Sint Jan

Sint Jan, Sint Jan, Sint Jan die komt er anDe Sint Janstijd is begonnen en op de vrijescholen is dat deze week gevierd!
Het is een zomers feest waarop wij versiert met een bloemenkrans en vrolijke kleren aan naar school gaan. Daar wordt gezongen, we spelen spelletje en er wordt om een vuur gedanst. Als afsluiting mag iedereen die dat durft over het vuur springen.

Maar wat is het Sint Jan eigenlijk?

‘Johannesfeest is zomerfeest, doet boeien het leven en al!’

Op 24 juni is het Johannesfeest (ook wel Sint Jan of midzomerfeest); de viering van de zonnewende (21 juni) en de naamdag van Johannes de Doper.

Sint Jan was vroeger een groot feest, waarbij mensen Sint Janskruid rooiden en de kracht ervan inzette om zich te beschermen tegen kwade invloeden. Er werden grote Sint Jansvuren gestookt, die de kwade geesten moesten weg jagen. Men geloofde dat als je over het vuur springt, je een jaar van ongeluk en ziekten verschoond blijft.

Johannes de Doper werd een half jaar eerder dan Christus geboren op 24 juni. Hij doopte Jezus op 30 jarige leeftijd, vanaf dan spreken we over Christus. Johannis doopte de volgelingen van Christus om tot christen en maande de mensen tot inkeer. Johannes zei dat een mens niet slechts kan bloeien en groeien, er moet een moment van inkeer en bezinning komen.

In het midden van de zomertijd is 't naamdag van Sint JanHet Sint Jansfeest staat precies tegenover kerstmis. Daar waar we bij het kerstfeest naar binnen gekeerd zijn en het licht geboren wordt, zien we bij het Sint Jansfeest de tegenovergestelde beweging. We gaan naar buiten, we zingen en dansen en alles is versiert met bloemen. Het is het hoogtepunt in de natuur waarop alles uitbundig bloeit en leeft en wij mensen buiten genieten van de lange, lichte dagen. Vanaf nu neemt het licht weer af en keert de mens weer langzaam naar binnen.

Wie meer inspiratie wil over Sint Jan moet even geduld hebben. Hou deze website in de gate en je vindt hier binnenkort een geheel nieuwe blog vol inspiratie, liedjes, boekentips, tutorials, knutseltips en seizoenentafelvoorbeelden rond de jaarfeesten. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Fijn Sint Jansfeest!

 

Geplaatst in De jaarfeesten, Zomerfeesten en getagd met , , , , , , , , , .

2 reacties

  1. Pingback: De meest gestelde vragen over de Vrijeschool | Everyday Mommyday

  2. Pingback: Jaarfeestenoverzicht (voor de vrijeschool) | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *