Michaëlsfeest

Sint Joris strijd tegen de draak

Op 29 september viert men het Michaëlsfeest. De dagen worden korter en de herfst doet zijn intrede. Michaël is de eerste in een reeks van heiligen die voorbij komt als voorbereiding op het kerstfeest.

Op vrijescholen zullen de verhalen van Michael en Sint Joris en de draak verteld worden, zingt men samen, moeten draken overwonnen worden en op Michaëlsdag is het tijd voor spelletjes met als thema kracht, moed en evenwicht.

‘Michaël, Michaël met uw lichtend zwaard, schenk ons kracht, geef ons macht, goed te doen op aard!’

Maar wat is het Michaëlsfeest eigenlijk?

Michaël, Sint Maarten en Sint Nicolaas zijn de 3 heiligen van de Herfsttijd. Zij staan alle drie symbool voor innerlijke kwaliteiten die in de mensen kunnen groeien. Michaël staat voor de moed om een zuiver innerlijk te ontwikkelen door de juiste keuzes te maken.

Michaël

Michaël is een aartsengel die samen met de engelen in het hemelrijk vecht tegen de draak. De draak is hier het symbool voor de duivel en het kwaad van de wereld dat bevochten dient te worden. Opvallend is dat de draak niet wordt gedood maar getemd.
Op schilderijen is Michaël vaak afgebeeld met een zwaard en een weegschaal. Met het zwaard overwint Michaël de draak en met de weegschaal weegt hij het goede en het kwade tegen elkaar af.

Sint Joris 

DrakenbladerenNaast de verhalen rondom de aartsengel Michaël, zijn er ook de heldenverhalen van ridder Joris. Hij levert op aarde dezelfde strijd als Michaël dat doet in de hemel. Een woeste draak maakt het de mensen onmogelijk om in vrede te kunnen leven, zelfs een prinses moet geofferd worden. De prinses staat symbool voor de reine ziel die in de mensen behouden moet blijven. Ridder Joris trekt heel moedig ten strijden. Hij overwint de draak en bevrijdt de prinses.

Wij mensen leren van Joris dat moed en kracht nodig is om onze persoonlijke en de wereldse draken te verslaan. Door in ons bewustzijn wakker te worden, kunnen we het kwaad in de wereld, de lafheid en het egoïsme overwinnen, zodat we ons kunnen voorbereiden op het kerstlicht dat gaat komen.

Oogstfeest

Voor jonge kinderen is het drakenthema soms een beetje te spannend. Om die reden is er in peuter- of kleuterklassen tijdens het Michaëlsfeest soms meer aandacht voor het oogstfeest. De Michaëlstijd valt namelijk samen met de oogsttijd. Verschillende gewassen worden van het land gehaald en de aarde bereid zich langzaam voor op de wintertijd.

Op school

In de Waldkindergarten van onze jongens speelden de kinderen in de voorbereidingstijd een klein Michaël-kringspelletje. Zowel de jongens als de meisjes mochten ervaren hoe het is om ridder of prinses te zijn.
Vandaag 'smeedden' de kinderen kleine broodjeszwaarden van deeg en werd een draak aan de ene kant van de weegschaal overwonnen door het goud (gouden steentjes) van de kinderen aan de andere kant.

Wij bakken thuis ter gelegenheid van het Michaëlsfeest drakenbrood en eten dat samen met een heerlijke, door de kinderen zelf gesneden en gekookte oogstsoep.

Fijn Michaëlsfeest!

Zingen met Michaël

Onder dit artikel zie je een paar linkjes naar YouTube. Ik zing acapella pinksterliedjes zodat je bij interesse mee kan zingen en ze zo kan leren. Het michaëlalbum is nog maar een beetje gevuld, komende week volgen nog een hoop mooie liedjes, hou dit artikel en YouTube in de gate.

Bij Waldorf Inspiration vind je nog meer inspiratie voor de jaarfeesten. Kijk op Facebook, Instagram, YouTube of Pinterest.

Michaël op de jaartafelKindjes kijkt naar de herfsttafel

 

Wil je alles weten over een jaartafel, kijk hier.
Voor andere jaarfeesten klik hier.

Ontwaak, ontwaak de morgen breekt aan

Geplaatst in De jaarfeesten, Herfstfeesten en getagd met , , , , .

2 reacties

  1. Pingback: De meest gestelde vragen over de Vrijeschool | Everyday Mommyday

  2. Pingback: Jaarfeestenoverzicht (voor de vrijeschool) | Everyday Mommyday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *