Help mijn kind is ziek! Durf ik dat aan?

Een bezoekje aan de dokterGaan jullie graag naar de huisarts in de hoop op een oplossing voor een probleem of blijven jullie het liefst zo lang mogelijk weg uit de wachtkamer? Zijn jullie onzeker als het om ziekte en gezondheid gaat of durven jullie ziekte zelf aan? 

Het lijkt alsof tegenwoordig de verbinding met de natuur zo ver van ons verwijderd is dat veel mensen niet meer goed weten om te gaan met natuurlijk lichamelijke processen zoals gezondheid en ziekte. We willen zo graag grip op alles hebben in het leven, dat we alles aangrijpen om geluk en gezondheid maakbaar te maken.

Ik ken dat gevoel van onzekerheid ook in ons gezin; je wil geen helikopterouder zijn, maar je wil ook niet te laat zijn als er echt wat is.
Ik sprak met een dierbare reguliere huisarts over de zorgen van (jonge) ouders. Ik vroeg haar waarom zij denkt dat de wachtkamer van haar praktijk zo vol zit met vragen over huis-tuin-en-keuken ziektes.

Wat een enorme verantwoordelijkheid zo’n kind!

Het moment dat ik de eerste keer ontdekte dat ik zwanger was zal ik nooit vergeten. Wat een vreugde! En direct een ‚BAM‘, want een diep besef maakte zich van mij meester. Vanaf dit moment ben ik moeder en heb ik naast een gevuld hart, er een enorme verantwoordelijkheid en een zorg bij gekregen.
Met het groot worden van onze kinderen, groeit ook de zelfstandigheid van de kinderen en daarmee onze steeds afnemende verantwoordelijkheid. Maar nu onze kinderen nog klein zijn is die verantwoordelijkheid groot en dat is bij tijd en wijle best een grote en pittige taak.

Mijn kind is ziek! Durf ik dat aan?

Het leven is prachtig, maar bij elke levensweg horen ook de hobbels, drempels en zorgen. Zieke is daar één van. Kinderen zijn namelijk wel eens ziek en vaker dan eigenlijk praktisch is. Er kunnen natuurlijk erge dingen gebeuren waarop we weinig tot geen invloed hebben, maar ook het huis-tuin-en-keuken ziek zijn, maakt ons ouders vaak onzeker. Bij ons thuis is het dan ook regelmatig een punt van discussie: "Hij heeft nu wel erg lang hoge koorts... hij ademt zo onregelmatig... hij ligt zo slap op de bank dat doet hij anders nooit... krijgt hij nog genoeg zuurstof... zijn deze vlekjes misschien toch een kinderziekte... zal het vanzelf overgaan of zullen we voor de zekerheid toch even checken bij de dokter?"

En daar zitten we dan, al die bezorgde ouders in een overvolle wachtkamer, met koortsende, snotterende, hoestende of huilende kinderen. Maar waarom zitten al die ouders daar, terwijl hun kinderen ogenschijnlijk niet met ernstige problemen te kampen hebben? Gaat de dokter met zijn/haar kennis en medicijnen de oplossing zijn?

7 redenen waarom we tegenwoordig graag naar de dokter gaan voor een oplossing.

Hebben we altijd medicijnen nodig om ziekte op te lossen?1. Alles onder de loep
Kinderen krijgen doen we heel bewust en ook beperkt. Dat maakt dat we ook veel bewuster met onze kinderen bezig zijn. We zitten er als het ware bovenop.

2. We staan er alleen voor
We maken vaak geen deel meer uit van een groter (familie, dorps of kerkelijk) verband waar er veel meer gezamenlijk werd opgevoed en gezorgd. Daardoor is de verantwoordelijkheid veel meer bij de ouder terecht gekomen en dat is soms teveel.

3. Bang voor lijden en verlies
Lijden en verlies zijn niet meer geaccepteerd als behorend bij het leven. Alle risico's dienen daarom gekend en vermeden te worden. Medicijnen en vaccins bieden ons de hoop ons tegen ellende te beschermen.

4. Laagdrempelige gezondheidszorg
Gezondheidszorg is goed en toegankelijk waardoor we zonder drempel om advies kunnen vragen. Dit gecombineerd met gebrek aan het verantwoordelijkheid durven nemen leidt tot de frequente noodzaak om bevestiging elders te zoeken en de verantwoordelijkheid ook bij die ander (de arts) te leggen.

5. Geen tijd
Ouders werken vaak allebei en hopen dus op een snelle oplossing voor een ziek kind.

6. Even googelen geeft eenzijdige informatie
De rol van de media is in onze tijd zeer groot. Verhalen van enkele gevallen (van ziekte, ongeval en verlies) komen bij ons binnen als ware het aan de orde van de dag. Ook de context van een casus wordt vaak niet meegenomen als het gepresenteerd is in een blog of vlog.

7. Vervaagd oervertrouwen
In samenhang met een aantal bovenstaande punten, kan je constateren dat in de huidige tijd voor veel ouders een oervertrouwen ontbreekt. Je afhankelijk weten van een groter geheel/een hogere macht/God, geeft zelfvertrouwen omdat je weet dat noch jij, noch een arts het leven kan beheersen.

Hoe vergroten we onze zekerheid?

Hoe kunnen we nu een nieuw soort zekerheid ontwikkelen op het gebied van ziekte? Wat zou jouw helpen om zelfverzekerd om te gaan met dingen in het leven waar je voor je gevoel niet zoveel grip op hebt?

Ik stel voor dat er een soort handleiding komt voor het omgaan met ziektes die je bij de geboorte van een kind krijgt. In de bundeltjes staat een soort stappenplan wanneer je het nog even aan kan zien, wat je kan doen en wanneer de gang naar de arts raadzaam is. Je leert erin over het nut van koorts en hoe je er mee om kan gaan. Je leest iets over vlekken, verkoudheden, pukkeltjes, hoesten, oorpijn, breuken, buikklachten, pijntjes, diarree, overgeven, enz.

Of we organiseren een soort papa en mama cursus hoe je om kan gaan met (terechte) zorgen.

Mijn tips?

Ik lees graag de boeken Ouders en hun kinderen en Kinderspreekuur van Michaela Glöckler.
Ik heb een enorm vertrouwen in de kracht en gezondheid van het lichaam van mijn kinderen en wij hebben door onze fulltime ouderschap de tijd om de kinderen goed te laten uitzieken en dat helpt.
Als ik naar de dokter ga, dan ga ik het liefst naar een reguliere arts met antroposofische extra. Vaak is het namelijk helemaal niet nodig om met medicijnen in te grijpen. Mijn arts is eerder een soort gezondheidscoach en neemt mij mee in zijn overwegingen met betrekking tot zijn geadviseerde (natuurlijke of reguliere) behandelingen. Dat vind ik prettig.

Jouw tips?

Wat zijn jou beste tips? Schrijf ze hieronder in de reacties zodat we een mooie verzameling informatiebronnen hebben om uit te putten! Dank je wel 🙂

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Opvoedvraagstukken, Ziekte en gezondheid en getagd met , , , , , , , , .

Eén reactie

  1. Nee ik ga vrijwel nooit naar de huisarts. Wel ga ik naar de homeopaat ter ondersteuning van diverse dingen. Ik heb een groot vertrouwen in mijn moedergevoel. En mijn kinderen zijn kerngezond en zitten lekker in hun vel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *