Sint Maarten

Ik loop hier met mijn lantaren

Vandaag vieren we Sint Maarten; de feestdag met als motief goedheid, de offerbereidheid en deemoed.
Sint Maarten is het eerste lichtfeest van de donkere tijd in het jaar. Vanaf nu mogen de kaarsjes aan 🕯

Wij hebben mooie lantaarns gemaak, waar we komende week mee door het bos mogen lopen. We eten vanavond in het donker met het kaarslicht van onze lantaarns. We hebben Sint Maartens broodmaandjes gebakken die we straks met elkaar delen en ik vertel vanavond voor het slapengaan een verhaal over offerbereidheid en het zorgen voor anderen.

Maar wie was Sint Maarten en waarom is dit feest het vieren waard?

De legende van officier Maarten

Maarten leefde ongeveer 400 jaar na Christus en was een officier in het leger van keizer Julianus Apostata. Voor de poort van de Franse stad Amiens zag hij op een koude herfstavond een bedelaar staan. Zijn metgezellen reden aan de arme man voorbij, maar Maarten kreeg medelijden en sneed zijn officiersmantel doormidden en gaf de helft aan de bedelaar.
In de nacht de volgt verschijnt de bedelaar in de dromen van Maarten. Volgens de legende was deze bedelaar een verschijning van Christus. Maarten verlaat het leger, bekeert zich, sticht een klooster waar hij zich ontfermt over de armen en wordt later bisschop. Zijn sterfdag gedenken we op 11 november.

Daar rijdt door de avond een ridder te paardBegin van de winter

11 November was vroeger de tijd waar de oogst binnengehaald moest zijn, het vee op stal ging en de grote Sint-Maartens-vruchtbaarheids-vuren ontstoken werden. De wintertijd begon.
Daaruit is de traditie ontstaan van het knollen uithollen en er een lichtje in laten branden. Knollen zijn het laatste gewas uit de aarde wat geoogst wordt voor het aanbreken van de winter.

Sinds de laatste eeuw is het eveneens een kinderfeest geworden. Waar oorspronkelijk slechts armen al bedelend van deur tot deur gingen, lopen nu kinderen al zingend door de straten in de hoop op fruit, een snoepje of een minigeschenkje.
Met het lichtje in onze lantaarns koesteren we de zomer en dragen we het licht met ons mee in de wintertijd tot de dagen weer langer en lichter worden.

Sint Maarten is de 2e heilige in de reeks van 3 heiligen (Sint Joris, Sint Maarten en Sint Nikolaas) voordat het kerstkindje wordt geboren.

Een fijn Sint Maartensfeest!

Meer lezen of zingen?

Zonne, maan en sterre, zie ik van zoverreVoor andere jaarfeesten klik hier.
Wil je meer lezen over hoe je een jaartafel kan maken, kijk hier.

Onder dit artikel zie je een paar linkjes naar YouTube. Ik zing (nu nog heel provisorisch met telefoon, 1 stem en de jaartafel) Sint Maartsens liedjes zodat jullie bij interesse mee kunnen zingen en ze zo kunnen leren. Succes!

Je kan ook in YouTube mijn playlist voor Sint Maarten bekijken.

Bij Waldorf Bientje vind je inspiratie voor de jaartafel of het maken van lantaarns. Kijk op Facebook of Instagram.

Du sag mal hast du den Herbst gesehen

Elsje Fiederelsje, zet je klompjes bij het vuur

Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne

Geplaatst in De jaarfeesten, Elke dag een mamadag, Herfstfeesten en getagd met , , , , , , .

6 reacties

  1. Ik was de meeste liedjes alweer bijna vergeten! Ik ben al een tijdje op zoek naar het liedje dat mijn dochters kleuterjuffie ‘s ochtends altijd zong…
    Het begint met: Goedemorgen lieve kinderen, wat fijn dat jullie er allemaal weer zijn! Goedemorgen lieve kinderen….
    Verder weet ik het helaas niet meer en mijn nu volwassen dochter ook niet. Kan jij me misschien verder helpen?

    • Hallo Suzanne! Leuk! Ik ken het liedje ook niet, maar ik ga voor je op zoek. Kleuterjuffies zijn wel kanjers in het verzinnen van liedjes, dus misschien staat het wel helemaal nergens op papier. Ik ga zoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *