Michaëlsfeest

Sint Joris strijd tegen de draakDe Michaëlstijd begint op 29 september. Vandaag vierden we het Michaëlsfeest al op school; een feest met als thema kracht, moed en evenwicht.

Op vrijescholen hebben de kinderen in de afgelopen dagen het feest gevierd door  verschillende spellen te spelen, waarin bovenstaande thema's aan bod zijn gekomen.
In de Waldkindergarten van onze jongens speelden de kinderen in de voorbereidingstijd een klein Michaël-kringspelletje. Zowel de jongens als de meisjes mochten ervaren hoe het is om ridder of prinses te zijn.
Vandaag smeedden de kinderen kleine broodzwaarden en werd een draak aan de ene kant van de weegschaal overwonnen door het goud (gouden steentjes) van de kinderen aan de andere kant.

Wij bakken thuis ter gelegenheid van het Michaëlsfeest drakenbrood en eten dat samen met een heerlijke, door de kinderen zelf gesneden en gekookte oogstsoep.

Maar wat is het Michaëlsfeest eigenlijk?

‘Michaël, Michaël met uw lichtend zwaard, schenk ons kracht, geef ons macht, goed te doen op aard!

Op 29 september is het Michaëlsfeest. De dagen worden korter en de herfst doet zijn intrede. Michaël is de eerste in een reeks van heiligen die voorbij komt als voorbereiding op het kerstfeest.

Michaël

Michaël is een aartsengel die samen met de engelen in het hemelrijk vecht tegen de draak. De draak is hier het symbool voor de duivel en het kwaad van de wereld dat bevochten dient te worden. Opvallend is dat de draak niet wordt gedood maar getemd.
Op schilderijen is Michaël vaak afgebeeld met een zwaard en een weegschaal. Met het zwaard overwint Michaël de draak en met de weegschaal weegt hij het goede en het kwade tegen elkaar af.

Sint Joris 

DrakenbladerenNaast de verhalen rondom de aartsengel Michaël, zijn er ook de heldenverhalen van ridder Joris. Hij levert op aarde dezelfde strijd als Michaël dat doet in de hemel. Een woeste draak maakt het de mensen onmogelijk om in vrede te kunnen leven, zelfs een prinses moet geofferd worden. De prinses staat symbool voor de reine ziel die in de mensen behouden moet blijven. Ridder Joris trekt heel moedig ten strijden. Hij overwint de draak en bevrijdt de prinses.

Wij mensen leren van Joris dat moed en kracht nodig is om onze persoonlijke en de wereldse draken te verslaan. Door in ons bewustzijn wakker te worden, kunnen we het kwaad in de wereld, de lafheid en het egoïsme overwinnen, zodat we ons kunnen voorbereiden op het kerstlicht dat gaat komen.

Oogstfeest

Voor jonge kinderen is het drakenthema soms een beetje te spannend. Om die reden is er in peuter- of kleuterklassen tijdens het Michaëlsfeest soms meer aandacht voor het oogstfeest. De Michaëlstijd valt namelijk samen met de oogsttijd. Verschillende gewassen worden van het land gehaald en de aarde bereid zich langzaam voor op de wintertijd.

Michaël, Sint Maarten en Sint Nicolaas zijn de 3 heiligen van de Herfsttijd. Zij staan alle drie symbool voor innerlijke kwaliteiten die in de mensen kunnen groeien. Michaël staat voor de moed om een zuiver innerlijk te ontwikkelen door de juiste keuzes te maken.

Wie meer wil lezen over Sint Michaël kan op deze website kijken. Een site in ontwikkeling vol inspiratie, liedjes, boekentips, tutorials, knutseltips en seizoenentafelvoorbeelden rond de jaarfeesten.

Fijn Michaëlsfeest!

Geplaatst in De jaarfeesten, Herfstfeesten en getagd met , , , , .

2 reacties

  1. Pingback: De meest gestelde vragen over de Vrijeschool | Everyday Mommyday

  2. Pingback: Jaarfeestenoverzicht (voor de vrijeschool) | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *