Wat is gezonde voeding?

Gezond ontbijtjeWat gezonde voeding is, is door de tijd heen erg veranderd en is ook heel erg afhankelijk van waar je op de wereld leeft. Hier in het noorden van Europa leven we in luxe omdat we ons voedsel kunnen uitzoeken. Maar wat is dan gezond? En dat is nog niet zo eenvoudig want de trends en de wetenschappelijke bewijzen geven elke dag een andere zichtwijze.

Het is opvallend hoeveel mensen er bezig zijn met een gezonde levensstijl en dat is naar mijn mening uitstekend! Wat een beetje lastig is, is dat we soms een beetje doorslaan; elke dag krijg ik weer nieuwe informatie over wat toch wel of toch niet gezond is.

Mag dit nou wel of juist niet?

De ene dag moet ik een glas melk per dag drinken, de volgende moet ik melk met geen vinger aanraken. 1 glas wijn is gezond, maar volgens onderzoek per druppel kankerverwekkend. Ik moet leven als een oermens door me te voeden met pitten en rauwe groentes en dan weer blijken die diëten en de groene smoothies toch niet zo ideaal voor de vezels. Wit brood is slecht, maar voor sommige mensen toch goed en als je een beetje suiker eet maak je van je lichaam een verslaafde.

Lastig! En toch denk ik dat het allemaal veel simpeler is. Groente en fruit mogen dan gezond zijn en fastfood ongezond. Toch is het omgekeerde ook waar. Elke dag 10 bananen eten is niet perse gezond en van een keertje fastfood ga je ook niet dood.
Dus de gezonde middenweg dan maar. Verstandig eten is het nieuwe dieet. En dat willen we eigenlijk niet horen. We willen een perfect lijf hebben en gezond zijn en het is makkelijker als je daarvoor een recept hebt. Iemand die met leuke foto’s en video’s je voordoet hoe je een gezond mens wordt, geeft je meteen al het gevoel dat je door dit te kijken gezonder geworden bent.

Gevarieerde voeding, rust en beweging 

Gevarieerde voedingBewustzijn over voeding is natuurlijk goed, maar bovenal hoe je daadwerkelijke het leven leeft. Elke pondje komt door het mondje. Zolang je niet ziek bent, kan je in de spiegel kijken en eerlijk zijn over of je werkelijk gezond leeft.
Mijn 102 jarige tante die nog in haar eigen huis woont en voor haar leeftijd nog zo fit is als een hoentje (ze heeft deze winter gewoon nog een longontsteking overleefd), zegt dat haar gezondheid gebaseerd is op: gevarieerd eten, meditatie om te ontspannen en ALTIJD blijven bewegen.

Probeer problemen dus liever op te lossen met gevarieerd eten, ontspanning en beweging, dan te grijpen naar een dieet of medicatie. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Ik ben gezegend met een uitstekende weerstand. Mijn lichaam is gegroeid op gevarieerde biologische voeding en ik heb in mijn 35 jarige bestaan nog geen gebruik moeten maken van medicijnen. Misschien mag ik van geluk spreken en toch hoop ik, door de juiste opVOEDING, mijn kinderen ook het beste mee te geven.

Biologische producten

Biologische voedingWij eten zoveel mogelijk biologische voeding omdat dat beter is. Alle middeltjes die in de wereld gebruikt worden om producten goedkoper en sneller te kunnen produceren zijn niet goed voor onze aarde en niet goed voor ons lijf.
Wij eten vlees en dierlijke producten; biologisch, met bewustzijn voor de dieren en het milieu mate en het liefst van de boer om de hoek. We eten suiker en junkfood heel bewust wel omdat het soms lekker is, met mate niet dodelijk en de jongens er een gezonde verhouding toe leren krijgen. We gebruiken nauwelijks conveniënce food want we maken bijna alles zelf. (Lees hier over onze eetgewoontes.) Wij laten geen producten compleet weg tenzij we het echt niet lekker vinden of het lichaam er allergisch op reageert.
Alcohol, sigaretten en drugs nuttigen wij niet op een enkel drankje per jaar na.
Koken doen we met de kinderen samen en als we eten doen we dat bewust en met plezier samen aan tafel met het gezin.

Bewuste middenweg

Wil je een gezond lijf? Stop dan met jezelf voor de gek te houden door te lezen over diëten en sportprogramma’s. Hou op met het excessief eten van bepaalde producten of het krampachtig weglaten van bepaalde belangrijke levensmiddelen. Vanaf vandaag: Bewust maar gevarieerd eten, ontspannen en altijd blijven bewegen!

Wat eten jullie vanavond?

Geplaatst in Elke dag een mamadag, Eten met kleine kinderen, Ziekte en gezondheid en getagd met , , , , , , , , , , .

2 reacties

 1. Je zou zin hebben om het bijltje er bij neer te gooien als je naar alle uiteenlopende adviezen moet luisteren!
  Er is momenteel veel meer belangstelling voor eten en voeding, ik hou me er zelf ook veel meer mee bezig. Toch denk ik dat echt kennis van voeding nog ver te zoeken is. Als er op een pakje tomatenblokjes of een potje olijven het tekentje staat ‘glutenvrij’ dan denk ik wel: er is nog een lange weg te gaan.
  Er zijn twee dingen die ik geleerd heb: gezondheid is meer dan alleen de juiste voeding. Die overigens ook heel belangrijk is. Want net wat jij zegt: fruit is gezond. Maar elke dag fruit (een banaan) is geen noodzaak. Als je alleen fruit in de zomer eet, dan zit je ook goed. Avocado’s en dadels zijn ook gezond, maar als we wereldwijd allemaal avocado’s en dadels gaan eten dan komt het ook niet goed met de aarde.
  Je tante spreekt wijze woorden. Kwalitatief goed eten, stress beperken (hier is voor mij verbeterpunt) en actief blijven (het huishouden doen is de beste beweging).

  • Dank je wel Anita voor je uitgebreide antwoord en jouw zichtwijze.
   Nog een vraagje. Jij zegt dat er 2 dingen zijn die jij hebt geleerd: 1 gezondheid is meer dan gezonde voeding en 2? Wat is het tweede punt of lees ik niet goed? Ik ben benieuwd!

   Nogmaals dank en succes met het vinden van een goede dosis ontspanning voor jou!
   Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *