches, wraps enz.
Zaterdag is het boodschappendag en dan kiezen we spontaan waar we zin in hebben. Soms hebben we nog kliekjes in de koelkast liggen en dan eten we die.

Gezonde pannenkoekenPapa en Mama speciaaldag

Veel van wat wij momenteel eten is geschikt voor de mondjes en maagjes van een 1 jaar oude dreumes en een 4 en 5 jaar oude kleuter. Niet altijd het meest spannende en exotische eten. Om dat te compenseren hebben we op zondag de makkelijk dag. De kinderen eten iets makkelijks zoals rijstebrij of gierstebrei. Een eenvoudige pasta of een boerenomelet past ook prima bij onze zondagen en heel af en toe is het ook makkelijk om lekker frietjes te eten of mogen de kinderen een vrolijk etentje van Restaurant de Gouden meeuw 😉
Wij eten op zondagen pas als de kinderen in bed liggen en eten dan iets wat de jongens nog niet graag eten of we bestellen iets lekkers :). Ideaal want zo lijkt het net alsof we elke zaterdagavond romantisch uit eten gaan samen.

Natuurlijk lopen zeker niet alle dagen zoals ik gepland heb en zijn er toch altijd uitzonderingen. Maar ondanks dat vind ik het prettig dat we dit ritme erin hebben zitten, want zo hebben we in de drukte van alledag altijd iets om op terug te vallen wat weer rust in de tent brengt.

Zijn er in jouw gezin zorgen of problemen rondom het eten?  Lukt het jou om echt van het eten te genieten? Is bij jullie thuis het eten een fijn familiemoment? Fijne maaltijd gewenst!

 

Meer lezen?

Binnenkort volgen zoals beloofd nog artikelen over tussendoortjes, aanbevelingen bij de verschillende dagen en het aapjesbordje. In het thema eten zal ik ook aandacht geven aan tafelmanieren voor kinderen, familieleven rondom de maaltijd en gezonde voeding.

Vriendin en mamacoach Susannah heeft iets geschreven over als kinderen weigeren te eten. Lees hier haar artikel en krijg extra vertrouwen in de keuzes van je kind.

Geplaatst in Eten met kleine kinderen en getagd met , , , , , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *