De avonturen van een dreumes

Gevaarlijke situatie bij het zwembad05:45h … goedemorgen! 

Mijn dreumes heeft vannacht bij mij geslapen en maakte mij wakker door in mijn neusgaten en in mijn ogen te prikken. Daarna is hij over mij heen geklommen, met zijn knieën op mijn neus om zo bij het nachtlampje te kunnen komen. Goedemorgen mama, nu gaat het licht aan en uit en aan en uit en aan en uit.. WELKOM in het leven met een dreumes!

“Maaaammmmmaaa, hij maakt de boeken kapot!!!”

Eenmaal wakker, klimt mijn ventje van het bed en gaat meteen op zoek naar zijn twee grote broers. Klimt daar op het bed, maakt iedereen wakker en doet dam mee met wat de grote jongens ook doen.
Lezen ze een boek, dan kijkt hij ook boeken. Soms scheurt hij er per ongeluk een bladzijde uit of gaat hij op een boek zitten waardoor de bladzijden verkreukelen. “Maaaammmmmaaa, hij maakt de boeken kapot!!!” Dat is mijn teken om op te staan. Het is 6h en ik heb zin in de dag. Gaaaaap!

Mijn dreumes sukkelt altijd in een radius van 5 meter om mij heen. Hij gaat zijn eigen gang, bekijkt dingen, experimenteert, onderzoekt en probeert, maar zorgt dat ik altijd, als veilig baken in de buurt ben.

Meestal stap ik meteen onder de douche om wakker te worden. Mijn dreumes wil dan mee. Op mijn arm, of beter is als ik ga zitten en hij dan op schoot mag zitten. Hij vindt het dan heerlijk om in het water te spetteren of zijn hoofdje op mijn benen te leggen zodat ik zijn ruggetje met warm water in kan wrijven.
Dat samen douchen kan natuurlijk niet altijd en dat is lastig. Want dan dreunt mijn dreumes met zijn vuistjes tegen onze douchedeur en brult het uit. Brult hij niet dan doet hij de wc pot open om in het water te spetteren, trekt hij het wc-papier van de rol en versnippert dat of vindt hij een tube tandpasta die de jongens open hebben achter gelaten en begint daar dan op te sabbelen.

Een enkele keer durf ik het aan om te douchen terwijl mijn ventje bij zijn broers is. Mijn douchen duurt dan ongeveer 2 minuten, waarvan ik 1,5 minuut mijn hoofd buiten de douchedeur heb hangen om te horen of alles soepel verloopt.
Als mijn man wel thuis is in de ochtend douche ik 45 minuten ? wat een luxe!

Dreumes in de wasmachineHulpvaardig kind

Terwijl ik na het douchen mijn haar nog laat drogen en mijn kleren bij elkaar zoek, ben ik ook altijd even nuttig in onze waskamer. Logischerwijs helpt mijn dreumes mij dan altijd heel vriendelijk.
Vouw ik de was, dan helpt hij het weer te ontvouwen. Stop ik kleren in de wasmachine dan trekt hij die kleren er weer uit. Draai ik mij even om, dan zit hij zelf in de wasmachine. Heb ik de wasmachine eindelijk aangezet, draait hij aan de knop waardoor het wasprogramma weer van voren af aan kan beginnen.

En dan is het tijd om naar beneden te gaan. De jongens zijn inmiddels aangekleed. De dreumes heeft een nieuwe luier aan (het wisselen kost me gemiddeld 10 minuten omdat meneer geen tijd heeft om even stil te blijven liggen) en ziet er allerschattigst uit in zijn schone kleertjes.

Brood landt in een cirkel van 1 meter rondom zijn stoel

We gaan ontbijten. Onze twee kleuters van 4 en 5 maken zelf hun ontbijt klaar. We eten meestal muesli. Ik help een beetje met het fruit en smeer intussen boterhammen voor naar school en pak de tassen.
Intussen moet ik niet vergeten op onze dreumes te letten, want voor je het weet eet hij met zijn handjes de muesli uit de bakjes nog voordat de jongens zijn begonnen, staat hij op de trap met de afstandsbediening van de garage in de hand om op de knopjes te drukken en te kijken wat er gebeurt, of staat hij met zijn handjes in de wc beneden te spetteren. Soms ben ik slim geweest en zit hij al in zijn stoel (gespjes dicht!!) en roept en vraagt en piept hij tot hij ook wat te eten krijgt. Geduldig wachten is nog niet een van zijn meest ontwikkelde kanten :).

Mijn dreumes is heerlijk aan het etenEten is een feest en dat doet onze dreumes het liefste zelf! Ik moet zeggen, petje af! De hapjes gaan daadwerkelijk keurig naar binnen. Bijna alle hapjes dan, de banaan wordt tussen de vingers gepureerd, het broodbeleg wordt vakkundig van het brood gehaald en het brood wordt verkruimeld en landt in een cirkel van 1 meter rondom zijn stoel op de grond.

Hij drinkt voor zijn 16 maanden al uitstekend uit een glaasje, maar pas op, want soms wordt dat glas opeens in een keer in de mond gegoten of moet dat glas opeens op de grond. In ieder geval nooit het in handbereik laten staan want of het gaat om, of de handjes gaan erin of er wordt soep van gemaakt door het brood erin te gooien.
Maar alle keurige eetmanieren ten spijt, schone kleertjes moet ik desalniettemin van boven gaan halen.

Hij gaat weer naar bed en ligt daar 2,5 uur te slapen

En dan op de fiets naar de kleuterschool. De kleuters fietsen zelf en de kleine man zit voorop. Wat is dat toch gezellig! Samen kijken naar alles onderweg en af een toe een kusje op zijn bolletje. Zijn handjes raken mijn knieën aan bij het trappen en hij juigt het uit als hij de paarden onderweg langs de weg ziet staan.

De ochtendlijke avonturen zijn zo groot en zo vermoeiend, dat onze dreumes als we thuiskomen zo moe is dat hij weer naar zijn bedje kan, alwaar hij dan een dikke 2,5 uur lekker ligt te slapen.

En dan? Dan halen we de jongens weer op, is er weer een etensfeest en wordt er, waar we ook zijn, de hele middag gespeeld.

En onze dreumes?

 • hij haalt kasjes leeg en stapelt de potten en pannen
 • hij bekijkt al zijn speelgoed door het even in de hand te nemen en het te verspreiden over het hele huis.
 • hij kneedt in een water met zand mengsel
 • hij verdeelt zand over de hele tuin
 • als hij zonder luier mag rondlopen doet hij overal plasjes en steekt daar dan zijn vinger in.
 • als ik pech heb doet hij ook een poepje en loopt er dan doorheen…of erger…. (trek hem dan een luier aan! Ja punt, maar soms denk ik dat ik het onder controle heb en vind ik het zo fijn voor hem om even zonder dat plasticding rond te lopen met die warmte).
 • hij probeert in het zwembadje te klimmen en speelt met het water.
 • hij maakt het prachtige zandkasteel van zijn broers kapot
 • hij kijkt wat er gebeurt als je met een houten auto tegen iemand aan gooit
 • hij speelt met een bal (voetbal, tennisbal, stuiterbal, waterbal, zachtebal); pakken, gooien, rennen, pakken, trappen, rennen….
 • hij steekt de kleine onderdelen van rondslingerend speelgoed in zijn mond
 • hij probeert een hapje zandtaart
 • Jantje lacht! Onze dreumes barst om de haverklap in lachen uit. Verstop spelletjes zijn hilarisch, iets op de grond gooien is om te gieren en gekkigheid van zijn grote broers is ook vaak reden tot de slappelach.
 • Jantje huilt! Als hem iets niet zint, iets niet lukt, iets te lang duurt of als hij zich pijn doet, zet hij een keel op. Gelukkig is hij snel te troosten, te helpen of af te leiden en dan staat het volgende avontuur alweer te wachten.
 • hij brengt mij elk half uur een uitgebreide knuffel en dikke natte zoenen, om daarna weer verder te oefenen, te kijken, te voelen, te ruiken, te proeven, te horen en te experimenteren.

Ik zou zijn alles wel een doosje willen stoppen

Knuffelen met mama is heerlijkMijn dreumes is een enorme knuffelkont. Het liefste zit hij regelmatig even op mijn arm en slaat dan zijn heerlijke mollige armpjes om mijn nek heen en graaft zijn gezichtje tegen mijn wang. Hartverwarmend roept mijn dreumes de hele dag door MAMA. Hij zegt dat tegen mij, tegen papa, tegen zijn broers en tegen de overbuurman.

En dan is het weer etenstijd. We eten al om 17.30h om op tijd naar bed te kunnen gaan. Onze dreumes verheugt zich van het moment dat hij de trap op mag klimmen, op zijn flesje. Dat is het eerste wat hij gaat halen en waarmee hij dan achter mij aan loopt totdat het gevuld is.
Gauw kleed ik hem dan om, zing voor hem en geef hem dan zijn flesje. Intussen help ik de grote jongens om in bed te komen.

Als het flesje leeg is poetsen we zijn tandjes en gaat hij in zijn eigen bedje liggen. Het licht gaat dan uit, hij krijgt zijn speentje en ik zing en houd zijn handje vast tot hij is slaap is gevallen.

En omdat ik weet dat hij in de nacht nog wel eens wakker wordt en ik geen zin heb om dan op te staan, sluip ik, als ik zelf naar bed ga, naar zijn bedje. Ik til dan zijn warme slaperige lijfje op en neem hem mee naar mijn bed. Daar kruipt mijn kruikje dicht tegen me aan en friemelt nog even mijn zijn handjes bij mijn hals. Dan draait hij zich om en ik druk mijn neus in zijn heerlijke kruintje.
Ik zou willen dat ik die geur, dat gevoel, dit alles in een doosje zou kunnen stoppen. Doodmoe en zielsgelukkig val ik in slaap.

Geplaatst in Elke dag een mamadag en getagd met .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *