Michaëlsfeest

Sint Joris strijd tegen de draak

Het Michaëlsfeest valt op 29 september. De dagen worden korter en de herfst doet zijn intrede. Michaël is de eerste in een reeks van heiligen die voorbij komt ter voorbereiding op het kerstfeest.

Op vrijescholen staat deze tijd in het teken van mooie verhalen van Michael en Sint Joris en de draak. Natuurlijk komen ook de mooiste Michaëlsliederen aan bod, moeten draken overwonnen worden en op Michaëlsdag is het tijd voor spelletjes met als thema kracht, moed en evenwicht.

‘Michaël, Michaël met uw lichtend zwaard, schenk ons kracht, geef ons macht, goed te doen op aard!’

Maar wat ís het Michaëlsfeest eigenlijk?

Michaël

Michaël, Sint Maarten en Sint Nicolaas zijn de 3 heiligenfeesten van de herfsttijd. Zij staan alle drie symbool voor innerlijke kwaliteiten die in de mensen kunnen groeien. Michaël staat voor de moed om een zuiver innerlijk te ontwikkelen door de juiste keuzes te maken. Sint Maarten voor de offerbereidheid en Sint Nicolaas voor het kunnen geven en zelfreflectie.

Michael en de draak op de vrijeschoolMichaël is een aartsengel die samen met de engelen in het hemelrijk vecht tegen de draak. De draak is hier het symbool voor de duivel en het kwaad van de wereld dat bevochten dient te worden. Opvallend is dat de draak niet wordt gedood maar getemd.
Op schilderijen is Michaël vaak afgebeeld met een zwaard en een weegschaal. Met het zwaard overwint Michaël de draak en met de weegschaal weegt hij het goede en het kwade tegen elkaar af.

Sint Joris

Naast de verhalen rondom de aartsengel Michaël, zijn er ook de heldenverhalen van ridder Joris. Hij levert op aarde dezelfde strijd als Michaël dat doet in de hemel. Een woeste draak maakt het de mensen onmogelijk om in vrede te kunnen leven, zelfs een prinses moet geofferd worden. Ridder Joris trekt heel moedig ten strijden. Hij overwint de draak en bevrijdt de prinses.

De prinses staat symbool voor de reine ziel die in de mensen behouden moet blijven. Wij mensen leren van Joris dat moed en kracht nodig is om onze persoonlijke en de wereldse draken te verslaan. Door in ons bewustzijn wakker te worden, kunnen we het kwaad in de wereld, de lafheid en het egoïsme overwinnen, zodat we ons kunnen voorbereiden op het nieuwe (kerst)licht dat gaat komen.

Oogstfeest

Michaels kringspel op de vrijeschoolVoor jonge kinderen is het drakenthema soms een beetje te spannend. Om die reden is er in peuter- of kleuterklassen tijdens de Michaëlstijd meer aandacht voor het oogstfeest. De Michaëlstijd valt namelijk samen met de oogsttijd. Verschillende gewassen worden van het land gehaald en de aarde bereid zich langzaam voor op de wintertijd.

Op school

In de Waldkindergarten van onze jongens spelen de kinderen in de voorbereidingstijd een klein Michaël-kringspelletje. Zowel de jongens als de meisjes mogen ervaren hoe het is om ridder of prinses te zijn.
Op 29 september 'smeden' de kinderen kleine broodjeszwaarden van deeg en wordt een draak aan de ene kant van de weegschaal overwonnen door het goud (gouden steentjes) van de kinderen aan de andere kant.

Wij bakken thuis ter gelegenheid van het Michaëlsfeest drakenbrood en eten dat samen met een heerlijke, door de kinderen zelf gesneden en gekookte oogstsoep.

Fijn Michaëlsfeest!

Zingen met Michaël

Onder dit artikel zie je een paar linkjes naar YouTube. Ik zing acapella Michaëlsliedjes zodat je bij interesse mee kan zingen en ze zo kan leren. Het michaëlsalbum is nog maar een beetje gevuld, komende week volgen nog een hoop mooie liedjes, hou dit artikel en YouTube in de gate.

Bij Waldorf Inspiration vind je nog meer inspiratie voor de jaarfeesten. Kijk op Facebook, Instagram, YouTube of Pinterest.

Michaël op de jaartafel

Kindjes kijkt naar de herfsttafel

September en oktober zijn de oogstmaanden. Tijdens deze maanden maak ik twee verschillende taferelen die langzaam in elkaar over gaan. In september past een donkergele achtergrond en zie je de boer aan het werk. Er is misschien een molen te zien (simpel te maken met een boomstammetje met daarop twee ijsstokjes gespijkerd), meelzakjes en graan. Een mooie kaart of opengeslagen boek passen ook goed, net als een paar stralende zonnebloemen.

Eind september hang ik een kaart op van Michaël met de draak. Ik laat de boer verdwijnen en daarvoor in de plaats komt een mooi zwaard, een weegschaal of een, door de kinderen zelf geboetseerde draak. De gele doek heb ik intussen ook vervangen voor een rode achtergrond; de kleur van kracht en moed!

In oktober verdwijnen dan zo langzaam alle attributen van Michaël en komt de oogst in huis. Omdat de kinderen zelf appelsap maken in de kleuterklas, domineren op onze seizoenentafel vaak de appels en de zelfgemaakte sap. Ik ben ook dol op ons jaartafeljongetje met vliegertje in de hand en de herfstknutsels die mijn zoons zelf maken, dus die mogen ook zeker niet missen.

Wil je alles weten over een jaartafel, kijk hier.
Voor andere jaarfeesten klik hier.

In the quest of the Holy Grail

Wij strijden tegen de draak

Lass mich ein Streiter Gottes sein

Laat mij een Godesstrijder zijn

Laten wij het koren dorsen

He ho span de wagen aan

Die in ’t donker wonen draken

Tief im Dunkel wohnen Drachen

In ied’re kleine appel

In meinem kleinen Apfel

Geplaatst in De jaarfeesten, Herfstfeesten en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *