Wat te doen bij koorts?

Onze 14 maanden oude zoon heeft koorts. Onze jongens zijn maar heel weinig ziek en als ze ziek zijn, dan gaat het spelen meestal gewoon verder. Maar ons kleintje is nu echt ziek, hij heeft hoge koorts, wel 40.5 graden. Wat gaan we nu doen?
Wat is het een zegen om thuismama te zijn, want niemand hoeft zich bij een werkgever af te melden, mijn kind hoeft niet sneller dan gewenst naar de crèche en ik kan hem helemaal verzorgen totdat hij echt beter is.

Hij is aldoor dicht bij me in de buurt en zelfs meestal in mijn armen te vinden. Mijn zieke mannetje slaapt veel korte slaapjes en tussendoor piept hij een beetje totdat hij getroost wordt. Hij kan nog lachen om grapjes en geeft aan als hij dorst heeft. Eten doet hij niet want dat houdt hij niet binnen.

Bij ons thuis hebben we altijd het dilemma wanneer we ingrijpen. Wanneer gebruiken we medicijnen, wanneer niet en wanneer gaan we naar een dokter?

Ik heb een soort oervertrouwen in het lichaam van mijzelf en mijn kinderen. Omdat ze normaal gesproken zo gezond zijn, geloof ik dat het systeem ook bij kinderkwaaltjes zelf in staat is het probleem prima op te lossen. Ik heb er vertrouwen in dat een gezond lichaam zichzelf niet vernietigt door ongezond hoge koorts te krijgen.
De koorts verslaat het eigenlijke probleem, zakt weer en zorgt ervoor dat het immuunsysteem sterker wordt.

In ons geval zou het mijns inziens symptoombestrijding zijn om koortsverlagende middelen te gebruiken. Mijn grens is als de koorts verder stijgt, mijn kind niet drinkt, heel afwezig is, andere vervelende klachten krijgt, een koortsstuip krijgt of de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt. Bij hele jonge baby’s zou ik meteen aan de bel trekken.

Ik kijk altijd naar en voel altijd aan mijn kinderen. Als de ledematen koud zijn, dan ga ik er vanuit dat de koorts nog zal toenemen. Is het hele lijf warm, begint mijn kind een beetje te piepen en gaat het zweten, dan vermoed ik dat de koorts aan het zakken is.
Een kus in het nekje geeft mij vaak dezelfde informatie als een thermometer. Als mijn kind erg warm wordt, controleer ik af en toe met een thermometer de temperatuur.

Internet is een zeer slechte raadgever, want als je iets opzoekt, zit je per definitie bij de dokter omdat je zo bang bent geworden over wat er allemaal aan de hand zou kunnen zijn.

Komt tijd, komt raad!
De eerste avond dat onze zoon 40,5 graden koorts had, hebben we hem toch iets gegeven om voor de nacht de koorts te laten zakken. Dat hielp uitstekend, want de kleine man was koortsvrij en meteen weer vol levenslust. 12 uur later begon de koorts weer te stijgen en haalde weer dik de 40 graden Celsius. Toen hebben we het durven aankijken. O wat gloeide hij! We hebben in de nacht maar weinig geslapen, om hem goed in de gaten te houden. En opeens was het over en zakte de koorts. Nog even aansterken en hij is weer helemaal de oude!

Hoe doen jullie dat als je zelf of je kind koorts heeft?

Liefs!

Een koortsstuip is in veruit de meeste gevallen ongevaarlijk, het ziet er alleen verschrikkelijk uit! Het is als een soort epileptische aanval en je kind lijkt helemaal van de wereld te zijn. Blijf rustig en zorg dat het kind de overtollige warmte kwijt kan door luchtige kleding. De stuip gaat meestal vanzelf binnen een kwartier over en is zonder gevolgen.
Mijn hele tekst over koorts is natuurlijk een subjectieve ervaring uit ons leven met drie kinderen. Iedereen is anders en ben je in jouw geval onzeker, raadpleeg dan altijd een arts!

Geplaatst in Ziekte en gezondheid en getagd met , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *