Opvoedkundigadvies: mom-shaming of inspiratie?

Moederschap en onzekerheidOuders (vooral moeders) zijn vaak niet mals voor elkaar. Oordelen vliegen als onzichtbare bommetjes door de lucht en innerlijk kent elke moeder wel die gevoelsuitbarsting: Ik doe het niet goed genoeg!

We weten natuurlijk dondersgoed dat dat onzin is! We werken ons allemaal drie slagen in de rondte, geven ons allerbeste en ik durf te beweren dat iedere ouder die dit leest vol overgave en liefde zich ontfermt over de kinderen. Jij bent dus een goede moeder/goede vader!

Ouderschap en kwetsbaarheid

En hoewel we dat allemaal eigenlijk weten, zijn we toch kwetsbaar. Waarom eigenlijk, weet jij dat? Wanneer maakt jou iets onzeker? Wanneer raakt de mening van een ander jou? Wat vind jij de grens tussen 'mom-shaming' (moeders aan de schandpaal nagelen) en het delen van een overtuiging?

Voor mij is het duidelijk: opvoeden is een gelegenheid van hart en ziel. We doen allemaal zo ons best en dat maakt ons kwetsbaar.
Als ik naar mezelf kijk, kan ik drie niveaus onderscheiden. Sommige meningen gaan langs me heen, sommige punten neem ik mee en sommige overtuigingen komen in de categorie ‘gevoelig’.

Drie voorbeelden:

1. Een artikel over het belang van toetsen bij kleuters lees ik niet of lees ik uit interesse in de mening van de ander. De eventuele kritiek op mij als andersgezinde, laat ik langs mij afglijden. Ik ben namelijk overtuigd van het tegendeel.

2. Als ik iemand die mij dierbaar is zie schrijven over bijvoorbeeld het belang van wollen kleding bij baby’s gebeurt er al iets anders in mij. Mijn antroposofische achtergrond ‘verplicht’ mij mijn kinderen te hullen in wol. Ik doe het een beetje, maar te weinig om er echt ‘bij te horen’. Omdat ik een andere manier heb van omgaan met warmte en voor mij wol (de wolindustrie) niet heilig is, ben ik niet kwetsbaar. Ik ga na het lezen nadenken, gebruik alle informatie als inspiratie en wellicht doe ik er iets mee en wellicht niet.

3. Als ik van iemand en tekst lees die overtuigd is van onvoorwaardelijk opvoeden en de kwalijke effecten van voorwaardelijk opvoeden noemt, raak ik onzeker. Het is een thema dat mij raakt omdat ik denk dat de schrijver wellicht een goed punt heeft. Het is een thema waar ik zoekende ben en een thema dat mij inspireert. Nadelig effect, de eerstvolgende keer dat ik te boos word op mijn kinderen of mezelf weer eens autoritair hoor doen, voel ik me schuldig en een slechte moeder.

De schrijvers achter al deze teksten zullen nooit de bedoeling hebben gehad mij een slecht gevoel te geven. Toch is dat in dat ene geval wel wat gebeurd is. Diegene was niet bezig met mom-shaming, maar deelde haar of zijn overtuiging. Ik moet leren dat wat ik lees, inspiratie blijft. Ik werk, ik leer, ik oefen, ik overweeg, maar ik ben geen slechte moeder: ik doe het goed!

Jij ook!

Volg je intuïtieJa, jij ook! Blijf bij de positieve les, geloof in je eigen intuïtie, laat je inspireren, maar nooit onzeker maken, want: alles wat je aandacht geeft groeit!

Ook ik deel mijn overwegingen, mijn zorgen, mijn overtuigingen en mijn persoonlijke weg. Nooit om jou een slecht gevoel te geven, maar om te inspireren of om in gesprek te komen. Ik besef mij: hoe overtuigder ik ben van iets, hoe minder ik te kwetsen ben, maar hoe groter de kans dat ik anderen onzeker maak. Voor alle lezers hier die ik onbedoeld onzeker maak of maakte, weet dat alles wat je hier leest uiteindelijk maar míjn zoektocht naar mijn waarheid is en niet dé waarheid.

 

Ps. Digitale inspiratie of een digitale schandpaal is natuurlijk nog weer anders dan je schoonmoeder die op bezoek komt met haar 1000 meningen of een moeder in de speeltuin die zegt: 'Oh, mogen jouw kinderen al ijs eten op die leeftijd!?' Denk aan een zwaan die onder water duikt en weer boven komt. Zie je de waterdruppels van zijn prachtige veren afparelen? Nou zo ga je dus om met dit soort meningen. Laat je niet gek maken, bedank voor de 'rijke' inspiratie en volg je eigen intuïtie. Je doet het namelijk goed moeder!

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Ouderschap algemeen en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *