Verbinding als medicijn

Spelenderwijs hechten en verbinden

Heb jij ook weleens het gevoel dat je kind en jij elkaar niet begrijpen? Ik in ieder geval wel! Mijn kind is stuurs, gedraagt zich raar, zoekt ruzie, wil me zelfs slaan of iets in die trant en ik word te snel boos en hoor mezelf alleen maar negatieve onzin uitkramen.

Met de jaren is het me steeds duidelijker geworden. Het ondergrondse probleem is vaak te weinig qualitytime voor mezelf, te weinig qualitytime met mijn kind, maar ook moeheid, frustraties, een hardwerkend immuunsysteem maar niet echt ziek zijn, honger of kinderlijk naar de wc moeten maar geen tijd hebben...

Het toverwoord

Het gekke is dat je in z’n situatie vaak verder van elkaar verwijderd raakt, terwijl de oplossing voor beiden zo simpel kan zijn. Verbinding is namelijk het toverwoord. Zet alle zaken opzij; het opruimen kan wachten, we stoppen een pizza in de oven en dat belangrijke gesprek kan ook morgen. Neem de tijd, lees samen met je kind een boek, knuffel, zing, doe een spelletje, lach samen (verplicht elke dag!), ga naar buiten voor een rondje samen of wat dan ook. Samen! (zonder telefoon of andere afleiding).

Als je die resetknop weet te vinden en je met aandacht erbij bent, kom je weer tot verbinding. En opeens is al het rare gedrag als zon voor de sneeuw verdwenen.

Cadeautje

Ik probeer gedurende de dag bewust verbindingsspelletjes in te bouwen. Dit soort spelletje halen je uit de sleur van de dag en zorgen ervoor dat lastige situaties zoals hierboven beschreven niet eens echt de kans krijgen te ontstaat.

Een voorbeeld:
Als onze kinderen ’s avonds onder de douche zijn geweest (ze zitten altijd oergezellig met z’n 3en in de douchecel) pluk ik ze omstebeurten daaruit. Ze komen dan in een enorme badhanddoek op schoot. Ik droog ze af, we poetsen tanden en daarna pak ik ze helemaal in de handdoek in als een cadeautje. Vervolgens breng ik het cadeau met veel poeha naar papa: “ Moet je kijken wat voor een pakket er bij de post lag!” Het pakket begint meteen te giechelen. En dan volgt een hele ceremonie van dat pakket uitpakken, voelen en raden wat erin zit. Totdat de inhoud, mijn zoon, schaterlachend tevoorschijn komt. We lachen ons gelukkig, elke keer, bij elk kind opnieuw.

Micheline Mets schreef een mooi, praktisch boek over verbinden en hechten. In het boek staan wel 100 spelletjes in dit thema. Ik vind het een aanrader! Het boek heet 'Spelenderwijs hechten en verbinden' en is hier te koop.

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Opvoedvraagstukken en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *