Walpurgisnacht – Beltane – Meifeest

Walpurgisnacht BeltanefeestIn de nacht van 30 april op 1 mei vieren we de Walpurgisnacht, ook wel bekend als dans in de mei of Beltanefeest. Wat dit feest precies inhoudt? Lees verder:

Walpurgisnacht

De Walpurgisnacht is van oorsprong een Germaans feest, waar men stil stond bij het einde van de winter. Het is de nacht waarop men de samenkomst van de Germaanse god Wodan en vruchtbaarheidsgodin Freya vierde. Tevens is het de nacht waarop, volgens de oude sage, alle duistere machten in de natuur losbreken. Heksen ontmoeten elkaar op de Brocken, de hoogste berg in de Harz in Duitsland en dansen daar samen met de duivel.

De naam Walpugis komt van de hoog geleerde abdis Walpurga die door de Paus heilig werd verklaard op 1 mei. Walpurga een vrouw die vele vrouwen als heksen naar de brandstapel dreef, werd beschermvrouwe tegen hekserij en de duivel.
Dat deze zeer Christelijke naam voor dit van oorsprong zeer onchristelijke feest nog heden te dage gebruikt wordt, is waarschijnlijk te zien in het licht dat de kerk gepoogd heeft met een heiligen-feest, het oude heidense feest te vervangen.

Beltane

De Kelten vierden een zelfde soort lente feest en vereerden in deze nacht Belenos, de god van de zon. Het feest staat in teken van de vruchtbaarheid, bloei en het vieren van de lente. Beltane is daarmee de tegenhanger van Samhein (31 oktober), wanneer het begin van de koude tijd wordt gevierd.

Ter ere van het licht en het leven werden vreugdevuren gestookt en daaromheen werd de hele nacht door gedanst, gezongen, gegeten en gedronken. Het is een losbandig feest dat voor veel mensen ook met erotiek is verbonden. De verhalen gaan dat vrouwen zich in deze nacht lieten ontmaagden of dat geliefden zich in de natuur terugtrokken om de liefde te bedrijven ter bevordering en verering van de vruchtbaarheid.

Dans in de mei

Tegenwoordig vieren nog steeds mensen deze oorspronkelijke lentefeesten. Duizenden mensen per jaar bezoeken de Brocken in Duitsland, ontsteken mensen vreugdevuren en verkleden mensen zich als heks om te dansen. Toch is er ook veel veranderd en zijn de oude tradities hervormt tot een nieuw feest dat vooral in landen buiten Nederland gevierd wordt: 'de dans in de mei'. Dat feest is op de vooravond van de Dag van de Arbeid op 1 mei. Op de eerste dag van mei staan we stil bij de duizenden mensen die protesteerde voor de 8 urige werkdag, betere rechten en werkomstandigheden. Het is een dag die behalve in Nederland in bijna alle Europese landen een vrije dag is.

Bosschool

In onze Waldkindergarten in Duitsland vieren we elk jaar het heksenfeest waarbij alle kinderen verkleed als bosheks, kruidenheks, moerasheks of tovenaar mogen komen. Samen maken ze een potje heksenzalf, is er een heksenspeurtocht en wordt er onder het genot van lekkere hapjes, drankjes en muziek om het vuur gedanst. Een prachtige en feestelijke traditie!

 

Nadat alle nachtelijke feestelijkheden ten einde zijn en de heksen weer verdwenen, verwelkomen we de maand mei en daarmee verbonden het Pinksterfeest en het oprichten van de meiboom (zie: Pinksteren).


Meer lezen?

Voor alle andere jaarfeesten klik hier.
Wil je meer lezen over hoe je een jaartafel kan maken, kijk hier.
Bij Waldorf Inspiration vind je meer inspiratie voor de jaarfeesten. Kijk op Facebook, YouTubePinterest of Instagram.

Geplaatst in De jaarfeesten, Elke dag een mamadag, Lentefeesten en getagd met , , , , , , .

2 reacties

  1. Pingback: Hemelvaart en Pinksteren | Everyday Mommyday

  2. Pingback: Hemelvaart en Pinksteren | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *