Vaccineren en Kwikfit

Een bezoekje aan de dokterIk waag mij vandaag aan een gevoelig onderwerp. Ik weet zeker dat sommigen diep beginnen te zuchten en denken: ‚Nee Eef, begin daar niet aan! Ik wil het niet eens weten welke ideeën jij er nu weer op na houdt! 

En toch doe ik het. Ik heb namelijk een vraag. Waarom mogen we over alle onderwerpen rondom de opvoeding van een kind vragen stellen en als het over vaccineren gaat niet?

Oh wat zou het soms makkelijk zijn om gewoon te dóen!

Zoals jullie weten wil ik graag een bewuste moeder zijn. Ik probeer bewuste keuzes te maken door over alle na te denken, mij te informeren en door met dierbaren en mijn man de verschillende onderwerpen onder de loep te nemen.
Ik probeer op een bepaalde manier mijn kinderen op te voeden, dus kies ik bewust voor bepaalde opvoedmethodes.
Ik kies niet de school om de hoek, maar ga op zoek naar de school die voor mij en mijn kinderen het beste past. Over het eten wat ik mijn kinderen voorzet heb ik nagedacht. Ik ben bewust tijdelijk uit het 'hamsterwheel' van de economie gestapt om thuis voor mijn kinderen te zorgen, omdat ik denk dat dat beter is voor mijn kinderen. Ik ga niet naar de dichtsbijzijnde dokter, ik ga naar een arts waarbij ik vragen mag stellen (dat is nogal gewaagd namelijk in Duitsland) en die bereid is naar meer dan alleen mijn lichaam te kijken.

Oh wat zou het soms makkelijk zijn om gewoon te doen! Maar ik ben nu eenmaal anders ik wil graag denken en overwegen voordat ik iets doe. Is daar iets mis mee? Ik geloof van niet.

'Ik-ben-mij-bewust-van-de-risico’s' formuliertjes

Ik woon in Duitsland. Het gezondheidssysteem is hier nog wat uitgebreider dan in Nederland. Op elke straathoek zitten 3 artsenpraktijken en een apotheek. Voor elk probleempje gaat men naar de dokter en dan niet naar de huisarts maar meteen naar de specialist. Voor alles wat grote risico’s met zich meebrengt, moet ik formulieren ondertekenen. Daarmee zeg ik dat ik zelf verantwoordelijk ben voor- en mij bewust ben van de gevolgen.

Toen mijn eerste zoon geboren werd moest ik na 48 uur weeën en een bijna geboorte toch een noodkeizersnede. Terwijl de weeenremmers in mij gespoten werden, kreeg ik zo’n formuliertje. Bij de inentingen van mijn kinderen kreeg ik ook zo’n  formuliertje. Bij de paracetamol en astma-middeltjes overigens niet. 

Ik heb een groot vertrouwen in de lichamen van mijn kinderen en mijzelf. De meeste problemen kunnen wij zelf oplossen en hebben we medicijnenen helemaal niet nodig. Ik heb altijd geleerd dat bijvoorbeeld koorts het immuunsysteem sterkt, dus wil ik niet onnodig ingrijpen.
Ik heb als kind weinig inentingen gehad, heb 1 antibioticum pil voor een gênant probleempje moeten slikken en verder zijn de pillen op 1 hand te tellen. Daar ben ik trots op. Mijn kinderen gun ik ook een medicijnvrij leven!

Ik geloof dat hoe natuurlijker, hoe beter. Tenzij het niet anders kan! Wat een zegen dat we in een werelddeel wonen met een uitstekende gezondheidszorg en waar zoveel fantastisch, vakbekwame artsen werken!

Vaccinaties zijn voor de wereldgezondheid waarschijnlijk een zegen.

Vaccinaties zijn voor de wereldgezondheid waarschijnlijk een zegen. Hygiëne, schoon water, gezonde voeding en goede gezondheidszorg ook. Zijn inentingen voor mijn kinderen ook een zegen? Mag ik die vraag stellen? Ik ben niet tegen inenten, ik wil mij gewoon informeren...zoals ik dat bij alles doe.

Eigenlijk mag ik die vraag niet stellen, want dan ben ik zo’n hoogopgeleid, maar toch oerdomme antivaxxer! Misschien ben ik ook een (waarschijnlijk niet) een bedreiging voor multinationals die niet alleen maar bestaan vanwege hun onbaatzucht en de liefde voor de individuele gezondheid van de mens.
Waarom worden mensen zo boos? Boos zijn is toch onmacht? Waarom lijkt het alsof er alleen de twee uitersten bestaan en niet ook de mens ertussenin die gewoon vragen stelt en overwegingen maakt?

Voordat ik - wat dan ook - in het lichaam van mijn kinderen stop, stel ik vragen. Wat ik wil weten?

 1. Waarom mag ik geen vragen stellen over vaccinaties? 
 2. Waarom moet ik zo’n ‚ik-ben-mij-bewust-van-de-risico’s‘ formuliertje ondertekenen als er geen risico’s bestaan?
 3. Als wij mensen niet meer zo braaf of verstandig zijn ons allen te laten inenten, waarom wordt iedereen dan boos en komen dreigementen over verplichtingen i.p.v. dat er geluisterd wordt naar de vragen?
 4. Waarom kan ik geen niet dubieus gefinancierde, onafhankelijke, transparante, bij elkaar gegoogelde informatie vinden over de voor- en nadelen van vaccinaties?
 5. Waarom worden mensen die beweren dat ze een kind met vaccinatieschade hebben altijd weggezet als idioten? Naar mijn vermoeden, zie vraag 2, bestaat er dus daadwerkelijk een mogelijkheid op schade.
 6. Hoe groot is nou daadwerkelijk het risico op schade als ik mijn kind inent of als ik niet inent? 
 7. Waarom krijg ik eindeloos veel ‚angst-maak‘ folders te zien over ziektes? Kan ik niet zonder die bangmakerij geïnformeerd worden?
 8. Waarom wordt er niet net zo veel aandacht besteed aan de boosters voor volwassenen? 
 9. Waarom moet mijn gezonde kind een griepprik of een prik voor waterpokken krijgen als het om geen schokkende ziektes gaat?
 10. Waarom verschillen zelfs buurlanden van vaccinatieprogramma? In Duitsland zijn ze geshockeerd dat de tweede BMR prik in Nederland niet direct na de eerste komt, maar pas later. Je kan in die tussentijd doodziek worden!
 11. In Duitsland bestaat er nog een tweedeling in de zorgverzekeringen. Waarom krijg ik als privé verzekerde wél een aantal nieuwe inentingen betaald en de anderen niet?
 12. Kunnen bedrijven en overheden mijn zorg weghalen dat een deel van het vaccinatieprogramma niet draait om geld verdienen, maar (bijna) alles om de zorg van een gezonde wereldbevolking?
 13. En ga zo maar door….

Kwik FIT en vaccineren

Ter afsluiting:

Naar aanleiding van die #ikvaccineer tweet over automonteurs: Aan mijn auto ga ik inderdaad niet zelf sleutelen, levensgevaarlijk!
Maarrr in Nederland ging ik jaren achtereen voor de aantrekkelijke APK prijs naar de Kwikfit en had ik altijd dikke rekeningen vanwege iets wat er mis was met de remmen. Zij zullen het wel weten en met remmen ga je niet lichtzinnig om, dacht ik toen.
Toch ben ik naar een andere automonteur gegaan en zie daar, ik mocht altijd even meekijken, reuze interessant en waarachtig…ik had nooit meer wat met mijn remmen!

Voel je alsjeblief niet aangevallen als ik ergens vragen over stel. Ik vind het gewoon fijn als ik vrije keuzes mag maken en mag meekijken en begrijpen waarom iets goed of niet goed is voor mij en mijn gezin.
Ook als het gaat om vaccineren. 

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Opvoedvraagstukken, Ziekte en gezondheid en getagd met , , , .

11 reacties

 1. Hi Eef,
  Zulke vragen stellen is zeker belangrijk en ik vraag die ook zeker. Hier in Engeland is het ook een zooitje en een bangmakerij. Toen ik zwanger was werd het me gezegd dat ik de gripprik moest maar heb het zelf nooit gedaan. Ik zag de voordelen er niet van omdat ik er zelf nooit voor ingeënt ben. Het is ook belangrijk dat kinderen hun eigen immuun systeem opbouwen dus dat houdt in dat sommige inentingen niet echt hoeven.

  Grappig hoe sommige dingen taboe worden maar eigenlijk hartstikke belangrijk zijn om te uitten. Hier in Engeland zijn ze ook best paranoïde over heel veel dingen en daar ben ik wel een beetje klaar mee.

  Voor mijn eerste zwangerschaps scan wordt hier een klein onderzoekje gedaan of het kind bepaalde syndromen gaat hebben.. ze gaven me niet de optie en namen me gelijk de kamer in (net als elke zwangere vrouw). Ik was toen de enige die vroeg wat ze gingen doen en heb toen duidelijk gezegd dat ik dat niet wil! Grote kans dat je een zwangerschap daarmee stopt en de voordelen? Je kunt oa, als het een syndroom heeft, ervoor kiezen om abortus te plegen… wat is dat voor voordeel? Nou goed, het ging mij erom dat ze me de keuze niet gaven maar dat ik moest vragen wat ze gingen doen…

  Het helpt ook dat we Nederlands zijn en dat we daardoor wat directer kunnen zijn over dit soort dingen.

 2. Wat een mooie blog! Ook herkenbaar, bij mijn oudste zoon heb ik de inentingen uitgesteld en meer verspreid en bij mijn tweede zoon gewacht tot twee jaar en toen ook niet alles gedaan. Iedere keer werd ik weer ondervraagd en bang gepraat op het consultatie-bureau, waarop mijn antwoord ieder keer was; “ondervragen jullie de ouders die alle inentingen geven ook waarom ze het wel doen en vragen jullie ook of ze zich erin verdiept hebben.” Wees blij dat iemand zich er in verdiept en niet klakkeloos alles aanneemt.

 3. Je analogie met de APK is trouwens wel interessant: je hebt ervoor gekozen om naar een ander bedrijf te gaan waar je vragen mag stellen en mee kunt kijken. Prima natuurlijk, vooral doen! Maar waar je (gelukkig…) niet voor hebt gekozen is om dan maar helemaal geen APK meer te gaan halen onder het motto “je weet nooit wat zo’n garage met je remmen rommelt, misschien wordt mijn auto er wel minder veilig door…”. Want als je dat had gedaan had je daarmee dus niet alleen jezelf, maar ook je mede-weggebruikers mogelijk in gevaar kunnen brengen omdat je auto dan niet preventief werd gecheckt (en er mogelijk ernstige problemen op zouden kunnen duiken). Je raadt het al: ik ben voor een dekkingsgraad van 95% auto’s met APK…

  • Dank je voor je antwoord! En leuk je vervolg op mijn APK verhaal?. Mag ik het verhaal ook nog aanvullen?

   Een goede monteur geeft me de kans mee te kijken en geeft me uitleg. Én geeft me de keus om een vrij antwoord te geven. Helaas zijn de meeste autobedrijven niet in staat mij antwoorden te geven (weet jij een een goed autobedrijf met de antwoorden op mijn vragen? Ik hoor het graag!) De meeste antwoorden zijn hetzelfde standaard riedeltje met als kernpunt: je bent dom en asociaal! Dat is geen antwoord en daardoor is een vrije keuze maken onmogelijk (en ongewenst).

   Ik vind dat lastig. Ik kies ervoor de APK te doen, mét tegenzin omdat ik eigenlijk antwoorden op mijn vragen wil!
   Maar wat doe ik met die, elk jaar uitgebreidere APK+ aanbevelingen? Als de automonteur jouw auto onderhanden neemt zeg jij op alles ja neem ik aan? Wat doe jij allemaal voor de autobaas zonder dat je écht weet waarom?

   In Duitsland zijn er meer vaccinaties opgenomen in het standaard prikprogramma dan in NL. Ik word voor asociaal en dom uitgemaakt als ik ze niet blief. Jij in Nederland doet die prikken waarschijnlijk niet. Ren jij nu naar de dokter en haalt ze alsnog? Wat is voor jou die 95% dekkingsgraad? Is dat ook inclusief de inenting voor de Mexicaanse griep??

   Weet je, als het allemaal zo heel belangrijk is, ben ik ook voor die 95% dekkingsgraad. Ik doe mee, niet omdat ik daartoe gedwongen word, maar omdat ik voorzien word van zuivere informatie en men écht bereid is om antwoord te geven op mijn vragen!

   Misschien een tip voor Den Haag…
   Ik verheug me al op de onafhankelijke journalisten die zin én de moed hebben om voor al die ‘opstandige’ weigeraars onderzoek te doen!
   #decorrespondent ?

 4. Weet je wat ons hier thuis opgevallen is? (Alternatief) links en rechts gebruiken dezelfde (tegengestelde) redeneringen als het om de themas inentingen en klimaatverandering gaat. Links gelooft de wetenschap als het om klimaatverandering gaat, maar zet grote vraagtekens bij wetenschappelijk onderzoek naar inentingen (wie betaalt het onderzoek, door wie is het gemanipuleerd, wat wordt er verzwegen.) Rechts doet het precies andersom: gelooft het wetenschappelijk onderzoek naar inentingen, maar stelt exact dezelfde vragen (wie betaalt het onderzoek, door wie is het gemanipuleerd, wat wordt er verzwegen) bij klimaatverandering….

  • Ja dat is mij ook opgevallen, al zie je tegenwoordig niet alleen maar die alternatievelingen, vrijeschool mensen, streng gelovigen en linksdenkende mensen twijfelen. Er stellen veel meer mensen vragen; zelfs in de wetenschap zijn discussies over vaccinaties te vinden.

   Daarbij als je goed kijkt, valt ook iets anders op. Ik generaliseer: Rechts houdt van geld verdienen. Vaccins leveren veel geld en (op korte termijn) de huidige klimaatvervuilende ellende ook.
   Links daarentegen is idealistischer en heeft niet die kapitalistische bril op.
   Dan krijg je op deze gebieden logischerwijs een conflict!

 5. Hallo M., hoe kun je nou vertrouwen in wetenschap.. wetenschap is toch op basis van onderzoeken.. en hoe vaak wordt een onderzoek (de uitkomst) weerlegd door een nieuw onderzoek.. Eigenlijk is het woord “wetenschap” niet echt juist gekozen, het is eerder “wat we tot nog toe denken te weten”

  • Ooehhh gewaagde opmerking tussen mijn grote groep gewaardeerde mensen in mijn omgeving die op wetenschappelijk gebied werken.
   Toch vind ik je aanvulling niet geheel onterecht. Nu maak ik mezelf ook impopulair?.

   Om de een of andere reden ben ik mijn hele leven klassenvertegenwoordiger, commissielid of bestuurslid van iets geweest. Op school, op verenigingen, op de universiteit…
   Bij elke ‘club’ ben ik elke keer opnieuw van mijn bewonderende geloof gevallen toen ik elke keer opnieuw ontdekte dat op elk niveau er een flinke dosis ‘ we doen maar wat’ of politiek meespeelt in de besluitvorming.

   Bij de universiteit deed ik geregeld mee aan onderzoek. Zelfs afgelopen jaar nog deed ik mee aan een onderzoek over tweetalige opvoeding. En wat me opvalt is dat er zoveel ruimte bestaat voor interpretatie, ‘we doen maar wat’ of politiek.

   Of nog dichter bij huis. Cito toetsen zijn zo belangrijk als meetinstrument, de juf kan je bijna niet meer op haar woorden en ervaring vertrouwen. En dat terwijl de juf diezelfde toetsen zo makkelijk kan sturen.

   Het is weer een nieuw groot thema, waardoor ik nu een beetje afdrijf van vaccineren. En toch heeft het mij geleerd dat ik zelfs bij toetsen en onderzoeken mijn vraagtekens mag zetten.

 6. Aan anoniem:
  Juist, en als je niet wilt geloven in ‘dat wat we tot nu toe weten’, waar wil je dan in geloven? Alleen omdat er mogelijk nieuwe inzichten ontstaan door nieuw onderzoek, kunnen we ons niet baseren op dat wat we tot nu toe weten? Sinds grofweg de verlichting zijn er aanzienlijk wetenschappelijke onderzoeken gedaan, die tot op de dag van vandaag best zinvol blijken te zijn….

  Aan Bientje:
  Ik ben benieuwd naar wat je bedoelt met “we doen maar wat’ in onderzoek? Op welk vlak? Bij medisch (en klimaatwetenschappelijk) onderzoek zijn er cijfers om je op te baseren, daar zou minder ruimte moeten zijn voor ‘we doen maar wat’.

  En wat jij zegt in je reactie, is eigenlijk dat je vragen hebt bij het wetenschappelijk onderzoek. Waar wil je je in je meningsvorming dan op baseren? Gewoon, een vraag?

  En waarom heb je die vragen wel bij het vaccinatie onderzoek en niet bij klimaatonderzoek? Puur alleen omdat je ‘links’ bent?

  • Oh dat heb ik wel hoor, geen zorgen! We hebben het alleen nu over vaccineren met een klein uitstapje naar de wetenschap. En begrijp me niet verkeerd, ik sta achter de wetenschap…alleen niet blind.

   Ik gooi er nog maar een auto vergelijking in?.
   Ik ben een grote fan van navigatiesystemen omdat je van A naar B komt zonder eigenlijk zelf te hoeven nadenken. En toch vind ik het belangrijk om zelf te blijven denken! Soms helpt namelijk ook ervaring om de juiste weg te vinden.

   Dit is het antwoord op je vraag waarop ik mijn meningsvorming baseer.
   Bij de opvoeding van de kinderen gaat het meeste op gezond verstand, ervaring en intuïtie.
   Wetenschappelijk onderzoek neem ik daar zelden in mee omdat ik dan de ene dag mijn kind moet laten huilen en de andere dag niet. Met voeding net zo. Dan maar liever gezond verstand en ervaring.

   Bij onderwerpen waar ik moeilijk of niet gebruik kan maken van gezond verstand, speelt de wetenschap zeker een grote en belangrijke rol voor mij. Maar ik wil vragen blijven stellen!

   Ps. Ik heb geen cijfers bij de ‘we-doen-maar-watjes’ dat is namelijk een niet op wetenschap gebaseerde opmerking maar een op ervaring gebaseerde opmerking.
   Ga in een bestuur, in de politiek of doe mee aan een onderzoek en je weet wat ik bedoel?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *