Everyday Mommyday’s juli 2019

Everyday Mommyday nieuwsbriefLieve lezer!

Vandaag eens een keer een persoonlijk bericht aan jou! Ten eerste wil ik jou en alle andere mensen die mijn blog volgen hartelijk danken voor het trouwe volgerschap en alle lieve, fijne, kritische, enthousiaste en stille reacties die ik mag ontvangen. Dankzij de lezers heeft mijn blog bestaanszin 🙂 .

Zoals je inmiddels misschien weet probeer ik elke zondag een nieuw artikel online te zetten. De ene keer gaat dat over opvoeding, de andere keer over een jaarfeest en soms over vrijeschoolse achtergronden. Ik doe natuurlijk mijn uiterste best om zo goed en fijn mogelijke artikelen te schrijven. Logisch daarbij is dat het ene onderwerp je misschien meer aanspreekt dan het andere. Zie je foutjes of wil je reageren, schroom niet!

Schrijven over opvoeden en ouderschap is gevoelig, we doen allemaal zo ons best en dat maakt ons kwetsbaar! Hoe overtuigder je van iets bent, hoe minder je te kwetsen bent, maar hoe groter de kans dat je anderen onzeker maakt. Weet dat alles wat ik schrijf uiteindelijk maar míjn zoektocht naar de waarheid is en niet dé waarheid.

Het is zomer! Door de warmte en de vakantietijd die bij ons volgende week start, schijf ik de komende 8 weken ietsje minder, of alleen dan als ik overloop van inspiratie. Daarom vandaag geen gewoon artikel maar een zomerse nieuwsbrief met een overzichtje van miniblogs en meest gelezen artikelen van de afgelopen tijd.

Fijn dat je er bent!❤🍀☀️

Liefs, Eveline

De meest gelezen artikelen

Antroposofisch kindje

In de afgelopen tijd zijn een paar artikelen op social media "viraal" gegaan. De artikelen hebben mijn volgersgroep enorm doen vergroten, waardoor artikelen inmiddels een bereik hebben van zo'n 50.000 mensen. Gaaf en ook wel best spannend als ik eerlijk ben!

Sinds maart wordt nog elke dag 'Vertel het zaadje niet' gedeeld. Een prachtig gedicht, dat voor veel mensen de essentie van ouderschap en leraarschap raakt. Ik schrijf momenteel ook nog een Duitse vertaling voor mijn Duitse volgers.

Eveneens zeer veel gelezen zijn de twee wat controversiële artikelen over hoe ik denk dat er om zou moeten worden gegaan met De vrijheid van meningsuiting omtrent vaccinaties en het artikel Alarm! Het gaat niet goed met onze kinderen.

De artikelen over de vrijeschool genieten ook veel interesse. Veel nieuwelingen in het vrijeschoolonderwijs willen lezen over de Meest gestelde vragen en Antroposofie voor beginners.

Mijn artikelen, zoals DEZE, die een beetje feministische neigingen hebben, worden het minst gelezen. Dat vind ik helemaal niet erg, maar ik blijf ze soms wel schrijven, omdat het thema me zo na aan het hart ligt. Vergeef me als het niet jouw thema is 🙂

Hieronder lees je een paar van mijn miniblogs:

Huilen is communicatie

kindje troostenStel je voor dat je partner moet huilen, zou jij het in je hoofd halen te denken, ik vind dit te lastig, ik heb geen tijd, ik laat je even alleen, dan gaat het vanzelf over? Nee toch?

Gek genoeg doen we dat met kinderen soms wel. Dat kinderen vaker moeten huilen dan een volwassene is logisch. Kinderen hebben nog geen woorden voor de emoties die ze voelen of kunnen zelf hun emoties nog niet reguleren. Huilen is communicatie. Als kinderen huilen hebben ze jou nodig, altijd!

Lees verder

Mijn kinderen hoeven nooit alleen te huilen. Niet als ze zich pijn hebben gedaan, niet als ze verdrietig zijn, niet als ik streng ben geweest, niet als ze in bed liggen, nooit! Daarmee creëer ik geen watjes, daarmee creëer ik kinderen die goed leren omgaan met hun emoties, zelfvertrouwen ontwikkelen en zich gezien en veilig voelen.

In de praktijk

De eerste stap is om huilen te leren begrijpen en accepteren als gezonde emotie. We zijn geconditioneerd huilen lastig te vinden; iets wat zo snel mogelijk moet stoppen. Lees maar eens dit artikel: http://tiny.cc/wk8n8y

Pijn

Een kind dat bijvoorbeeld valt heeft geen baat bij overbezorgde ouders. Kinderen huilen soms juist door de geschrokken ouders. Kijk even of een kind zich alleen weet te redden. Zo niet, vertel het dan niet, dat er niets gebeurd is of dat het stil moet zijn. Een kind mág huilen. Neem het in je armen, zeg niet zoveel, zing, doe een tovertruc en troost. Je zal zien dat het kind zich gezien voelt en snel weer verder kan met spelen.

Woedebui

Als mijn peuter een driftbui heeft om iets wat niet gaat zoals hij wil, dan kan hij woedend op de grond gaan liggen huilen. Ik snap dat hij boos is en dat benoem ik ook. Daarna troost ik hem door naast hem te gaan zitten en wat te zingen. Meestal is hij dan snel afgeleid en de woedebui verdwenen.
Met 3 jongens heb ik intussen geleerd dat ertegenin gaan, boos worden en zeggen dat het moet stoppen, averechts werkt. Meeveren, de emotie benoemen en vriendelijk afleiden helpen vele malen beter.

Slapen

Kinderen in slaap laten huilen is een slecht idee omdat het kind weliswaar stopt met huilen, maar het stresslevel in de ogenschijnlijk rustige slaap ongezond hoog blijft. Je leert je kind dat het niet van belang is. In slaap vallen moet een mens leren, misschien helpt dit artikel je daarbij om dat te kunnen begrijpen. http://tiny.cc/fl8n8y

Een baby zichzelf in slaap laten pruttelen is niet erg. Elke keer de baby uit bed halen, werkt vaak zelfs averechts. Ik bleef vaak wel in de buurt van mijn pruttelende baby. Bleef lekker naast mijn kind liggen of legde bij het in slaap vallen mijn hand op de borst van mijn kind.

Een kind dat huilt in bed, heeft hulp nodig. Misschien was het al té moe, overprikkeld of heeft het ergens last van? Wij ouders zijn verantwoordelijk dus dragen daarvan de consequentie en moeten het kind helpen.

Tijd

Vaak hebben ouders geen tijd om te veel in te gaan op het huilen van hun kind. Soms voelen ouders zich zelfs gegeneerd tegenover ander dat uitgerekend hun kind weer aan het huilen is. Het maakt de situatie niet makkelijker.
Ik geloof erin dat kinderen die de vrijheid krijgen om uit te mogen vliegen, maar altijd op hun (niet multitaskende) ouders kunnen rekenen als er echt iets is, zich emotioneel gezond ontwikkelen. Als je je namelijk gezien voelt, hoeft je niet overdreven te huilen om aandacht te vragen en als je de wereld mag ontdekken, ontwikkel je genoeg zelfvertrouwen om ook met eigen emoties om te gaan.

Ben je het met me eens? Of juist heel erg oneens? Ik hoor het graag.

Mag jouw kind huilen en mag jouw kind dat in jouw armen?

Hoe voed ik mijn zoons op tot goede mensen?

Goede manIk hou van mannen. In mijn leven ben ik veel leuke, boeiende en lieve mannen tegengekomen. Een deel daarvan heb ik zelfs van heel dichtbij mogen leren kennen. Mannen vind ik vaak prettig gezelschap en wat een geluk, mijn persoonlijk universum bestaat momenteel uit 4 geweldige mannen (1 grote en 3 kleintjes).

Toch is de mannenwereld helaas niet alleen maar rozengeur en maneschijn...

Lees verder

Hoewel natuurlijk ook anderen bijdragen aan ellende in de wereld, zijn het toch vooral mannen die volgens de statistieken ernstig over de schreef gaan. Verkrachtingen, huiselijk geweld, moord, oorlog, kindermisbruik, eerwraak, patriarchale onderdrukking en machtsmisbruik, zijn veelal voor de rekening van mannen. Duidelijk is dat, ondanks de vele stralende uitzonderingen, er veel mannen op deze wereld met flinke problemen rondlopen.

Wat voor een probleem hebben zij toch? Waarom is macht en eer zo’n grote drijfveer? Wat is er mis? Teveel testosteron? Te weinig liefde ontvangen? Te weinig erkenning voor emoties? Ontwrichte gezinssituaties? Zelf slachtoffer van ellende? Gebroken? En hoe kunnen we helpen of verandering te weeg brengen?

Het is een lastig thema, sommige mensen zullen me nu misschien in de categorie ‘feministische mannenhater’ stoppen. Dat ben ik niet. Ik ben een gevoelig mens en veel leed in de wereld om mij heen raakt me diep en zet mij aan het denken. Nu ik zelf moeder ben van 3 kleine mannen, denk ik regelmatig na over hoe ik mijn kinderen zo kan opvoeden dat zij goede mensen zullen worden. Wat leer ik mijn zoons zodat het de stralende uitzonderingen worden? Wat vind jij de belangrijkste normen en waarden om onze mannen van de toekomst te leren?

Ik heb de hoopvolle overtuiging dat alle mannen die dit lezen, zich niet herkennen in het bovenstaande beeld. Maar wellicht kunnen zij ook helpen inzicht te geven in de wereld van de man.

———
Leestip:
Een blog over emancipatie voor nieuwetijds gezinnen:
http://blog.bientje.com/het-nieuwe-feminisme-en-de-emancipatie-van-man-en-kind

Glorieus, alleenstaand ouderschap

Modderdag 2019Afgelopen dagen was ik met mijn 3 jongens een weekendje weg naar Nederland. Alleen.

We hadden een heerlijk, geslaagd, warm weekend! De 2x4 uur durende reis liep zoals gewoonlijk soepeltjes. Ik heb weer vriendinnen-energie getankt. De bbq in Amersfoort was top. De jongens hadden dikke lol in een reuze speeltuin en thuis met de tuinsproeier. Vandaag een fijne verkoelende wandeling in het bos, een lekker lunch bij Buitenplaats Plantage en heel veel gezelligheid met mijn grote familie om mij heen.

Behalve dat ik mijn liefste man miste, ben ik een gelukkig mens. Wat ik natuurlijk niet op social media vertel is:

Lees verder

Social media censuur

Wat ik natuurlijk niet op social media vertel is:

– Dat opeens het raam van de auto niet meer dicht ging en er dus dag en nacht én bij 130 km/h een raam open stond.
– We 4 teken hadden op de raarste plekken…
– Ik niet geslapen heb; veel te warm en vanochtend met hoofdpijn wakker werd.
– Mijn jongste zoon zich compleet onder had gepoept in de speeltuin en ik de schoonmaakdoekjes was vergeten.
– Ik ongesteld werd
– Het avondeten vanavond bestond uit een banaan, een pak koekjes en een McFlurry.
– Mijn peuter zijn McFlurry omkeerde over zijn schoot in het autostoeltje en
– Ik een smartphoneslinger maakte op de snelweg omdat mijn zoons zich opeens, vanwege de tekst van een liedje, in de haren vlogen en ik er uit reflex tussen wilde vliegen.

Wat is het een zegen om al dit soort dingen normaalgesproken samen te kunnen doen. Respect voor alle ouders die er altijd alleen voor staan! Petje af.

Wij zijn gelukkig veilig thuisgekomen. Moe maar voldoen. Niks met glamour, dit is ouderschap. En ik ben er trots op.

Herkenbaar?

Afscheid en een nieuw begin

Afscheid in de bosschoolVandaag was bij ons in de Waldkindergarten van onze jongens een spannende dag. De kinderen voerden traditiegetrouw aan het eind van het schooljaar het Doornroosjespel op en we namen ceremonieel afscheid van de kinderen die na de zomer naar de ‘grote’ school gaan (1ste klas/groep 3).

Mijn oudste zoon is 6,5 jaar oud en schoolrijp! Hij staat de popelen om naar de 1e klas van de vrijeschool te mogen gaan en met vandaag is hij nu een stuk dichterbij gekomen.

Lees verder

Alle schoolkinderen kregen een zomerse bloemenkrans op, hoorden een mooi verhaal over een parel die verstopt zat in een schelp en ontvingen een prachtig getuigschrift 💕.

Na drie prachtige jaren zich te mogen ontwikkelen op deze plek, is het nu tijd verder te gaan. Het is tijd om afscheid te nemen van zijn dagelijkse tijd in de rijke omgeving van het bos, de velden, het kabbelende beekje, de wensboom, de dieren, de klimbomen, de boer en zijn machines en de elementen.

Mijn schoolkind werd glunderend van trots, door zijn twee geliefde ‘Erzieher’ over de brug uit het bos gedragen in de armen van mij en mijn man.

Wat een rijke tijd is dat geweest in onze bosschool! We verheugen ons op een nieuw begin!

Ik ben een dankbare mama!

 

🇳🇱🎶

Ik loop en loop verder, wijd wordt mijn wereld
oorsprong en doel tegelijk.
Mijn weg loopt langs paden in grote spiralen,
al zingend dez’ oeroude wijs.
(https://youtu.be/QYunuGebT6I)

🇬🇧🎶

Over the mountains and over the water,
Crossing the land as we sing.
While walkong our own way we meet everybody,
And see what the future will bring.
(https://youtu.be/D9zTS0qDNto)

🇩🇪🎶

Ich lauf’ immer weiter entdecke die Erde,
Ursprung und Ziel zugleich.
Ich folde den Pfaden in großen Spiralen
gespannt was die Zukunft mir bringt.
(https://youtu.be/5UlRXeAJGOc)

——–
Lees HIER over de bosschool

En er was zoveel meer...

Dagje op het strand met kinderenEn er was natuurlijk zoveel meer te lezen afgelopen maand. Ik schreef over de levensles die ons de Eikenprocessierups kan geven, ik deelde op Waldorf Inspiration nieuwe liedjes, jaartafelinspiratie en leuke weetjes rondom de jaarfeesten.

Op Facebook verzamelde ik een lijst met de allermooiste stenen en online winkeltjes in Nederland. Ik wil die nog verwerken in een nieuwe informatieve blog. Ik zit er nog op te ploeteren hoe ik dat het beste ga doen. Die komt hopelijk nog voor het begin van de vakantie online!

Ik hoop dat je veel leesplezier hebt gehad en genoeg inspiratie hebt kunnen opdoen. Ik wens je heerlijke, zomerse dagen en een fijne start in de nieuwe week!

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Nieuwsbrief en getagd met , , .

2 reacties

 1. Lieve Eveline,

  Na het lezen van het prachtige gedicht van Esther Nieukerken op de Facebook van een vriendin, heb ik gister dit bericht op mijn tijdlijn geplaatst:

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=132867531293900&id=100037119607101&refid=17&_ft_=mf_story_key.132867531293900%3Atop_level_post_id.132867531293900%3Atl_objid.132867531293900%3Acontent_owner_id_new.100037119607101%3Athrowback_story_fbid.132867531293900%3Astory_location.4%3Astory_attachment_style.share%3Athid.100037119607101%3A306061129499414%3A2%3A0%3A1564642799%3A-2814732493013218592&__tn__=%2As%2As-R

  Ik zag dat Esther’s gedicht ook jouw hart heeft bereikt en lees in jouw blog zelfs viraal is gegaan en 10duizenden van jouw (nieuwe) lezers heeft bereik!

  Met jouw mooie blog ben jij één van de mensen met
  een groter bereik onder mensen die dus ook geraakt worden door dit bericht.

  Zou je mee willen helpen om deze getalenteerde, zelfs begaafde jonge vrouw ook financieel ondersteund te krijgen?
  Haar zaadje te geven wat het óók echt nodig heeft om te blijven groeien en bloeien?

  Dank je wel & warme groet,
  Brenda

  En delen is lief 🥰

  P.S.: Ik ben, vóórdat ik gister haar gedicht las, nooit eerder in aanraking geweest met Esther Nieukerken.
  Dit is een initiatief wat ik zelf heb besloten te ondernemen, omdat ik waarlijk hoop dat Esther nog veel meer van dit moois zal kunnen schrijven.

  Ik heb haar wel op de hoogte gesteld van dit initiatief, omdat ik niet wil dat er iets gebeurt rondom haar, wat betrekking heeft op haar, tegen haar wil in.

  Ze heeft me middels een ❤-teken laten weten dat ze er blij mee is.
  De eenvoud siert haar wederom en versterkt mijn wens om haar te ondersteunen.

  Ik hoop van harte dat jij daaraan wil bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *