Hemelvaart en Pinksteren

Hemelvaart en Pinksteren. Twee feestdagen die veel mensen verbinden met het genieten van een paar extra vrije dagen. Voor een hoop mensen echter ook dagen van grote betekenis vanuit de Christelijke traditie.
Maar wat vieren we nou eigenlijk? Om het geheugen weer even op te frissen hier een artikel met de achtergronden, liedjes en meer!
 

Christelijk feest

Hemelvaart valt 39 dagen na Pasen en wordt ook wel de 40ste Paasdag genoemd. Pinksteren valt 49 dagen na Pasen en is de 50ste Paasdag. Hemelvaart en Pinksteren zijn christelijk feesten. Christus had zijn volgelingen beloofd hen, ook na zijn sterven, niet alleen te laten. Met Pasen staat Christus op uit de dood en met Hemelvaart keert hij terug naar de hemel. Met Pinksteren stuurt hij de geest van God om zijn volgelingen verder te begeleiden, zodat zij de kracht hebben het evangelie uit te dragen. Het verhaal gaat dat er een storm opstak en dat er uit de hemel vuur neerdaalde. Op de hoofden van de apostelen verschenen vlammen en zij konden alle talen spreken en verstaan.

Als ritueel voor de uitstorting van de Heilige Geest, laat men duiven opvliegen. De duif staat symbool voor hemelse inspiratie, reinheid, vrede en de ziel.

Voorjaarsriten

Pinksteren Binksterbruid

Met Pinksteren vieren we ook de uit Oud-Europese volkeren ontstane Meifeesten of Voorjaarsriten (de Kelten noemde dit Beltane). Deze feesten werden gehouden uit dank voor de vruchtbaarheid en groeikracht. Men bracht offers en er werd gedanst en gezongen.
De mensen begroeten de ontwakende natuur. In de hoop op een uitstekend oogstjaar, worden meibomen of pinksterbomen neergezet. De meiboom is een boomstam in het middelpunt van het dorp, versiert met linten en vlaggen en in de kroon een pinksterkrans. Rond de boom wordt gedanst en gezongen, gegeten en gedronken. De meiboom staat symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde.

Pinksterbruid

Traditioneel gezien is Pinksteren de tijd om een partner te vinden. Een klein meiboompje voor het huis verwijst dan naar een huwbare pinksterbruidegom of pinksterbruid. In sommige dorpen werd het knapste meisje uitgekozen en uitgedost met bloemen en groen. Zo mocht vooraan de grote pinkteroptocht lopen, omringt door al haar aanbidders.

Nog altijd is het bruidspaar een vaak voorkomend traditie bij Pinksteren. De bruid draagt daarbij het beeld voor de ziel uit, de bruidegom voor de geest. Pinksteren is het ultieme feest van verbinding. Verbinding tussen de mensen onderling, verbinding tussen de hemel en aarde; heilige verbondenheid waarvan het huwelijk symbool staat.

Hemelvaart en Pinksteren of vrijescholen

Hemelvaart wordt meestal niet uitgebreid gevierd met de kinderen. Dauwtrappen is op deze dag een prachtige traditie. Bij ons in de bosschool laten ze heel mooi (maar niet zo milieuvriendelijk) een heliumballon naar de hemel opstijgen. Aan het touwtje van de ballon hangt van elk kind een, op een papiertje geschreven wens.

Pinksteren viert men veel uitgebreider. De kinderen mogen in het wit gekleed naar school komen en dragen een kroontje met papieren bloemen. Op het plein zingen en dansen de kinderen rondom de meiboom en maken mooie vlechten van de slingers (zie filmpje onderaan). Onze kinderen mogen elk jaar kleine duifjes boetseren en pinksterkoekjes en rozenbroodjes bakken. Tijdens het samenzijn vliegen witte duiven naar de hemel.

De duif vliegt naar de hemelWit en kleurrijk

In de kleuterklassen mogen vaak de twee oudste kinderen samen het pinksterbruidspaar zijn. De andere kinderen vormen de zingende stoet in kleurrijke kleding en met rinkelende bellen. In het beste geval volgen er kring- of zangspelletjes en is er ook nog een echte bruidstaart.

Alle tradities samen, maken dat het pinksterfeest een feest vol licht, kleur en vrolijkheid is. Op het luchtige, hemelse wit, kunnen de kleuren ontstaan die in elk individu, gedragen door de gemeenschap, tevoorschijn mogen komen.

Fijne hemelvaartsdag en een feestelijk pinksterweekend!

Pinksteren op de vrijeschoolHemelvaart en Pinksteren op de jaartafel

Met Pasen viert men het nieuwe leven, daarom is het mooi om pas met Pasen eieren op te hangen aan mooie voorjaarstakken. Symbolisch passend is het om tussen Pasen en Hemelvaart elke dag een ei extra op te hangen zodat er uiteindelijk 40 gekleurde eieren hangen. Tussen Hemelvaart en Pinksteren kunnen daar nog eens 10 gouden eieren bijkomen. Het hoeven geen grote eieren te zijn. Tegenwoordig koop je ook prachtige houten eieren die je eventueel kan kleuren.

Het is mooi om een lichtgroene achtergrond te creëren met mooie doeken. Het lichtgroene verwijst naar het frisse groen van het nieuwe leven en de jonge blaadjes aan de bomen. Daaroverheen kan met Pinksteren dan het zuivere wit komen in de vorm van een doek, bloemen, een kaars of witte duifjes.

Wil je alles weten over een jaartafel, kijk hier.
Voor andere jaarfeesten klik hier.

Zingen met Pinksteren

Onder dit artikel zie je een paar linkjes naar YouTube. Ik zing acapella pinksterliedjes zodat je bij interesse mee kan zingen en ze zo kan leren. Het pinksteralbum is nog maar een beetje gevuld, komende week volgen nog een hoop mooie liedjes, hou dit artikel en YouTube in de gate.

Bij Waldorf Inspiration vind je nog meer inspiratie voor de jaarfeesten. Kijk op Facebook, Instagram, YouTube of Pinterest.

Doe open nu het duivenhuis

Hier is onze fiere Pinksterblom

Ontwaak, ontwaak de morgen breekt aan

Geplaatst in De jaarfeesten, Lentefeesten en getagd met , , , , , , , , , , , , .

4 reacties

  1. Pingback: De meest gestelde vragen over de Vrijeschool | Everyday Mommyday

  2. Pingback: Pasen en het nieuwe leven | Everyday Mommyday

  3. Pingback: Walpurgisnacht – Beltane - Meifeest | Everyday Mommyday

  4. Pingback: Jaarfeestenoverzicht (voor de vrijeschool) | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *