Everyday Mommyday’s september 2019

Vrijeschool eerste klasLieve lezer!

De scholen zijn nu bijna allemaal weer begonnen. De tijdloze vakantiesfeer is ten einde gekomen en we moeten weer allemaal wennen aan het keurslijf van het alledaagse, werkende leven.

Mijn oudste zoon begon twee weken geleden een nieuwe carrière; de kleutertijd is voorbij, nu is hij basisschoolkind! Vol trots vertelde ik aan iedereen die het maar wilde horen over zijn eerste stapjes over de drempel van de eerste klas. Wat mij opviel was dat mijn vreugde niet altijd gedeeld werd op het moment dat ik noemde op welke school mijn kind dan begonnen was. "Wat, stuur jij je kind naar een vrijeschool? Met een beetje kleien wordt het nooit wat met een echte carrière, hoor!"

De vrijeschool – een achterlijke, linkse én rechtse, levensgevaarlijke, bubbelschool? Weet waar je aan begint!

Eerlijk gezegd maakten sommige ongegeneerde, serieus gemeende en soms ook bijna beledigende opmerkingen mij dit keer een beetje boos. Na al drie bijzonder ongereflecteerde, publieke uitlatingen van personen afgelopen tijd, liep mijn 'emmer van gelatenheid' over.  Waar ik normaal gesproken wijselijk mijn schouders ophaal, kroop ik nu wat geïrriteerd in de pen. De vrijeschool - weet waar je aan begint! ontstond en ging, na wat politiek correct geschaaf uitgebreid over social media.

Echt, ook al mag ik af en toe wat overtuigt lijken over mijn keuzes, ik respecteer iedere andere keus. We zijn nou eenmaal allemaal verschillend en daar horen verschillende keuzes bij. Opvoeding en ouderschap zijn gevoelige thema's; we doen allemaal zo ons best! In de overtuiging dat jij het beste voor hebt met je kinderen, zal ik altijd vol respect en interesse zijn naar jouw keuzes. In de hoop dat jij dat ook naar mij toe hebt.

Een hele fijne schoolstart gewenst voor de midden Nederlanders 🙂

Liefs, Eveline

 

Hieronder lees je een paar van mijn miniblogs:

Geëmancipeerde Jip en Janneke

Jip en Janneke geemanicipeerdHouden jullie van Jip en Janneke? Wij wel. Ik hou van het ouderwetse taalgebruik en de verhaaltjes die zo typisch kinderlijk zijn.

Ik vind alleen de man/vrouw verdeling zo tenenkrommend ouderwets. Daarom draaien we in de helft van de verhaaltjes de rollen van vader en moeder en Jip en Janneke gewoon om. Heerlijk verfrissend die moeder met pijp en vader aan de afwas 😉.

Of is dat overdreven? Hadden jullie mijn emancipatie blog al gelezen?

Nb. Ik ben overigens bezig met een verzamelblog voor de beste voorleesboeken per leeftijd. Wie op dit moment een geweldig boek aan het voorlezen is, moet zich absoluut hier onder dit blog melden!

Michaëlsfeest

Sint Joris strijd tegen de draak

Op 29 september viert men het Michaëlsfeest. De dagen worden korter en de herfst doet zijn intrede. Michaël is de eerste in een reeks van heiligen die voorbij komt als voorbereiding op het kerstfeest.

Op vrijescholen zullen de verhalen van Michael en Sint Joris en de draak verteld worden, men zingt samen, er moeten draken overwonnen worden en op Michaëlsdag is het tijd voor spelletjes met als thema kracht, moed en evenwicht.

‘Michaël, Michaël met uw lichtend zwaard, schenk ons kracht, geef ons macht, goed te doen op aard!’

Maar wat is het Michaëlsfeest eigenlijk?

Dat lees je in je HIER.

Kijk hier voor mijn ingezongen Michaëlsliedjes.

Mooie mensen

Moeder in actieVandaag leerden mijn zoons in de speeltuin Merel kennen. Een stralend meisje van 5 jaar en een grote fan van schommelen. Mijn zoons waren meteen dol op haar en aangestoken door haar levensvreugde hebben ze een uur, vrolijk lachend met haar gespeeld.

Pas na afloop toen we naar huis liepen, vroegen mijn zoons waarom Merel met 5 nog een luier droeg. Mijn oudste was ook opgevallen dat ze ander soort trekken in haar gezicht had en anders sprak.

Ja jongens, Merel is een meisje net als jullie, maar sommige dingen leert ze anders. Merel heeft het syndroom van Down en draagt daardoor een stukje extra hemel in zich... kijk maar naar haar stralende ogen!

Hoe doe jij dat? Hoe leg jij je kinderen uit dat dit een mensenkind is, precies zoals zij, net zo uniek en toch anders?

Lees verder

Het syndroom van Down in een maakbare wereld.

De zwangerschap is een kwetsbaar iets in onze drang naar het beheersen van het leven. We proberen middels de beste medische technieken grip op en begrip van dat wondertje te krijgen wat in de buik groeit. Gaat het goed met ons kleintje? Zal ons kindje gezond zijn?

Door alle nieuwe onderzoeksmethodes is het mogelijk om te voorkomen dat er nog kinderen met het syndroom van Down worden geboren. En ik vind dat eerlijk gezegd een heel ingewikkeld thema. Want hoezeer ik ook begrijp dat we het geluk aan de hand proberen te nemen, door deze medische kunsten lijden we ook verlies. Want welke mensen leven zo zonder oordeel en brengen zoveel liefde, passie en onschuld als mensen met het syndroom van Down dat doen?

En toch heb ik ook begrip. Soms ontdekken we iets wat gewoon niet past en soms denken we dat het beter is om in te grijpen om vermoedelijke ellende te voorkomen.

Gelukkig zijn er ook mensen die zich door het leven laten verrassen. Nienke en haar man werden verrast. Hoe ging zij daar mee om? Lees het hier!

De eerste dag in de eerste klas

 

De rechte en de kromme op de vrijeschoolMet hoog gespannen verwachtingen is daar eindelijk de langverwachte eerste dag in de eerste klas. Daar staan de kinderen bij de schooldeur, de één nog wat verlegen, de ander overmoedig, klaar om de drempel over te gaan. Vol ontzag voor de leraar en barstend van de zin om te gaan leren, want: “Vanaf vandaag ga ik leren lezen en schrijven!"

De ‘RECHTE en de ‘KROMME'

De eerste dag is een zeer bijzondere dag. Overal op de wereld zullen de leerkrachten van de eerste klas met de kinderen bespreken waarom de kinderen naar school gaan. "Waarom gaan we naar school? Wat kunnen volwassenen, wat jij ook zou willen leren?” Een bijzonder gesprek in de klas volgt.

Meer lezen

Vervolgens kijken de kinderen naar zichzelf en zien hun handen waarmee ze kunnen werken. “Wat kan je allemaal met je handen doen?”

De kromme tijdens de eerste dag in de eerste klas op de vrijeschool“Nu ga ik jullie iets leren, wat je met je handen kan!”
En dan leren de kinderen in de eerste uren van hun schoolleven eerst een rechte lijn en daarna een kromme lijn. De lijnen worden in de lucht getekend, met de voeten gelopen, ontdekt in het klaslokaal en mogen uiteindelijk naast elkaar op het bord verschijnen.

Vraag een kunstenaar of een filosoof, ‘recht’ en ‘rond’ vormen de basis van alles in de wereld om ons heen. En het mooiste geheim is, dat de kinderen, nu ze dit kunnen, álle letters van het alfabet kunnen leren schrijven en lezen!

Een fijn schoolbegin voor alle eerste klassen!

 

Ouderschap is niet altijd leuk

Ouderschap is niet altijd leukVandaag is het zover. Zo'n dag waardoor ik het moederschap best een beetje erg pittig vind!

Dit schreef ik mijn man:

.....Nee het gaat niet goed. Ik ben op dit moment ontevreden. Dat brandjes blussen gevoeld de hele dag door. Huilende, piepende, vragende, poepende, hongerige, hangende, doorslaande, woedende, zeurende, eisende kinderen. Er is er altijd iets!
En ik moet lief blijven, geduldig blijven, verstandig blijven en iedereen tevreden houden.
Ik vind het allemaal NIET leuk! Het slurpt energie! Ik ben nooit alleen, niet in de nacht, niet op de wc, niet overdag, nergens. En ik heb ook zelden de mogelijkheid te leunen op wie dan ook en te zeggen, doe jij het maar, ik kan dit even niet...

Gelukkig heb ik, de voor mij liefste man op de wereld getrouwd. Hij is onmiddellijk naar huis gekomen en heeft me het huis uit gestuurd. Ik zit nu een uurtje te werken aan dingen die ik leuk vind, daarna ga ik een uurtje sporten en vervolgens ga ik 2 uur lang zonder telefoon in een leuk tentje me decadent laten bedienen. Ik heb nu al zin in de bio-vega-burger😉!

Wat zijn die kinderen mijn álles in mijn leven, maar wat is dat alles soms vermoeiend! Herkenbaar?

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Nieuwsbrief en getagd met , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *