Hoe het onderwijssysteem van kinderen kan leren

Hoe leren kinderen - Ons fallende onderwijssysteemWe kunnen er niet meer omheen. De ontevredenheid over het huidige programma en de toetsdrift op scholen groeit, evenals de zorgen om de psychische en fysieke gezondheid van onze kinderen. We moeten het onderwijssysteem veranderen willen we voorkomen dat een hele generatie kinderen in de kou komt te staan.

Wie eerlijk om zich heen durft te kijken, wie het zelfs aandurft te kijken wat de uitkomsten zijn van wetenschappelijk onderzoek, moet vast stellen dat het niet goed gaat met onze kinderen. Veel te veel kinderen leiden aan chronische ziektes, veel te veel kinderen zijn niet goed gehecht, vallen uit het systeem, krijgen diagnoses, hebben medicijnen nodig om mee te kunnen komen in deze op prestatiegerichte maatschappij en veel te veel kinderen leiden op een veel te jonge leeftijd aan stress, druk en andere symptomen van een burn out. Deze generatie is onze toekomst en ze hebben hulp nodig.

Hoe kinderen leren

Hoe kunnen wij kinderen helpen? Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we terug naar de basis en de vraag stellen: “Hoe leren kinderen eigenlijk?”

Ken je nog die stralende blik in de ogen van je kind toen het de eerste stapjes in de wereld zette? Wie gezien heeft hoe een kind leerde lopen, kan met een gerust hart alle onderwijskundige boeken het huis uit doen. Diegene is namelijk getuige geweest van de oersterke drang om te leren. Diegene weet dat het niet de methode, de test, de strikte planning of het examen is geweest die het kind leerde lopen, leerde praten of leerde denken. Nee, het is de wil van het kind zelf en de verbinding die het aangaat met de wereld, met jou als voorbeeld, die maakte dat het kind zich wilde ontwikkelen!

Goed voorbeeld doet volgenEen kind dat naar school gaat heeft al lang bewezen dat het kan leren, want wat het kind de eerste 3 jaren van zijn leven leerde, zal het nooit meer overtreffen. Willen wij onze kinderen helpen zich verder zo grandioos en stralend te ontwikkelen, dan is het dus van belang dat we ons onderwijssysteem aanpassen aan bovengenoemde 3 punten:

Eigen wil
De wil om te leren ligt bij het kind zelf. Diegene die denkt door druk, beloning en toetsen een kind tot leren te motiveren heeft het mis. Het werkelijke leren ontstaat uit vrije wil.

Interesse
Een kind wil leren als het zich kan verbinden. Verbinden is liefde, warm lopen, geïnteresseerd raken en niet meer los willen laten. Willen we kinderen iets leren dan moeten we het weten te raken, zodat de interesse is gewekt.

Voorbeeld
Goed voorbeeld doet volgen. Kinderen leren niet automatisch en het zit ook niet in de genen verankerd om bijvoorbeeld te leren lopen. Een kind heeft een mens als voorbeeld nodig om het al nabootsend te volgen. De kwaliteit van het voorbeeld zit hem niet zozeer in de uiterlijkheden, maar in de innerlijke houding van de mens; zijn/haar authenticiteit.

Opvoeden is zelfopvoeding

Begeleiding van het kind en onderwijs is niet het volstoppen van een vat, maar het ontsteken van een vlam. Opvoeding begint bij het opvoeden van onszelf. Wij ouders en leerkrachten moeten voor onze kinderen voorbeeldwaardige voorbeelden zijn en ze meenemen op de reis van het o zo prachtige leven, zodat ze enthousiast worden, zich willen verbinden en zo wíllen leren.

 

Leestips:

Veelgestelde vragen over de vrijeschool
Laat kinderen weer timmeren, zagen en solderen op school
Laat die diagnose eens zitten en kijk hoe een kind wel tot bloei komt
De citotoets is helemaal niet in het belang van het kind 
Stilzitten is een ramp voor conditie en cognitie

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Opvoedvraagstukken, Ouderschap algemeen en getagd met , , , , , , .

Eén reactie

  1. Pingback: De mooiste voorleesboeken - vind ze hier! | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *